Messi: 'Hadden het dit seizoen moeilijk zonder Vilanova'

In de week na het behalen van de 22ste landstitel blikt Lionel Messi in Spaanse media terug op het afgelopen seizoen, waarin Barcelona weliswaar landskampioen werd maar in de halve finales van de Champions League hard onderuit ging tegen Bayern München (0-4, 0-3). Bovendien verbleef trainer Tito Vilanova enige tijd in New York om te herstellen van speekselklierkanker.

Messi: 'Hadden het dit seizoen moeilijk zonder Vilanova'

'Het is niet makkelijk geweest, want we begonnen het seizoen met een verandering door het vertrek van Guardiola. Maar er veranderde praktisch niets omdat Tito hem opvolgde. Pas toen ook hij er niet meer was merkten we echt een verandering', aldus Messi tijdens een televisie-interview.

Bij afwezigheid van Vilanova nam assistent-trainer Jordi Roura zijn taken als hoofdcoach waar. Dat beïnvloedde volgens Messi het groepsproces. 'Niet omdat Roura en de andere achterblijvers er niets van kunnen, maar omdat we onze hoofdtrainer misten, de man die ons al vanaf dag één onder zijn hoede had genomen.' Dat Barcelona na het CL-debacle tegen Bayern (foto midden) in Europa niet langer op eenzame hoogte staat, baart Messi geen zorgen. 'Je kan niet altijd winnen. We spelen al jaren op dezelfde manier. Onze tegenstanders hebben erop kunnen studeren hoe ze ons moeten bespelen. We moeten ons niet gek laten maken door wat dit seizoen is gebeurd. Onze speelstijl is nu eenmaal typerend voor ons, die kan je niet veranderen.'

Hoewel Messi de afgelopen vier jaar telkens werd verkozen tot beste speler ter wereld, viert hij over ruim een maand op 24 juni pas zijn 26ste verjaardag. De bij Barcelona opgeleide Argentijn, die in Camp Nou nog een contract heeft tot medio 2018, ziet zichzelf in het verdere verloop van zijn carrière niet meer voor een andere club in Europa spelen.

'Het enige waar ik nu aan denk is dat ik tot het einde van mijn loopbaan bij Barcelona wil blijven. Ik zou ooit nog wel in Argentinië willen voetballen, maar in Europa zal ik nooit voor een andere club spelen. Ik arriveerde hier toen ik dertien was, ben hier opgegroeid. Ik heb meer hier geleefd dan in Argentinië. De normen en waarden die bij Barcelona gelden zijn de mijne.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen