Robben bezorgt Bayern tóch zege Champions League

Bayern München heeft zich zaterdagavond dankzij Arjen Robben gekroond tot winnaar van de Champions League. Op het Londense Wembley vertolkte de Oranje-international met een assist en een late winnende treffer dé absolute hoofdrol. Zijn winnende goal in het Duitse onderonsje viel in de 89ste minuut: 2-1.

Robben bezorgt Bayern tóch zege Champions League

Met die verzilverde voorzet en zijn winnende treffer maakte Robben in het tot de nok toe gevulde Wembley twee eerdere missers goed. Bovendien maakte hij voor zichzelf een einde aan een finale-trauma. Eerder verloor hij met Bayern in de Champions League-finales van 2010 en 2012, alsmede de WK-finale met Oranje tegen Spanje.

De beginfase in Londen was evenwel voor Borussia Dortmund. De formatie van trainer Jürgen Klopp drukte Bayern terug op eigen helft en liet via Robert Lewandowski, Jakub Blaszczykowski, Marco Reus en Sven Bender kleine kansjes aantekenen. Bij die doelpogingen ontbrak het evenwel aan het laatste stukje scherpte of stond sluitpost Manuel Neuer in de weg.

Vlak nadat Franck Ribéry ontsnapte aan een rode kaart na een slaande beweging richting Lewandowski was het Bayern dat de eerste écht grote kans kreeg. Mandzukic zag hoe doelman Roman Weidenfeller zijn kopbal met hulp van de lat over tikte.

Dat de ploegen zonder doelpunten gingen rusten, was deels te danken aan Robben. Hij stiftte de bal oog in oog met Weidenfeller op het lichaam van de goalie (foto midden), waar hij ook breed had kunnen leggen op de vrijstaande Mandzukic. Op slag van rust redde Weidenfeller ook bij een grote kans van de Nederlander, al had hij daar geen weet van. Met wat geluk viel de bal via de rug van Mats Hummels voor de voeten van Robben. Zijn knal belandde vol op de neus van Weidenfeller, die tot zijn opluchting zijn doel schoon hield. Omdat Lewandowski tussendoor opnieuw Neuer redding zag brengen, eindigde het eerste bedrijf doelpuntloos.

Na een matte start van de tweede helft ontbrandde de strijd volledig na de goal van Mandzukic. Hij kon eenvoudig binnentikken nadat Robben Weidenfeller knap had omspeeld en de Kroaat de niet te missen kans bood: 0-1. Lang kon Bayern immers niet genieten van die weelde. Een onbeholpen trap van Dante ten opzichte van zijn voormalige Gladbach-teamgenoot Reus leverde Dortmund een strafschop op. Ilkay Gündogan stapte naar voren en zette op feilloze wijze de Duitse grootmachten weer naast elkaar.

In de slotfase ging het over en weer maar was het opnieuw Robben die aanvankelijk het dichtst bij een treffer was. Thomas Müller had Weidenfeller al omspeeld en leek de bal in het doel te schuiven. Zijn inzet miste kracht, waardoor Neven Subotic met een uiterste krachtsinspanning de bal voor de toesnellende Robben kon wegwerken. Ook pegels van David Alaba, Bastian Schweinsteiger en een kansrijke Bayern-aanval via een opstomende Müller leverden geen treffer op.

Waar een verlenging in de maak leek, schoot Robben alle frustraties van zich af. Hij dook op voor de neus van Weidenfeller en een soepel tikje betekende voor Bayern de tweede Champions League-zege, na die van 2001. In 1974, 1975 en 1976 was ook al de Europa Cup I gewonnen, waardoor de Beierse grootmacht voor de vijfde keer De Cup met de Grote Oren mee mag nemen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen