Robben passeert Van Persie door bijdrage in CL-finale

Arjen Robben sluit het Champions League-seizoen af als meest waardevolle speler van de in het miljoenenbal actieve Nederlanders. Door zijn doelpunt en zijn assist in de finale tegen Borussia Dortmund (2-1) passeerde hij Robin van Persie.

Robben passeert Van Persie door bijdrage in CL-finale

Van Persie stond voorafgaand aan de eindstrijd op Wembley nog één punt voor op zijn collega-international. De 29-jarige aanvaller van Manchester United heeft 21 goals en vijf assists achter zijn naam staan in het hoofdtoernooi van de Champions League.

Daarmee was RVP lange tijd de op vier na beste Nederlander ooit, maar na zaterdag heeft Robben die plek in handen. Met achttien doelpunten en negen verzilverde voorzetten hoeft de 29-jarige vleugelspits van Bayern alleen Ruud van Nistelrooy, Patrick Kluivert, Roy Makaay en Clarence Seedorf voor zich te dulden. Ook tijdens dit seizoen was Robben de beste Nederlander door zelf vier keer te scoren en in twee gevallen een teamgenoot met succes in stelling te brengen. Klaas-Jan Huntelaar eindigde met vier goals en een assist voor Schalke 04 net achter Robben, terwijl Van Persie voor United tot slechts drie treffers kwam.

Met zijn directe aandeel in zes treffers moet Robben het op een tiende plaats wel afleggen tegen de Europese elite. Real Madrid-vedette Cristiano Ronaldo werd met twaalf goals en één assist niet alleen topscorer maar ook MVP van de CL-jaargang 2012/13. Hij bleef Borussia Dortmund-aanvaller Robert Lewandowski (tien om twee) slechts een punt voor.

Robben's ploeggenoot Thomas Müller completeert samen met Paris Saint-Germain-ster Zlatan Ibrahimovic - tevens assistkoning met zeven verzilverde voorzetten - en Barcelona-icoon Lionel Messi de topvijf. Het trio was elk betrokken bij tien CL-doelpunten. (Tim Vos)



Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen