Oktober 2013: record Van Persie, Verbeek naar Nürnberg

Het kalenderjaar 2013 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand oktober. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

Oktober 2013: record Van Persie, Verbeek naar Nürnberg

01-10: Balotelli dompelt Ajax in rouw
Ajax speelt in de Champions League met 1-1 gelijk tegen AC Milan, maar de remise voelt aan als een nederlaag. De Amsterdammers staan in de slotminuten met 1-0 voor op het moment dat invaller Mike van der Hoorn in het strafschopgebied naar de grond gaat na een duel met spits Mario Balotelli. Beide spelers houden elkaar vast, maar scheidsrechter Jonas Eriksson geeft een strafschop aan de Italianen. Balotelli benut het buitenkansje hoogstpersoonlijk.

'Dit is erg zuur. Het was geen strafschop', treurt Van der Hoorn na afloop. Door het gelijkspel tegen Milan blijft Ajax zonder zege in de Champions League, want het eerste groepsduel met Barcelona ging al met 4-0 verloren.


04-10: ADO kiest voor kunstgras
Vanwege de erbarmelijke toestand van het veld in het Kyocera Stadion zet de KNVB op vrijdag een streep door het duel ADO Den Haag-SC Heerenveen, dat voor zaterdagavond gepland staat. Het is voor de Hagenaars aanleiding om direct over te gaan tot het aanleggen van een kunstgrasmat, want het veld blijkt niet meer te redden.


08-10: einde seizoen Theo Janssen
Het seizoen van Theo Janssen zit erop. In het thuisduel met Feyenoord (1-2) blijkt hij een kruisband te hebben afgescheurd. Het betekent dat de routinier een revalidatieperiode van zes tot negen maanden wacht, waardoor zijn seizoen al voorbij is.

'Ik had dit totaal niet verwacht. Ik rekende erop dat ik slechts enkele weken absent zou zijn. Niets aan te doen, maar ik baal er enorm van', aldus Janssen.


11-10: Nederland vernedert Hongarije, Van Persie topscorer
Nederland geeft in De Arena een geweldige voetbalshow in de WK-kwalificatiereeks tegen Hongarije. Oranje is al zeker van het WK en viert dat feit met acht doelpunten tegen de Hongaren, dat door de 8-1 nederlaag de laatste hoop op deelname aan de eindronde in rook ziet opgaan.

De wedstrijd krijgt extra cachet doordat Robin van Persie, die drie keer scoort, zich tot topscorer aller tijden van Oranje kroont. Hij viert dat heuglijke feit met assistent-bondscoach Patrick Kluivert, die hij onttroont als topschutter van het Nederlands elftal.


15-10: Oranje sluit kwalificatiereeks af met winst op Turkije
Nederland blijft ongeslagen in de kwalificatiecyclus dankzij een 2-0 zege in Turkije. De Turken moeten winnen om kans te houden op een plek op het WK, maar blijken een maatje te klein voor de professioneel opererende ploeg van bondscoach Louis van Gaal.

Van Gaal geeft de zege op Turkije extra glans door PSV'er Memphis Depay te laten debuteren. De jonge aanvaller valt in de 89ste minuut in voor Jeremain Lens en is daarmee de 33ste debutant onder deze bondscoach.


18-10: Leverkusen wint door spookdoelpunt
Voetbalminnend Duitsland is in rep en roer over een bizar 'doelpunt' van Stefan Kiessling. De aanvaller van Bayer Leverkusen scoort tegen 1899 Hoffenheim door de bal via een gat in het zijnet in het doel te koppen. De scheidsrechter keurt de treffer goed, ondanks alle protesten van Hoffenheim.

De treffer van Kiessling, de 2-0 voor Leverkusen, is bepalend voor het resultaat van de wedstrijd. Hoffenheim komt in de slotfase namelijk terug tot 2-1, wat door de spookgoal van Kiessling niet genoeg is voor een punt.


22-10: Verbeek tekent bij Nürnberg
Gertjan Verbeek, clubloos na zijn ontslag bij AZ van eind september, verbindt zich aan 1. FC Nürnberg. De 51-jarige trainer uit Deventer tekent een contract tot 2016 bij de traditieclub uit Zuid-Duitsland, die de zestiende plaats op de ranglijst bezet. Verbeek volgt Michael Wiesinger op, die vanwege de rampzalige seizoenstart (zes remises en drie verliespartijen) de laan is uitgestuurd.


27-10: topclubs falen stuk voor stuk
Geen enkele club lijkt trek te hebben in de koppositie van de Eredivisie. In de elfde speelronde presteren alle titelkandidaten het om punten te verspelen. ADO Den Haag verslaat FC Twente (3-2), Ajax morst tegen RKC Waalwijk (0-0), Heracles Almelo stunt bij Feyenoord (2-1, met rood van Graziano Pellè), terwijl PSV verliest van Roda JC (2-1). Vitesse sluit de speelronde op zondagmiddag om 16.30 uur af, maar laat de koppositie ook liggen door 2-2 te spelen tegen FC Groningen. Het zou symbolisch zijn voor de eerste seizoenshelft.


28-10: verdriet van Clarence Seedorf
In een uitgebreid interview met Johan Derksen vertelt Clarence Seedorf uitgebreid over zijn tijd als international. De middenvelder van Botafogo haalt uit naar voormalig bondscoach Bert van Marwijk, die hem structureel negeerde, ondanks zijn goede prestaties bij AC Milan. 'Hij heeft iets van mij afgenomen en mijn hart huilt daar nog steeds om', aldus Seedorf.

Ook Marco van Basten, de voorganger van Van Marwijk, krijgt ervan langs. 'Van Basten heeft een heel grote fout gemaakt met mij', vervolgt Seedorf. 'De manier waarop hij met mij en andere spelers omging vond ik niet kunnen.'


30-10: rentree Narsingh opsteker dolend PSV
Na de nederlaag in de competitie van enkele dagen geleden gaat PSV ook in het bekertoernooi onderuit tegen Roda JC (3-1). Die tweede verliespartij is des te pijnlijker, want hij krijgt gestalte in eigen huis. De rentree van Luciano Narsingh in het eerste elftal - hij ontbrak sinds eind 2012 vanwege een knieblessure - is een schamele troost en lichtpuntje voor de Brabanders.


Samenstelling: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen