December 2013: WK-loting, Europees drama en Hiddink

Het kalenderjaar 2013 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We besluiten onze serie met de maand december. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van alle elf voorgaande maanden.

December 2013: WK-loting, Europees drama en Hiddink

01-12: Meulensteen vervangt Jol bij Fulham
Ondanks het ontslag van Martin Jol houdt Fulham een Nederlandse trainer. De geplaagde Premier League-club legt zijn lot in handen van René Meulensteen (foto), de voormalige assistent-trainer van Manchester United die eerder actief was voor FC Anzhi en Brøndby IF.

Meulensteen, die enkele weken eerder nota bene door Jol werd binnengehaald, laat weten verrast te zijn door zijn razendsnelle promotie. 'Dit had ik niet zien aankomen', aldus de Brabander. Hij kent een moeizame start aan zijn verblijf bij Fulham, want van de eerste vijf duels onder zijn leiding wint Fulham er slechts twee. De laatste wedstrijd van 2013, uit tegen Hull City, levert zelfs een regelrechte afgang op: 6-0.


02-12: Sparta ontslaat weer een trainer
Het is weer eens hommeles op Het Kasteel. Sparta Rotterdam wil dit seizoen ten koste van alles promoveren, maar vindt zichzelf halverwege het seizoen terug op een straatlengte verwijderd van de koppositie, die in handen is van de kleine streekgenoot FC Dordrecht. Trainer Adrie Bogers (foto) wordt daarom geslachtofferd door algemeen en technisch directeur Wiljan Vloet, die daarop zelf een hoop kritiek over zich heen krijgt, maar zweert aan te blijven.

Het betekent dat de Rotterdamse club voor de tweede keer in 2013 een trainer ontslaat, want aan het eind van vorig seizoen zette Sparta ook al Michel Vonk op straat.


06-12: Oranje loot Spanje, Chili en Australië
Het moment waar de hele voetbalwereld al tijden naar uitkijkt is daar: de loting voor het WK van volgend jaar. Na een merkwaardige soap over de potindeling, waarbij Frankrijk hulp krijgt van de FIFA en een op papier zware groep ontloopt, volgt de daadwerkelijke loting.

Voor Nederland komen titelverdediger Spanje, outsider Chili en underdog Australië uit de bus. Indien Oranje de groepsfase overleeft, is de kans groot dat gastheer Brazilië in de achtste finale de tegenstander is. De poule des doods is zonder twijfel Groep D met daarin de zwaargewichten Engeland, Italië, Uruguay en het kleine Costa Rica. België komt in een van de zwakste poules terecht, want naast Rusland treffen onze zuiderburen Algerije en Zuid-Korea.

Het hoogtepunt van de loting is zonder twijfel de weinig verhullende verschijning van de Braziliaanse schone Fernanda Lima, die wereldwijd mannenharten op hol doet slaan. Dieptepunt is het optreden van FIFA-baas Sepp Blatter, die tot verbijstering van alle aanwezigen en tientallen miljoenen tv-kijkers de minuut stilte ter nagedachtenis aan de een dag eerder overleden Nelson Mandela eigenhandig afkapt na elf seconden...


11-12: Europees drama voor Nederlandse clubs
Ondanks de sensationele zege op Barcelona van eind november slaagt Ajax er niet in te overwinteren in de Champions League. De Amsterdammers moeten in hun laatste groepswedstrijd winnen bij AC Milan om door te mogen op het miljoenenbal, maar komen in San Siro, ondanks een enorm overwicht na een snelle rode kaart voor Riccardo Montolivo, niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

Een dag later volgt meer slecht nieuws voor het Nederlandse voetbal. PSV heeft in eigen huis aan een punt genoeg tegen Chornomorets Odessa om zich bij de beste 32 van de Europa League te scharen, maar verliest (0-1) en ziet zijn Europese avontuur daardoor vroegtijdig ten einde komen. Het betekent dat alleen Ajax en AZ na de winterstop de Nederlandse eer verdedigen in de Europa League.


13-12: Hiddink favoriet als nieuwe bondscoach
Terwijl alles en iedereen erop rekende dat Ronald Koeman bondscoach Louis van Gaal na het WK zou opvolgen, kiest de KNVB voor de ervaren Guus Hiddink. Dat wordt duidelijk na een tweede gesprek tussen bond en trainer, die eerder dit jaar vertrok bij FC Anzhi.

Koeman laat in een reactie zijn teleurstelling doorschemeren over de werkwijze van de KNVB en kondigt aan op een later tijdstip zijn visie op de gang van zaken te willen geven. Voor Hiddink lonkt zijn tweede ambtstermijn als bondscoach, want van december 1994 tot de zomer van 1998 was hij ook al trainer van het Nederlands elftal, waarmee hij in '98 als vierde eindigde tijdens het WK in Frankrijk.


16-12: Villas-Boas weg na wanvertoning
Hij werd lange tijd betiteld als kroonprins van het trainersgilde, maar na zijn tweede ontslag in drie seizoenen loopt het voorheen smetteloze blazoen van André Villas-Boas (foto) toch flinke krassen op. Tottenham Hotspur zet de Portugese manager op straat na de 0-5 nederlaag tegen Liverpool. Voor AVB is het zijn tweede gedwongen vertrek in minder dan twee jaar bij een Londense club, want in februari 2012 werd hij ook al weggestuurd bij Chelsea.

Tottenham verrast enkele dagen later door Villas-Boas' voormalige assistent Tim Sherwood als permanente hoofdtrainer aan te stellen. De oud-speler van The Spurs en Blackburn Rovers, die met laatstgenoemde club in 1995 als aanvoerder landskampioen werd, tekent voor anderhalf jaar op White Hart Lane.


20-12: Suarez verlengt bij Liverpool
Hoe vergankelijk alles in de voetballerij is, blijkt maar weer eens als Luis Suarez de bestbetaalde Liverpool-speler aller tijden wordt na het ondertekenen van een nieuw contract. De aanvaller uit Uruguay en de club verklaren elkaar de liefde, waarbij zij voor het gemak vergeten dat ze eerder dit jaar nog rollebollend over straat gingen vanwege de transferwens van Suarez.

Enkele dagen na zijn contractverlenging beslist Suarez eigenhandig het duel met Cardiff City (3-1) in Liverpools voordeel door twee doelpunten en een assist af te leveren. Geld heelt alle wonden.


22-12: Koeman bedankt voor rol als assistent
Ronald Koeman was al behoorlijk pissig over het feit dat de KNVB hem passeerde voor het bondscoachschap. Alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt de trainer van Feyenoord nogmaals op zijn tenen getrapt. Guus Hiddink benadert hem namelijk voor de baan van assistent.

Koeman vat het aanbod van Hiddink, niet geheel onlogisch, als beledigend op en weigert dan ook erop in te gaan. De ex-trainer van Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia en AZ laat daarop weten niet uit te sluiten dat hij zijn verblijf bij Feyenoord na dit seizoen een vervolg geeft.


26-12: Roda JC kiest voor Tomasson
De trainersloopbaan van Jon Dahl Tomasson kent een droomstart. De Deen wordt met een overstap naar Roda JC beloond voor een sterk eerste half jaar bij Excelsior, waarmee hij tot ieders verrassing een plaats in de subtop van de Eerste Divisie bemachtigde.

Bij Roda volgt Tomasson, oud-speler van onder meer AC Milan en Feyenoord, de ontslagen Ruud Brood op. De Limburgse club zette hem op straat na de ontluisterende 4-3 nederlaag bij hekkensluiter NEC van 14 december, waardoor Roda weer in een degradatiestrijd verwikkeld dreigt te raken. Een herhaling van vorig seizoen, waarin de ploeg uit Kerkrade in de play-offs met pijn en moeite overeind bleef, hopen De Koempels met de aanstelling van de pas 37-jarige Tomasson te voorkomen.

Samenstelling: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen