Januari 2013: Pellè huurling af en adviezen aan Sneijder

Het kalenderjaar 2013 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We beginnen onze serie logischerwijs met de maand januari. In de rechterbalk vindt u de gehele terugblik van 2012.

Januari 2013: Pellè huurling af en adviezen aan Sneijder

02-01: Bert van Marwijk kijkt terug op echec
Bert van Marwijk kijkt in Voetbal International in zijn eerste grote interview na het EK terug op het fiasco van het Nederlands elftal in Polen en Oekraïne. 'Er waren wel een paar dingen op de grens, maar er zijn geen zaken voorgevallen die niet te tolereren waren.'

'Er is nooit iets gebeurd waarbij je spelers kon verwijten dat ze er niet voor werkten of dat ze er met hun pet naar gooiden. Maar als je drie keer verliest is het logisch dat je anders naar dingen gaat kijken.'


05-01: Graziano Pellè is Feyenoord-huurling af
De leiding van Feyenoord heeft goede reden voor een glimlach. De Rotterdamse club heeft Graziano Pellè voor minder dan drie miljoen euro definitief overgenomen van het armlastige Parma.

'Dat is fantastisch nieuws voor de club', zegt trainer Ronald Koeman. 'De afgelopen maanden hebben we goed kunnen zien hoe belangrijk hij is voor het elftal. Ik ben er heel blij mee dat we hem langer hebben kunnen vastleggen.'


07-01: Arjen Robben voorzichtig na rentree
Na twee maanden aan de zijlijn met rug- en bovenbeenproblemen maakt Arjen Robben in de Qatar tegen Lekhwiya zijn rentree bij Bayern München. Met twee assists laat de aanvaller zich direct gelden in de 45 minuten die hem zijn gegeven.

'Ik ben verder dan ik dacht. Ik ben tevreden. Maar het is altijd gevaarlijk als ik zeg dat het goed met me gaat. Mijn doel in 2013 is gezondheid. Ik heb dat al vaker gewenst, maar kwam het er niet van.'


11-01: profclub AGOVV Apeldoorn is ter ziele
AGOVV Apeldoorn is definitief failliet door af te zien van een beroep tegen het faillissement dat de rechtbank in Zutphen de dinsdag daarvoor uitspreekt. De plannen van directeur Henk Timmer blijken onvoldoende perspectief te bieden.

De oud-doelman heeft enkele dagen eerder nog enige hoop. 'We hebben er hard voor gewerkt maar er is meer tijd nodig. We hebben een ander voorstel voor een kapitaalinjectie, maar dat is afhankelijk van het vergunningstraject van de gemeente.' Tevergeefs, en zo verdwijnt AGOVV van het betaald voetbal-toneel.


16-01: Jupp Heynckes krijgt Josep Guardiola als opvolger
Bayern München reageert gepikeerd op alle berichten dat Josep Guardiola in de zomer Jupp Heynckes aflost. 'Dat is allemaal onzin', laat de club bij monde van een persvoorlichter weten aan Duitse media. 'We zullen eerst gesprekken voeren met Jupp Heynckes. Hij is onze eerste en enige gesprekspartner.'

Een dag later luistert de nieuwe trainer van Bayern naar de naam Guardiola. 'Als adequate opvolger van Heynckes kwam alleen een trainer van het kaliber als Pep Guardiola ter sprake. We zijn Heynckes extreem dankbaar voor zijn werk', aldus voorzitter Uli Hoeness over de Spanjaard die in juni wordt gepresenteerd.


17-01: Frank Rijkaard treft hetzelfde lot als John van 't Schip
Na minder dan twee jaar komt er een einde aan het verblijf van Frank Rijkaard in Saudi-Arabië. Door de uitschakeling op het vriendschappelijke toernooi om de Golf Cup is het vervroegde afscheid van de Nederlandse bondscoach allerminst een verrassing.

Eerder is het jaar slecht begonnen voor een andere oud-international. John van ’t Schip moet vertrekken bij het Mexicaanse Chivas Guadalajara, waarmee het laatste restje van de door Johan Cruijff ingezette koers verdwenen is.

'Doordat ze eerst hadden gevraagd te blijven, had ik dit niet zien aankomen. Maar we voelden wel dat de druk vanaf de eerste wedstrijd heel hoog zou zijn. Sinds het vertrek van Johan was de sfeer bij Chivas toch anders.'


21-01: armblessure na black-out bij Erik Pieters
'Ik ben heel erg geschrokken van mezelf. Ik reageerde in een zware black-out. Het besef is pas later gekomen. Ik ben nog steeds vol ongeloof. Na mijn rode kaart ben ik in een opwelling mijn zelfbeheersing verloren. Alle frustratie kwam er in één keer uit en dat heb ik op een ongelooflijk domme manier laten gebeuren.'

Erik Pieters komt met deze woorden enkele dagen na zijn opzienbarende rentree voor PSV tegen PEC Zwolle. De verdediger krijgt rood en botviert zijn frustratie op weg naar de kleedkamer op een ruit. Een operatie en een schorsing zijn de pijnlijke resultaten. Overigens verliest PSV met 1-3.


21-01: José Mourinho en Louis van Gaal adviseren Wesley Sneijder
Telefoontjes met José Mourinho en Louis van Gaal gaan eraan vooraf, maar in Galatasaray staat een grote menigte klaar om hun nieuwe held welkom te heten. Wesley Sneijder kiest er namelijk voor zijn carrière, die bij Internazionale op dood spoor is beland, nieuw leven in te blazen in Turkije.

'Dit is ook allemaal belangrijk met het oog op het WK', zegt Sneijder, die na enige aarzeling zijn ja-woord gaf aan Galatasaray over een contract tot medio 2016. De Turkse club had al langer een akkoord met Internazionale over een afkoopsom, en haalt later ook Didier Drogba binnen.


31-01: Parijs ontvangt David Beckham met open armen
'Zlatan Ibrahimovic is groter dan ik, dus hij mag de vrije trappen wat mij betreft blijven nemen', zegt David Beckham met een knipoog bij zijn presentatie bij Paris Saint-Germain. 'Maar ik denk dat wij daar wel uitkomen. Ik speelde in het verleden ook met andere vrije-trapspecialisten als Roberto Carlos en Zinedine Zidane.'

De 37-jarige Beckham is in elk geval gelukkig met zijn verhuizing van LA Galaxy naar PSG, zijn naar later blijkt laatste station in zijn spelerscarrière. Veel geld houdt hij er niet aan over. Zijn salaris ten goede komen aan de Parijse kinderen.


Samenstelling: Lars Ulrich

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen