Aftrap Nations League II in Amsterdam: poule des doods Oranje?

Reacties

De Beurs van Berlage in Amsterdam is dinsdag vanaf 18.00 uur het decor van de loting voor de tweede editie van de Nations League. We leggen in dit artikel de opzet uit.

Aftrap Nations League II in Amsterdam: poule des doods Oranje?
© Pro Shots

Wat is er veranderd ten opzichte van de eerste editie?
De UEFA was zeer te spreken over de eerste, door Portugal gewonnen, uitgave van de Nations League. Toch is er wat gesleuteld aan de opzet. Verreweg het belangrijkste is dat League A en B zijn uitgebreid van twaalf tot zestien landen. Dat heeft ertoe geleid dat de 'degradanten' Duitsland, IJsland, Polen en Kroatië alsnog mogen blijven in de elitecategorie.

De vier poules in de topdivisies bestaan nu uit vier in plaats van uit drie landen. Nog steeds wordt er in een hele competitie gespeeld, waardoor Nederland in totaal zes in plaats van vier poulewedstrijden zal afwerken. De vier groepswinnaars van League A duelleren in juni 2021 om de eindzege in het land van een van de finalisten. De hekkensluiters degraderen naar League B, tenzij de UEFA opnieuw de modus herziet. Opmerkelijk is dat League D nog maar uit zeven landen bestaat, oftewel twee groepen.

Wanneer worden de wedstrijden gespeeld?
De eerste pouleduels worden tussen 3 en 5 september 2020 afgewerkt. De andere data zijn 6-8 september, 8-10 oktober, 11-13 oktober, 12-14 november en 15-17 november. De eindstrijd heeft plaats tussen 2 en 6 juni 2021.

Kort na de loting zal de UEFA het uit 162 duels bestaande schema bekendmaken. De aftraptijden zijn 15.00 uur, 18.00 uur en 20.45 uur.

Is er een relatie met de WK-kwalificatie?
Een kleine. De tien groepswinnaars van het kwalificatietoernooi - waarvoor in een later stadium wordt geloot - plaatsen zich direct voor het WK 2022 in Qatar. De laatste drie Europese tickets worden verdeeld in play-offs waaraan twaalf landen deelnemen. De teams die hieraan meedoen zijn de tien runners-ups van de kwalificatiepoules alsmede de twee beste groepswinnaars in de Nations League die zich niet direct hebben geplaatst hebben voor het WK of voor de play-offs van het WK. Hoe de 'beste groepswinnaars' worden bepaald? Dat gaat op basis van de UEFA Nations League-ranking. Om een lang verhaal samen te vatten: hoe hoger je speelt als land, hoe groter de kans dat gebruik kan worden gemaakt van dit vangnet.

Zijn er nog restricties bij de loting?
Die waren er voldoende, maar dankzij de potindeling worden politiek gevoelige clashes sowieso vermeden. Ook van een excessieve reistijd, waarop de UEFA altijd let, zal bij geen enkele koppeling sprake zijn. Er kan dus, met de potindeling als leidraad, lekker worden doorgeloot.

In welke pot zit Oranje bij de loting?
Nederland zit net als Portugal, Engeland en Zwitserland in Pot 1 van League A, waarmee de UEFA de finalisten van de eerste editie een beschermde status geeft. Dat hoeft zeker niet te betekenen dat Oranje kan rekenen op een makkelijke groep. Een weerzien met zowel Frankrijk als Duitsland, opponenten tijdens de vorige poulefase, behoort tot de mogelijkheden.

Bekijk hieronder de volledige potindeling:

League A:

Pot 1: Portugal, Nederland, Engeland, Zwitserland
Pot 2: België, Frankrijk, Spanje, Italië
Pot 3: Bosnië-Herzegovina, Oekraïne, Denemarken, Zweden
Pot 4: Kroatië, Polen, Duitsland, IJsland

League B:

Pot 1: Rusland, Oostenrijk, Wales, Tsjechië
Pot 2: Schotland, Noorwegen, Servië, Finland
Pot 3: Slowakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland
Pot 4: Bulgarije, Israël, Hongarije, Roemenië

League C:

Pot 1: Griekenland, Albanië, Montenegro, Georgië
Pot 2: Noord-Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland, Cyprus
Pot 3: Estland, Slovenië, Litouwen, Luxemburg
Pot 4: Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië

League D:

Pot 1: Gibraltar, Faerøer, Letland, Liechtenstein
Pot 2: Andorra, Malta, San Marino
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.