Mei 2013: hét moment van Robben en einde tijdperk Sir Alex

Het kalenderjaar 2013 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand mei. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

Mei 2013: hét moment van Robben en einde tijdperk Sir Alex

03-05: Cambuur promoveert na uitglijder Volendam
In een zinderende ontknoping kroont SC Cambuur zich tot kampioen van de Jupiler League. Op de slotdag van de competitie maakt de club uit Leeuwarden een achterstand van twee punten goed op FC Volendam, dat met de finish in zicht onderuit gaat bij Go Ahead Eagles. Cambuur wint zelf met 2-0 bij Excelsior en door de 3-1 nederlaag van Volendam in Deventer, promoveert de ploeg van interim-trainer Henk de Jong - van wie al bekend is dat Dwight Lodeweges hem opvolgt - naar de Eredivisie. Eerder kwamen de Friezen in de seizoenen 1992/93, 1993/94, 1998/99 en 1999/00 uit op het hoogste niveau.

Later die maand krijgt FC Volendam in de play-offs een herkansing, maar opnieuw blijkt Go Ahead Eagles te sterk. De club uit Deventer promoveert net als SC Cambuur naar de Eredivisie. Eind mei worden er grote veranderingen aangekondigd voor de Jupiler League, want met ingang van het seizoen 2013/14 zullen er twintig teams deelnemen. Naast de amateurs van Achilles '29 maken ook Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente in de nieuwe jaargang hun opwachting in de Jupiler League. Al zijn niet alle clubs daar even blij mee.


05-05: landstitel voor Ajax, succestrainer De Boer verlengt
Voor het derde jaar op rij pakt Ajax de landstitel. En net als de twee seizoenen ervoor blijkt de ploeg van trainer Frank de Boer die met de langste adem. Want de Amsterdammers komen zwak uit de startblokken: na elf wedstrijden heeft Ajax liefst tien punten achterstand op koploper FC Twente. Maar na een inhaalrace is het 32ste kampioenschap een feit. Een 5-0 thuiszege op Willem II zorgt uiteindelijk voor de landstitel en dat is saillant, aangezien dat voor de Tilburgers meteen ook degradatie naar de Jupiler League betekent. Net als VVV-Venlo, dat de play-offs niet overleeft, moet het gedwongen een niveau lager gaan spelen.

Ondanks drie landstitels in amper tweeënhalf jaar is De Boer nog niet uitgekeken op Ajax. 'Ik heb het hier naar mijn zin en mijn gezin is hier gelukkig. Ik zie bij Ajax nog genoeg uitdagingen', aldus De Boer, die zijn verbintenis met drie seizoenen verlengt. 'Dit nieuwe contract is dus precies wat ik wilde. We waren er snel uit, want van beide kanten zijn we zeer tevreden. Nu kan ik een vervolg geven aan waar we met elkaar aan begonnen zijn en daar heb ik veel zin in.'


08-05: Ferguson kondigt afscheid aan, Moyes volgt hem op
Manchester United moet op zoek naar een nieuwe manager. De 71-jarige Sir Alex Ferguson neemt na het lopende seizoen afscheid van de landskampioen, waar hij 27 jaar de scepter zwaaide. Sinds 1986 was Ferguson manager van Man Utd, waarmee hij grote successen vierde. Onder het bewind van de Schot groeide de club uit tot de meest succesvolle voetbalmachine van Engeland. In 27 jaar werd hij liefst dertien keer kampioen en won hij onder meer twee keer de Champions League, één Wereldbeker voor clubteams, vijf FA Cups en vier keer de League Cup.

Al snel heeft Manchester United een opvolger gevonden, want een dag nadat Ferguson zijn afscheid heeft aangekondigd maakt de club bekend dat David Moyes de nieuwe manager is. De vijftigjarige landgenoot van Fergie komt over van Everton. 'Al in 1998 heb ik hem benaderd om mijn assistent te worden', vertelt Ferguson over zijn opvolger. 'Bij de start van zijn loopbaan was hij nog jong, maar hij heeft de afgelopen jaren geweldig werk verricht bij Everton. Hij heeft alle kwaliteiten die we van een manager bij deze club verwachten.'


09-05: AZ verslaat PSV in KNVB-bekerfinale, Altidore goud waard
PSV loopt in zijn jubileumjaar, de Eindhovenaren bestaan in 2013 honderd jaar, de landstitel mis en kan toch nog een prijs pakken in De Kuip. Maar in de finale van de strijd om de KNVB-beker blijkt AZ te sterk voor de ploeg van trainer Dick Advocaat. Namens de Alkmaarders scoren Jozy Altidore en Adam Maher in de eindstrijd, terwijl alleen Jürgen Locadia hier iets tegenover stelt namens PSV.

De vierde KNVB-beker voor AZ komt voor een groot deel op naam van Altidore. Opvallend is dat de spits uit de Verenigde Staten in iedere bekerronde een treffer laat aantekenen. In de tweede ronde scoort Altidore één keer tegen het inmiddels failliete SC Veendam, (4-1), daarna volgen twee goals tegen SWZ Boso Sneek (1-4), één op bezoek bij FC Dordrecht (2-4), één doelpunt tegen FC Den Bosch (0-5), twee in de halve finale tegen Ajax (0-3) en dus één in de eindstrijd tegen PSV (2-1).


10-05: Cocu nieuwe trainer PSV, afscheid Van Bommel en Bouma
Na het teleurstellende seizoen neemt PSV afscheid van zijn trainer en van twee routiniers. Mark van Bommel houdt het uiteindelijk bij één seizoen sinds zijn terugkeer in de zomer van 2012. De middenvelder besluit op 36-jarige leeftijd zijn loopbaan te beëindigen en verder te gaan als (jeugd)trainer. Ook voor Wilfred Bouma zit zijn tweede PSV-periode erop, al zou de 34-jarige verdediger graag nog langer blijven. Zijn contract wordt echter niet verlengd.

Dat krijgt Bouma te horen van Phillip Cocu, die kort daarvoor is aangesteld als opvolger van trainer Dick Advocaat. De voormalig middenvelder van de Eindhovenaren tekent een contract voor liefst vier seizoenen. 'Er staat een ambitieuze nieuwe staf te popelen aan deze uitdagende klus te beginnen. We gaan bouwen aan een nieuw elftal. Er zullen veranderingen komen binnen de selectie. PSV moet altijd voor de titel gaan, maar er is tijd nodig', vertelt Cocu tijdens zijn presentatie.


11-05: Barça kampioen, ook vreugde bij Juventus en PSG
Ook in de landen om ons heen worden de landstitels verdeeld en bijna overal wordt de grote favoriet ook kampioen. In de Primera División is Barcelona de beste, al gaat dat minder overtuigend dan de voorgaande seizoenen. Toch blijven de Catalanen aartsrivaal Real Madrid eenvoudig voor. Juventus kroont zich opnieuw tot beste in de Serie A en doet dit met grote overmacht.

In de Ligue 1 blijken de miljoenen van Paris Saint-Germain goed besteed, want de club uit de Franse hoofdstad eist de landstitel voor zich op. Het Anderlecht van trainer John van den Brom, Bram Nuytinck en Demy de Zeeuw weet SV Zulte Waregem maar net achter zich te houden, terwijl FC Porto kampioen wordt in Portugal.


14-05: Man City ontslaat Mancini na verloren FA Cup-finale
Manchester City besluit exact een jaar na het binnenhalen van de derde landstitel in zijn clubhistorie om manager Roberto Mancini aan de kant te zetten. Die beslissing volgt twee dagen na de verloren FA Cup-finale tegen Wigan Athletic, waardoor de puissant rijke club het seizoen zonder prijzen eindigt. En dat is onacceptabel.

Mancini is bijna drieënhalf jaar manager van City en geeft in die periode liefst 360 miljoen euro uit aan nieuwe spelers, maar veel prijzen levert dat niet op: één landstitel, één FA Cup en één Community Shield. Als opvolger wordt Manuel Pellegrini aangesteld. De Chileen komt over van Málaga, maar weet dat de verwachtingen hooggespannen zijn bij The Citizens.


15-05: Chelsea wint Europa League in Amsterdam
Een jaar na de winst van de Champions League legt Chelsea in Amsterdam beslag op de Europa League, door in de eindstrijd Benfica met 2-1 te verslaan. Daardoor komt de Londense club in een illuster rijtje terecht. Net als Ajax, Bayern München en Juventus wonnen The Blues de Europa Cup I/Champions League, de Europa Cup II én de UEFA Cup/Europa League.

Branislav Ivanovic is in De Arena de matchwinner. In de extra speeltijd kopt de verdediger schitterend de winnende treffer binnen, waardoor de dramatische uitschakeling van de titelverdediger in de groepsfase van de Champions League in één klap is vergeten. Voor Benfica is het al de zevende keer dat het een Europese finale verliest. In 1962 won de Portugese grootmacht voor het laatst een eindstrijd.


25-05: Robben bezorgt Bayern op Wembley winst Champions League
Op Wembley strijden twee Duitse clubs in de finale van de Champions League, Bayern München en Borussia Dortmund. Voor die eerste is het alweer de derde eindstrijd van het kampioenenbal in vier jaar tijd en eindelijk zegeviert Der Rekordmeister. Grote man in Londen is Arjen Robben, die kort voor tijd het winnende doelpunt maakt. Hij bepaalt de eindstand op 2-1, waardoor Bayern voor de vijfde keer in zijn historie de Europa Cup I in ontvangst mag nemen. De ploeg van trainer Jupp Heynckes komt daardoor op een gedeelde derde plaats, achter Real Madrid en AC Milan.

'Ik besef het nog niet helemaal, maar dat komt nog wel', jubelt Robben na de finale. 'Er komt nu heel veel emotie los. Ik kan het nog steeds niet geloven. Een droom die uitkomt. Mooier kon het niet. Bij die goal anticipeerde ik op de bal die achter hun verdediging viel. Aanvankelijk wilde ik de keeper links omspelen, maar omdat hij een pas naar voren maakte, besloot ik te schieten. Ik raakte hem niet eens vol, maar dat hoefde ook niet. Ik liep na die goal direct richting mijn familie.'


26-05: Neymar naar Barcelona, ambitieus Monaco pakt uit
In mei worden al een aantal aansprekende transfers afgerond. Zo legt Barcelona liefst 57 miljoen euro neer voor Santos-aanvaller Neymar, van wie grote dingen worden verwacht. Aan de andere kant laten de Catalanen Éric Abidal transfervrij vertrekken. De op dat moment 33-jarige verdediger knokt zich terug van een levertransplantatie, maar moet na zes seizoenen vertrekken bij Barça.

Abidal vervolgt zijn loopbaan bij AS Monaco, dat zeer bedrijvig is bij de start van de transferperiode. De naar de Ligue 1 gepromoveerde club van de rijke eigenaar Dmitry Rybolovlev versterkt zich voor vele miljoenen ook met Radamel Falcao (Atlético Madrid), Ricardo Carvalho (Real Madrid), João Moutinho en James Rodríguez (beiden FC Porto). De jacht op Paris Saint-Germain is dus geopend.


Samenstelling: Arjan van den IJssel

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen