Aftellen naar WK 2018: de slimme tactiek van Jamaica

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 60 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de slimme tactiek van Jamaica

De zestigste plaats op de 'eeuwige' ranglijst van het WK wordt ingenomen door Jamaica, dat deze positie louter dankt aan zijn deelname in 1998. De Reggae Boyz strandden in een groep met Argentinië en Kroatië, maar rekenden wel mooi af met Japan.

Jamaica was twintig jaar geleden de grote onbekende tussen de 32 deelnemers in Frankrijk. De formatie van bondscoach René Simões had een slopende WK-kwalificatie achter de rug die al in maart 1996 was begonnen met een overwinning op Suriname. Jamaica moest liefst twee poules overleven om het WK-ticket op te eisen. In de finalegroep eindigde het eiland in het Caribisch gebied achter de grootmachten Mexico en de Verenigde Staten knap als derde, een negatief doelsaldo ten spijt.

Hoe kon Jamaica, een klein land dat toch vooral uitblinkt in atletiek, opeens zo aan de weg timmeren? De WK-kwalificatie was vooral een beloning voor het werk van bondsvoorzitter Horace Burrell. De voormalige legerofficier en geslaagd zakenman pompte miljoenen in de voetbalindustrie op Jamaica. Belangrijker nog was dat hij de wereld 'afstroopte' op zoek naar spelers met Jamaicaanse roots. Die vond hij in Groot-Brittannië, waar na de Tweede Wereldoorlog duizenden Jamaicanen emplooi vonden op de arbeidsmarkt. Frank Sinclair, Marcus Gayle en Deon Burton waren slechts enkele van de spelers die ingingen op een uitnodiging van Simões.

Mede dankzij hun inbreng eiste Jamaica een ticket voor het WK 1998 op. Deze eeuw zijn de Reggae Boyz niet meer in de buurt gekomen van een WK-optreden. Zelfs het terughalen van Simões bood geen soelaas in 2008.

QUIZVRAAG: In Groep H van het WK 1998 zaten behalve Jamaica nog twee debutanten: Kroatië en Japan. Wat was het enige andere land dat in '98 zijn vuurdoop beleefde op de mondiale eindronde?

ANTWOORD QUIZVRAAG 14 APRIL: Van de vijf WK-wedstrijden die Zlatan Ibrahimovic speelde, won hij er slechts één. Tegen welk land was dat? Paraguay.

FINALEPOULE CONCACAF-ZONE WK-VOORRONDE 1998


LandPuntenDoelsaldo
Mexico10-1823-7
Verenigde Staten10-1717-9
Jamaica10-147-12
Costa Rica10-1213-12
El Salvador10-1011-16
Canada10-65-20

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.