Ajax houdt gemengde gevoelens over na flipperkastwedstrijd tegen Marseille

Ajax is het Europa League-seizoen begonnen met een doelpuntrijk gelijkspel tegen Olympique Marseille: 3-3. Met die uitslag kunnen de Amsterdammers niet geheel tevreden zijn.

Ajax
Ajax
3 - 3
Olympique Marseille

Er is bij Ajax nog geen vastigheid, toch koos trainer Maurice Steijn voor een aantal andere spelers. Zo kreeg Anton Gaaei een basisplaats en speelde Kenneth Taylor voor Sivert Mannsverk, die uit bij FC Twente juist de kans kreeg.

Steijn verklaarde vooraf dat een Europees affiche zijn 'boys' moet motiveren. Ze luisterden, want Ajax opende flitsend en had de druk er vol op. De 1-0 van Carlos Forbs kwam tot stand na een grove verdedigingsfout van Marseille, waarna de aanvaller op doelman Pau López af kon stormen en kon scoren.

Dat het verdedigend nog niet top is bij Ajax, bleek wel omdat Marseille in de eerste helft kans na kans kreeg. Na een foute terugspeelbal van Gaaei op Josip Sutalo, kwam Pierre-Emerick Aubameyang oog-in-oog met Jay Gorter te staan, maar de doelman redde knap. Daarna miste Kenneth Taylor een kans op 2-0, maar vuurde Steven Berghuis kort daarna alsnog raak. De ontlading was overduidelijk zichtbaar, maar het gefeest maakte al snel plaats voor teleurstelling, omdat Marseille weinig tijd nodig had om terug te komen in de wedstrijd. Ook daar ging geklungel van Ajax aan vooraf, omdat doelpuntenmaker Jonathan Clauss vogelvrij stond, drie Amsterdamse verdedigers uit kon spelen en Gorter passeerde met een kanonskogel.

Dat Marseille de rust niet op zocht met een voorsprong, had Ajax te danken aan Gorter, die de Amsterdammers meerdere malen behoedde voor een achterstand, omdat er achterin bijzonder weinig van klopte. Zo kon Marseille meerdere malen levensgevaarlijk counteren, maar liet de afwerking te wensen over. Aubameyang raakte een keer de lat en Sutalo kon een keer net op tijd ingrijpen. Kort daarna schoot de Gabonees alsnog via de korte hoek raak: 2-2.

In de tweede helft, waarin Benjamin Tahirovic plaats maakte voor Silvano Vos, trok Ajax de boel snel weer naar zich toe met de 3-2 van Taylor, waarmee hij zijn missers van de eerste helft goed maakte. Daarna kreeg het publiek in de Johan Cruijff Arena een wedstrijd te zien waarin het beide kanten op kon vallen. Beide ploegen kregen kansen op een doelpunt, maar er ging ook heel veel mis. Zo miste Steven Bergwijn op aangeven van Brian Brobbey een levensgrote kans op 4-2, voorkwam Gorter 3-3 en moest Sutalo ingrijpen bij een verkeerde inspeelpass van Gaaei, waardoor Marseille gevaarlijk kon worden.

In de slotfase van de wedstrijd liet Ajax zich toch weer verrassen, toen Aubameyang naar binnen mocht snijden en voor de tweede keer gelijkmaakte namens Marseille. Steijn probeerde via invallers Chuba Akpom en Branco van den Boomen alsnog een overwinning uit het vuur te slepen, maar die kwam er niet meer, hoewel Taylor nog de grootste kans op 4-3 kreeg. Invaller Vos moest in blessuretijd met twee keer geel van het veld. Hij kreeg bij zijn aftocht wel een groot applaus van het Ajax-publiek, vanwege zijn sterke invalbeurt.

Zodoende zal Steijn tevreden zijn over het aanvalsspel van zijn ploeg, maar zich nog altijd grote zorgen maken over de verdediging. Aanstaande zondag wacht de topper tegen Feyenoord.