Aftellen naar WK 2018: het tragische lot van de regerend kampioen

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 59 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: het tragische lot van de regerend kampioen

Spanje bleef vier jaar geleden in Brazilië op 59 WK-duels steken, omdat het al na de groepsfase weer naar huis moest. De regerend wereldkampioen verloor op 13 juni in Salvador in de reprise van de WK-finale van 2010 met 5-1 van het Nederlands elftal en kwam die enorme dreun niet te boven. Vijf dagen later was ook Chili te sterk (0-2) voor de ploeg die twee jaar eerder ook het EK had gewonnen. De 3-0 zege op Australië in het laatste groepsduel was niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Het begint er op te lijken dat het het tragische lot van de titelverdediger is. Italië moest in 2010 tijdens het WK in Zuid-Afrika ook al na de poulefase naar huis. Frankrijk overkwam in 2002 in Japan en Zuid-Korea hetzelfde, nadat het vier jaar eerder in eigen land nog haar eerste wereldtitel had veroverd. De enige regerend wereldkampioen die deze eeuw de groepsfase overleefde, was Brazilië. De Goddelijke Kanaries strandden in 2006 in de kwartfinale tegen Frankrijk (0-1).

Het basiselftal van Brazilië dat in 2006 als regerend wereldkampioen 'pas' in de kwartfinale strandde tegen Frankrijk. Staand (vanaf links): Dida, Lúcio, Juan, Gilberto Silva, Juninho, Cafú. Gehurkt: Ronaldinho, Zé Roberto, Roberto Carlos, Kaká en Ronaldo.
Het basiselftal van Brazilië dat in 2006 als regerend wereldkampioen 'pas' in de kwartfinale strandde tegen Frankrijk. Staand (vanaf links): Dida, Lúcio, Juan, Gilberto Silva, Juninho, Cafú. Gehurkt: Ronaldinho, Zé Roberto, Roberto Carlos, Kaká en Ronaldo.

Wat dat betreft lijkt het dus beter komende zomer geen geld in te zetten op een nieuwe wereldtitel van Duitsland, al lijkt uitschakeling in de eerste ronde – met Mexico, Zuid-Korea en Zweden als opponenten – onwaarschijnlijk. Dat werd in 2002 echter ook gezegd van de poule van Frankrijk (Senegal, Denemarken en Uruguay) en in 2010 van die van Italië (Paraguay, Slowakije en Nieuw-Zeeland). Zoals in 2014 ook niemand had verwacht dat Spanje zich stuk zou bijten op de groepsfase.

Maakt Duitsland de favorietenstatus in Rusland waar, dan zou het dus breken met de recente WK-historie. In de gehele geschiedenis van het wereldkampioenschap kwam het overigens slechts vijf keer voor dat de titelhouder al na de eerste ronde huiswaarts keerde. Italië (1950) en Brazilië (1966) waren tot de eeuwwisseling de enige wereldkampioenen die dat overkwam. Die landen zijn opvallend genoeg ook de enigen die hun wereldtitel ooit prolongeerden (in 1938 en 1962).

QUIZVRAAG: Het gebeurde in de gehele WK-historie ook twee keer dat de regerend wereldkampioen vier jaar later de verliezend finalist was. Welke landen waren dat en op welke WK's?

ANTWOORD QUIZVRAAG 15 APRIL: In Groep H van het WK 1998 zaten behalve Jamaica nog twee debutanten: Kroatië en Japan. Wat was het enige andere land dat in '98 zijn vuurdoop beleefde op de mondiale eindronde? Zuid-Afrika.

DE SLECHTSTE REGEREND WERELDKAMPIOENEN

WK Land W G V Doelsaldo
1950 Italië 1 0 1 (4-3)
1966 Brazilië 1 0 2 (4-6)
2002 Frankrijk 0 1 2 (0-3)
2010 Italië 0 2 1 (4-5)
2014 Spanje 1 0 2 (4-7)

* Strict genomen is Uruguay de allerslechtste regerend wereldkampioen ooit. De Zuid-Amerikanen zagen in 1934 af van deelname aan het WK in Italië.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.