Messi prolongeert Europese MVP-titel ondanks blessure

Zoals zich al aankondigde heeft Lionel Messi zich met overmacht tot meest waardevolle speler van de vier Europese topcompetities gekroond. Hoewel hij tijdens de laatste acht speelronden door een hamstringblessure nog slechts drie keer in actie kwam bleef hij Cristiano Ronaldo met ruime afstand voor.

Messi prolongeert Europese MVP-titel ondanks blessure

Ook Ronaldo kreeg aan het slot van een lang seizoen regelmatig rust. De steraanvaller van Real Madrid scoorde daardoor 'slechts' drie keer in de laatste vier speelronden en het gat met Messi bleef daardoor onoverbrugbaar. De Argentijnse balvirtuoos bleef met 46 goals en twaalf assists ongenaakbaar en kwam ondanks zijn blessure nog dicht bij zijn record van vorig seizoen, toen hij goed was voor vijftig goals en vijftien assists.

Voor Ronaldo stokte de teller op 34 treffers en tien assists, aanzienlijk minder dan de jaargang 2011/12. Toen schonk de nu 28-jarige Portugees Real Madrid de landstitel door 46 keer te scoren en twaalf keer een ploeggenoot in stelling te brengen. Het zijn opmerkelijk genoeg exact dezelfde aantallen als die van Messi tijdens dit seizoen.

Hoewel Ronaldo zijn directe aandeel in de productie van Real zag zakken van 58 naar 44 goals, bleef hij nummer drie Robin van Persie met gemak voor. De Nederlandse aanvaller van Manchester United werd met 26 treffers en negen verzilverde voorzetten onbedreigd MVP van de Premier League en bleef met Edinson Cavani (Napoli) en Stefan Kiessling (Bayer Leverkusen) ook de beste schutters van de Serie A en de Bundesliga voor. In de Premier League hield Van Persie zijn achtervolgers ruim achter zich. Liverpool-aanvaller Luis Suarez leek een geduchte uitdager maar hij miste de laatste vier competitieduels door een schorsing. Desondanks troefde hij Tottenham Hotspur-uitblinker Gareth Bale af door 23 doelpunten en vijf assists voor zijn rekening te nemen. Bale (21 om 4) was bij drie doelpunten minder betrokken.

Behalve Van Persie moest Suarez in Europa ook Radamel Falcao (28 om één namens Atlético Madrid) en Robert Lewandowski (24 om vijf namens Borussia Dortmund) boven zich dulden. Wel houdt hij onder anderen Roberto Soldado (24 om drie voor Valencia) en Antonio Di Natale (23 om vier voor Udinese) onder zich.

Opmerkelijk genoeg heeft treble-winnaar Bayern München geen enkele speler bij de tien productiefste spelers van de vier Europese topcompetities. Franck Ribéry eindigde met tien goals en vijftien assists op een respectabele elfde plaats, terwijl Thomas Müller drie plekken lager staat door dertien treffers en elf keer een rol als aangever.

Ribéry gooide met vijftien verzilverde voorzetten wel hoge ogen in het klassement van de beste aangevers. De Franse vleugelspits moet die titel delen met Barcelona-middenvelder Andrés Iniesta en Real Madrid-spelmaker Mesut Özil. Het trio bleef MVP Messi ruim voor. Hij bereidde net als Santi Cazorla, Marek Hamsík, Juan Mata en Francesco Totti twaalf treffers voor. (Tim Vos) De MVP-ranglijst van de vier Europese topcompetities is gebaseerd op de gegevens uit de database van Voetbal International.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen