Vilanova: 'Messi heeft het voor het zeggen tegen Bayern'

Tito Vilanova hoopt dat hij woensdag in de return van de halve finales van de Champions League weer iets terugziet van het voetbal waar Barcelona zoveel roem mee vergaarde. De trainer van de Catalaanse grootmacht denkt dat het, nu Lionel Messi weer fit is, dan zeker mogelijk is om de 4-0 achterstand goed te maken.

Vilanova: 'Messi heeft het voor het zeggen tegen Bayern'

'De spelers zijn zich uiteraard bewust van de moeilijkheidsgraad van deze wedstrijd. Maar wij zijn Barcelona en we kunnen deze return daarom niet nu al als verloren beschouwen. En als we het niet halen, moeten we met opgeheven hoofd blijven vechten tot het laatste fluitsignaal, zodat onze fans trots op ons kunnen zijn', aldus Vilanova tijdens de persconferentie.

Een week geleden was Barça met een niet volledig fitte Lionel Messi geen schim van zichzelf en werd het opgerold door de geoliede voetbalmachine van Jupp Heynckes. Zaterdag liet Messi als invaller tegen Athletic de Bilbao (2-2) echter zien dat hij alweer de oude was, door met sublieme acties, waaronder een goal en een assist, een 1-0 achterstand in een 2-1 voorsprong om te buigen (foto midden). 'Ik verwacht daarom dat we onszelf zijn, dat we zullen proberen beter te zijn dan Bayern. We weten dat we moeten scoren en ik weet dat we daartoe in staat zijn. Maar het belangrijkste is om onszelf te zijn. We moeten uiteraard goals maken, maar vooral ook goed voetballen', blikte Vilanova dinsdagmiddag vooruit.

Een week geleden in München liet het voetbal van Barcelona het nodige te wensen over. Weliswaar had de aanstaande kampioen van Spanje verreweg het meeste balbezit, maar dat leverde nauwelijks gevaar voor het doel van Manuel Neuer op. Nu Messi weer topfit is, verwacht Vilanova dat dat zijn invloed heeft.

'We weten hoe belangrijk Messi is voor onze ploeg, met name als het aankomt op het maken van doelpunten. Hoe beter hij speelt, hoe beter dat voor het team is. Maar we kunnen niet alle druk op zijn schouders leggen, de rest van het team moet hem wel helpen. Maar het moge duidelijk zijn dat Messi het in de wedstrijd van morgen voor het zeggen heeft.' Gerard Piqué was vorige week in München een van de weinige spelers aan Barcelona-kant die nog een acceptabel niveau haalde. De centrumverdediger vindt dat hij met zijn ploeggenoten behalve een grote achterstand ook wat recht te zetten heeft wat betreft het imago van de club.

'We kunnen morgen wel geloven en dromen in een goede afloop, maar we weten dat het erg moeilijk gaat worden. We zullen het veld breed moeten houden en de bal snel rond moeten laten gaan. Want we hebben in het verleden al bewezen dat we op die manier ongeacht de situatie iedereen kunnen verslaan', liet de verdediger dinsdag weten.

Eerder dit seizoen knokte Barcelona zich nog terug van een 2-0 nederlaag bij AC Milan door in een volgepakt Camp Nou met 4-0 te winnen. Piqué acht een herhaling van die comeback mogelijk. 'Als alles meezit, kunnen we dit zeker nog rechtzetten. Natuurlijk twijfel je aan jezelf na een 4-0 nederlaag, maar als de tijd verstrijkt ga je geloven in een comeback. Voetbal is een psychologisch spelletje. We zullen Bayern met de hulp van onze fans een mentale tik moeten geven.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen