AEK Athene stunt: Europees debuut Brighton eindigt in mineur

Het debuut van Brighton & Hove Albion op het Europese toneel is donderdag uitgedraaid op een teleurstelling. AEK Athene opende de groepsfase van de Europa League met een verrassende overwinning op de formatie van Roberto De Zerbi.

Brighton & Hove Albion
2 - 3
AEK Athens
AEK Athens

AEK Athene, met Nordin Amrabat in de basis, kwam brutaal op voorsprong in The Amex. Djibril Sidibé knikte binnen uit een hoekschop van Ehsan Hajsafi het openingsdoelpunt achter doelman Jason Steele. Na een half uur leidde Hajsafi onbedoeld ook de gelijkmaker in. De VAR zag dat de Iraniër aanvaller João Pedro had neergelegd en sommeerde scheidsrechter Kristo Tohver de bal op de stip te leggen.

Dat gebeurde. Pedro ging zelf achter de bal staan en zorgde voor het eerst doelpunt van Brighton in Europa ooit. Daarmee was het nog niet gedaan met de inbreng van Hajsafi, want de linksback van AEK leverde vijf minuten voor rust zijn tweede assist van de avond af. Dit keer was Mijat Gacinovic het eindstation (1-2).

Van Hecke botst met Hajsafi
Met een uitstekende tackle voorkwam Jan Paul van Hecke voor rust nog erger voor Brighton. Vlak na rust kwam Hajsafi opnieuw ongewild in het stuk voor. De Iraniër kwam met zijn hoofd lelijk in botsing met Van Hecke en leek er slecht aan toe te zijn. Hajsafi onderging een minutenlange behandeling en moest vervolgens langzaam per brancard van het veld.

In het laatste kwart van de wedstrijd leek Brighton door te drukken. The Seagulls kregen opnieuw een penalty en wederom was het Pedro die voor de gelijkmaker zorgde (2-2). De veerkracht van AEK Athene bleek Brighton in de slotfase toch te machtig. In de 84ste minuut zorgde Ezequiel Ponce voor de (onverwachte) beslissing.

Door de puntendeling tussen Ajax en Olympique Marseille gaat AEK na de eerste speelronde aan kop in Groep B.