Maart 2013: Mister Vitesse overlijdt, De Langeleegte huilt

Het kalenderjaar 2013 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand maart. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

Maart 2013: Mister Vitesse overlijdt, De Langeleegte huilt

01-03: Vitesse-icoon Theo Bos overlijdt na lang ziekbed
Even na middernacht op 1 maart wordt bekend dat Theo Bos op 47-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Arnhem rouwt om Mister Vitesse, die sinds eind 2011 tegen zijn slopende ziekte vecht.

In de week na het overlijden van Bos volgt een groots, indrukwekkend en passend eerbetoon voor de man die tussen 1983 en 1998 tot 369 duels en negen goals voor Vitesse komt. Ook als trainer leidt hij zijn geliefde club uit Arnhem, waarna hij nog technisch eindverantwoordelijk is bij FC Den Bosch, Polonia Warschau en FC Dordrecht. In Gelredome nemen fans, bestuurders, spelers en ex-spelers afscheid. Arnhem en Vitesse huilen en nummer vier zal nooit meer aan iemand anders toebehoren dan aan Theo Bos. Op de foto onder anderen voetbalvrienden John van den Brom, Mike Snoei en Marc van Hintum.


05-03: The Welsh Wizard blijft maar toveren
In 2013 zit er nog altijd geen sleet op Ryan Giggs. De middenvelder van Manchester United kiest op 39-jarige leeftijd, inmiddels is hij veertig jaar oud, het Champions League-duel met Real Madrid uit om zijn duizendste officiële duel (exclusief jeugdinterlands) af te werken. Het jubileum van The Welsh Wizard  eindigt wel in een drama. Mede door een onterechte rode kaart van arbiter Cuneyt Çakir aan de Portugees Nani verliest United bij de terugkeer van Cristiano Ronaldo op Old Trafford met 2-1 en vliegt het uit de Champions League.

Die teleurstelling zorgt er niet voor dat Giggs (op de foto met de toen voor Real uitkomende Kaká) stopt. In zijn 24ste en huidige seizoen bedraagt de oogst ten tijde van de jaarwisseling onder meer dertien landstitels (waaronder die van 2013), vier FA Cups, twee WK-titels voor Clubs en twee Champions League-zeges. En de huidige assistent van manager David Moyes, die functie combineert hij met zijn bestaan als voetballer, bouwt nog steeds verder aan zijn steeds waanzinniger wordende cv.


06-03: Van Gaal bestraft tunnelvisie bij Lens
Het tunnelincident tussen Jeremain Lens en Joris Mathijsen blijft de gemoederen bezighouden in Nederland. Na het competitieduel in De Kuip wacht de PSV-aanvaller in de catacomben op de Feyenoord-verdediger om wraak te nemen voor een akkefietje tijdens de wedstrijd. Een groot opstootje onder de ogen van de snorrende camera’s is het gevolg. En dat niet alleen. Bovenop de 2-1 nederlaag krijgt Lens drie duels schorsing, de hoogste boete van zijn club, levert zijn vijfde gele kaart hem een extra duel schorsing op en moet hij publiekelijk door het slijk om zijn excuses te maken.

Als klap op de vuurpijl laat bondscoach Louis van Gaal hem links liggen voor de WK-kwalificatieduels met Estland en Roemenië later die maand. Opmerkelijk genoeg heeft er in december 2013 wéér een tunnelincident in Rotterdam plaats met Mathijsen in de hoofdrol. Dit keer wil PSV’er Jeffrey Bruma hem te lijf, maar een vechtpartij wordt opnieuw in de kiem gesmoord.


10-03: Ajax pakt koppositie door zege op Zwolle
Ajax profiteert in eigen huis optimaal van de nederlaag van titelconcurrent PSV tegen SC Heerenveen. De Amsterdammers verslaan PEC Zwolle met 3-0 door goals van Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong en Derk Boerrigter en komen zo aan kop van de Eredivisie.

Met nog acht duels te gaan is de voorsprong een punt. Uiteindelijk zou de eindsprint voldoende blijken voor de derde titel in successie. De tegen PEC veroverde koppositie wordt niet meer uit handen gegeven. Op de foto Daley Blind en Kenneth Vermeer.


12-03: Messi ontdoet Rossoneri van kleur
Met een zeer knappe 2-0 thuisoverwinning op zak komt AC Milan naar Camp Nou in de achtste finales van de Champions League. Het bewierookte Barcelona uitschakelen, het lijkt meer dan een droom voor de Rossoneri.

Het is even later Lionel Messi die de Milanese hoop op een goede afloop binnen no-time Camp Nou uit doet vliegen. De Argentijn maakt eigenhandig de 1-0 en 2-0 en David Villa en Jordi Alba maken de klus af: 4-0. De verhalen over het einde van een tijdperk kunnen de prullenbak in. Barcelona is terug, of eigenlijk nooit weggeweest. Een Champions League-zege zou er evenwel niet in zitten. De kwartfinale tegen PSG wordt nog wel succesvol besloten, maar in de halve eindstrijd zou de latere winnaar Bayern Munchen véél te sterk blijken over twee duels (7-0).


19-03: Abidal overwint slopende ziekte en keert terug
Eric Abidal is terug op het voetbalveld. Hij speelt voor het eerst sinds zijn levertransplantatie een oefenwedstrijd met Barcelona B. Zo toont de Fransman eens te meer de strijd met zijn slopende ziekte gewonnen te hebben. In maart 2011 wordt een tumor op zijn lever ontdekt. Een jaar later blijkt dat hij een levertransplantatie moet onderdaan. En opnieuw een jaar later heeft Abidal de voetbalschoenen weer aan.

Abidal komt als overwinnaar uit de strijd met de verschrikkelijke ziekte kanker. Camp Nou, dat hem met honderdduizend man een staande ovatie geeft bij zijn terugkeer in de hoofdmacht een week later, verlaat hij wel. Omdat Barcelona zijn contract deze zomer niet verlengt, verkast hij naar AS Monaco.


21-03: Sneeuwvlokje viert vijftigste verjaardag
Een van de meest succesvolle voetballers aller tijden van Nederland bereikt de respectabele leeftijd van vijftig. Ronald Koeman viert als trainer van Feyenoord zijn vijftigste verjaardag. Als speler was Sneeuwvlokje  een belangrijk onderdeel van het Nederlands elftal dat in 1988 het grootste Oranje-succes ooit behaalde door Europees kampioen te worden in Duitsland.

Ook als trainer is Koeman succesvol. In ruim dertig jaar topvoetbal bedraagt zijn score qua hoofdprijzen in clubverband elf landstitels, zes nationale bekers en twee Europa Cups I (in 1988 met PSV en vier jaar later met Barcelona). Eind 2013 lijkt Koeman dé kandidaat om Louis van Gaal na het WK van 2014 in Brazilië op te gaan volgen als bondscoach, maar de trainer van de Rotterdammers moet lijdzaam toezien hoe een openlijke invitatie van Guus Hiddink succes lijkt te gaan hebben.


23-03: Van Wolfswinkel binnengehaald als topaankoop Norwich
Ricky van Wolfswinkel maakt een mooie transfer naar het beloofde land: oftewel de Premier League. De spits die in het verleden uitkomt voor Vitesse en FC Utrecht verruilt het Portugese Sporting Lissabon voor Norwich City. Met de transfersom van tien miljoen kan de Portugese club een deel van de schulden aflossen.

Bij The Canaries  wordt Van Wolfswinkel binnengehaald als grote meneer. Mede door blessureleed heeft hij in zijn eerste van vier contractjaren die belofte nog geenszins kunnen inlossen. Met één schamel competitiedoelpunt wordt al voorzichtig gefluisterd dat de Nederlander een miskoop is. Aan RvW de taak die criticasters in 2014 de mond te snoeren.


25-03: De Langeleegte huilt, SC Veendam is niet meer
Het faillissement van SC Veendam is uitgesproken. De club uit het hoge noorden kan de schulden niet meer betalen. Na 119 jaar is de club ten dode opgeschreven. De Langeleegte huilt en de fans kunnen hun emoties niet de baas.

Door middel van allerhande reddingsacties wordt er nog wel tegengestribbeld, maar de benodigde tonnen worden niet meer binnengehaald om SC Veendam van de ondergang te redden. Op 2 april is het zeker: het Nederlandse voetbal zal het zonder Veendam moeten gaan doen.


26-03: Van Persie laat Cruijff achter zich, laatste band Sneijder
Het Nederlands elftal verslaat Roemenië met 4-0 in een WK-kwalificatieduel. Twee van de vier goals komen van Robin van Persie, die zijn 33ste en 34ste interlandgoal laat aantekenen. Daarmee passeert de Manchester United-spits op de eeuwige topschutterslijst van Oranje legendes als Johan Cruijff en Abe Lenstra. Later in het jaar zou hij zelfs Patrick Kluivert, de huidige assistent van Oranje, onttronen als topscorer aller tijden.

Vier dagen voor het feestje van Van Persie verslaat de formatie van bondscoach Louis van Gaal Estland met 3-0. Dat duel zou de boeken ingaan als de interland waarin Wesley Sneijder voorlopig voor het laatst aanvoerder van Oranje is en Ruben Schaken de vijftienhonderdste goal van het Nederlands elftal maakt.


Samenstelling: Tim Tempelaars

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen