ADO vecht zich op de valreep naar punt tegen Utrecht

ADO Den Haag heeft op de valreep een punt overgehouden aan het thuisduel met FC Utrecht (1-1). De teruggekeerde Tom Beugelsdijk moest de thuisploeg als invaller wat pit geven. En met succes.

Bij ADO had trainer Henk Fraser nog geen basisplaats ingeruimd voor Beugelsdijk, die deze week terugkeerde in Den Haag na een avontuur bij FSV Frankfurt. Wel verschenen met Vito Wormgoor, Timothy Derijck en Edouard Duplan drie voormalige Utrechters aan de aftrap namens de thuisploeg. Laatstgenoemde was ook verantwoordelijk voor het eerste gevaar van ADO. Nadat hij Mark van der Maarel het bos in had gestuurd, was zijn voorzet echter iets te hoog voor Mike Havenaar.

Een andere ex-Utrechter speelde echter een negatieve hoofdrol in het eerste bedrijf. Derijck trok halverwege de eerste helft Nacer Barazite naar de grond, waarna scheidsrechter Pol van Boekel een penalty toekende. Sébastien Haller, die eerder een inzet op aangeven van zijn Franse landgenoot Louis Nganioni rakelings naast had zien gaan, bleef net als eerder dit seizoen tegen Feyenoord en SC Heerenveen uiterst rustig vanaf elf meter: 0-1. Bart Ramselaar mikte kort daarna na een goede loopactie vrij voor doelman Martin Hansen voorlangs.

Tom Beugelsdijk begon op de bank bij ADO Den Haag, maar maakte na rust zijn rentree op het veld.

Fraser was duidelijk niet tevreden over de mentaliteit bij zijn spelers, want na rust haalde hij zowel aanvoerder Thomas Kristensen als Timothy Derijck naar de kant. Laatstgenoemde werd afgelost door Tom Beugelsdijk, die voor het beetje vuur in het duel moest zorgen waaraan het in de eerste helft ontbrak. Hoewel de thuisploeg hartstochtelijk op jacht ging naar de gelijkmaker, was de eerste grote kans voor Sean Klaiber namens de bezoekers. Zijn schot werd echter gekeerd door Hansen.

Utrecht speelde in de felle tweede helft met vuur. Nadat voor rust Timo Letschert na het boos wegstuiteren van de bal was ontsnapt aan zijn tweede gele kaart, maakte Nganioni met al geel op zak een flinke overtreding. Van Boekel bespaarde ook hem een vroegtijdige aftocht, maar dat deed trainer Erik ten Hag niet. Die wisselde de linkerflankspeler uit voorzorg.

Knokken
Waar Utrecht in de eerste helft eenvoudig overeind bleef, moesten de Domstedelingen na rust knokken om hun voorsprong te behouden. Haller verrichtte op de doellijn een belangrijke redding, toen Mike Havenaar zijn tegenstanders in de lucht de baas was en hard naar de hoek kopte. Klaiber deed hetzelfde na een kopbal van Beugelsdijk en na een trap van Duplan scheerde de bal rakelings over het doel van Robbin Ruiter.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd bezweek Utrecht alsnog onder de druk. Havenaar maakte kennis met de magie van het Haags Kwartiertje. Op de valreep was hij Letschert dan toch een keer de baas in de lucht, waarna hij de aarzelende Ruiter het nakijken gaf met zijn welgemikte kopstoot (1-1). Daardoor blijft ADO met vijf punten uit drie duels ongeslagen zesde, terwijl Utrecht met twee punten nog op zijn eerste zege wacht in de nieuwe competitie.