Van Persie evenaart Shearer, Henry, Owen, Hasselbaink

Robin van Persie heeft zich zondag voor de tweede keer op rij gekroond tot topscorer van de Premier League. Met 27 goals troefde hij de momenteel geschorste Liverpool-aanvaller Luis Suarez (23 goals) en Tottenham Hotspur-sterspeler Gareth Bale af (21).

Van Persie evenaart Shearer, Henry, Owen, Hasselbaink

Van Persie scoorde één keer in de afscheidswedstrijd van manager Sir Alex Ferguson tegen West Bromwich Albion (5-5) maar kon zijn totaal van vorig seizoen, toen hij in dienst van Arsenal liefst dertig keer scoorde, niet overtreffen.

Wel evenaarde de 29-jarig aanvaller in meerdere opzichten enkele voormalige topschutters in de historie van de Premier League. Zo is hij na Alan Shearer, Michael Owen en Thierry Henry pas de vierde speler die zijn topscorerstitel prolongeerde.

Shearer werd in 1995/96 voor het eerst topschutter van de Premier League en herhaalde dat kunststukje in de tweede daaropvolgende seizoenen. Henry, recordhouder met vier titels, presteerde in de jaargangen 2003/04, 2004/05 en 2005/06 hetzelfde. Owen werd namens Liverpool topscorer (zij het gedeeld) in zowel 1997/98 als 1998/99.

Bovendien is Van Persie pas de derde speler die de Gouden Schoen won in het shirt van twee verschillende clubs. Waar RVP dat deed namens Arsenal en United, presteerde Shearer dat voor Blackburn Rovers en Newcastle United. Voormalig Oranje-international Jerrel Hasselbaink deed het eveneens voor Leeds United (1998/99) en Chelsea (2000/01).

In algemene zin is Van Persie de zesde speler die in totaal twee keer topscorer werd van het in 1992 opgerichte competitieverband. Behalve Henry, Hasselbaink, Owen en Shearer ging ook Didier Drogba de 74-voudige Oranje-international voor. De Ivoriaanse aanvaller was in 2006/07 en 2009/10 als speler van Chelsea de man met de meeste treffers in de Premier League.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen