Juni 2013: treble voor Bayern, captain Van Persie en het EK

Het kalenderjaar 2013 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand juni. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

Juni 2013: treble voor Bayern, captain Van Persie en het EK

01-06: Heynckes neemt afscheid van Bayern met treble
Na de landstitel en de Champions League legt Bayern München ook beslag op de DFB-Pokal, door in de eindstrijd VfB Stuttgart met 3-2 te verslaan. Trainer Jupp Heynckes - die zal worden opgevolgd door Pep Guardiola - neemt daardoor afscheid met de treble. Bayern is daarmee de zevende club in Europa die het seizoen besluit met zeven hoofdprijzen.

Bayern evenaarde de prestatie van Celtic (1967), Ajax (1972), PSV (1988), Manchester United (1999), Barcelona (2009) en Internazionale (2010), die ook allemaal in één jaargang beslag legden op het kampioenschap, de nationale beker en de Champions League/Europa Cup I. In het seizoen 2009/10 was Bayern ook al dicht bij de treble, toen het als kersvers landskampioen en bekerwinnaar in de Champions League-finale aantrad tegen Inter. De Italianen wonnen echter met 2-0, waardoor zij de zesde club in het illustere rijtje werden.


03-06: Mourinho keert terug bij Chelsea en zorgt voor domino-effect
Chelsea heeft José Mourinho weer in zijn armen gesloten. De manager komt over van Real Madrid en hoopt op nieuwe successen op Stamford Bridge. Tussen 2004 en 2007 werd hij twee keer kampioen, won hij één keer de FA Cup en twee keer de League Cup. 'Ik heb voor jullie precies dezelfde boodschap als bij mijn komst in 2004', doelt Mourinho op de belofte weer hoofdprijzen binnen te gaan halen. 'Het enige verschil met destijds is dat ik nu al een van jullie ben en dat toen nog niet was.'

'In mijn loopbaan heb ik twee grote passies: Internazionale en Chelsea', legt Mourinho uit. 'Chelsea is ontzettend belangrijk voor me. Als trainer van Inter heb ik ooit twee keer tegen Chelsea moeten spelen en dat was heel zwaar. Daarom beloof ik nu hetzelfde als in 2004: prijzen.' Mourinho wordt bij Real Madrid opgevolgd door Carlo Ancelotti, trainer van Paris Saint-Germain. Laurent Blanc gaat als Ancelotti's vervanger aan de slag in Parijs.


05-06: Stekelenburg volgt voorbeeld van Van der Sar
Fulham versterkt zich met Maarten Stekelenburg, die daarmee in de voetsporen treedt van Edwin van der Sar. Beide doelmannen beginnen hun loopbaan bij Ajax, waarna zij in Italië - Van der Sar bij Juventus en Stekelenburg bij AS Roma - een weinig succesvolle periode kennen. Via Fulham hoopt Stekelenburg net als Van der Sar in 2001 zijn loopbaan nieuw leven in te blazen.

Ook Royston Drenthe en Virgil van Dijk trekken naar Groot-Brittannië, maar zullen Stekelenburg niet tegenkomen. Drenthe verruilt Alania Vladikavkaz voor Reading, dat uitkomt in het Championship. Van Dijk wordt door Celtic overgenomen van FC Groningen, waardoor hij zijn kunsten mag vertonen in de Schotse Premier League.


07-06: Nederland verslaat Indonesië, Van Persie aanvoerder
Met Robin van Persie als nieuwe aanvoerder boekt het Nederlands elftal een oefenoverwinning op Indonesië (3-0). Invaller Siem de Jong was met twee doelpunten de grote uitblinker in Jakarta. Arjen Robben nam ook een treffer voor zijn rekening. De meeste aandacht gaat echter uit naar bondscoach Louis van Gaal, die besluit om Wesley Sneijder zijn aanvoerderband te ontnemen.

'De bondscoach heeft mij gevraagd of ik de nieuwe aanvoerder wilde worden. Ik heb ja gezegd, want ik vind het een grote eer', legt Van Persie uit na de 3-0 zege. 'Sneijder is al een heel jaar niet fit en heeft daardoor de kans niet gekregen om aanvoerder te zijn. Ik moest de hele tijd mijn nek uitsteken voor hem, omdat ik mijn aanvoerder altijd wil selecteren. Maar omdat hij niet topfit is, heeft hij dat niet waar kunnen maken', licht Van Gaal toe.


11-06: Sneijder en Van Persie leiden Oranje naar winst op China
Het Nederlands elftal besluit de Aziatische oefentrip met een 2-0 zege op China door doelpunten van aanvoerder Robin van Persie en zijn voorganger Wesley Sneijder. In Peking begint bondscoach Louis van Gaal aanvankelijk zonder Sneijder, maar in de tweede helft laat de spelmaker van Galatasaray toch zijn klasse zien door een mooie treffer. 'Het was misschien wel de mooiste aanval van het jaar en is het mooi dat je die op je naam mag schrijven, maar ik was tevreden over mijn hele spel.'

Nu Sneijder denkt op de weg terug te zijn, wil hij tijdens zijn zomervakantie niet verslappen. 'Het zou zonde zijn om nu te stoppen en feest te gaan vieren. Ik ga mijn vakantie op een andere manier invullen dan voorgaande jaren. Toen had ik mijn rust nodig, en dan heb je de voorbereiding echt nodig voor het nieuwe seizoen. Maar ik ga natuurlijk niet elke dag vijf tot zes uur trainen, er moet ook tijd zijn voor familie en vrienden.'


15-06: Italianen maken einde aan EK-droom van Jong Oranje
Jong Oranje is er niet in geslaagd de eindstrijd van het EK Onder-21 te bereiken. De ploeg van bondscoach Cor Pot begint als een van de favorieten aan het toernooi in Israël, maar strandt uiteindelijk in de halve finale. Een kwartier voor tijd wordt Mike van der Hoorn binnen de lijnen gebracht en de verdediger wordt uiteindelijk de schlemiel. Bij een van zijn eerste verdedigende acties stapt hij verkeerd in bij Fabio Borini, die vervolgens wegdraait en doelman Zoet passeert (1-0). Daar blijft het ook bij.

In de eindstrijd is Jong Spanje veel te sterk voor de Italianen (4-2) en Thiago Alcántara vervult met drie doelpunten de hoofdrol in Jeruzalem. Samen met Isco en Álvaro Morata is hij de grote uitblinker aan de kant van Spanje, dat veel beter is dan de concurrentie en terecht beslag legt op de Europese titel.


16-06: Bosz volgt Rutten op als trainer van Vitesse
Vitesse vindt in Peter Bosz de opvolger van Fred Rutten, die na één seizoen afscheid neemt als trainer van de Arnhemmers. Bosz komt over van Heracles Almelo, waar hij drie seizoenen actief was en wordt vervangen door Jan de Jonge. Bij Vitesse is de druk van presteren echter veel groter, beseft Bosz ook. 'Dit zal geen makkelijke job zijn, maar wel uitdagend', legt de oefenmeester uit. 'Het team is heel belangrijk. Ik was een teamspeler, dat ben ik als trainer ook. Vanmorgen was de eerste training op een geweldig veld.'

Bosz is zijn oude wergever Heracles dankbaar. 'Ik ben blij dat ik op een uitstekende manier ben weggegaan en ook nu weer vergezeld word door Hendrie Krüzen. Het is even afwachten hoe onze selectie eruit komt te zien. Bij Heracles heb ik laten zien dat je met beperkte middelen goed voetbal kunt spelen. Het is belangrijk dat niet alleen het team maar ook het individu beter wordt.'


25-06: 25 jaar na de Europese titel van Nederland
Op 25 juni 2013 is het exact 25 jaar geleden dat Nederland in München het EK won. Onder anderen Hans van Breukelen en Ruud Gullit blikken terug op het grootste succes in de Oranje-historie. Gullit prijst Marco van Basten. 'Niets ten nadele van John Bosman, maar Marco en ik konden elkaar blindelings vinden op het veld. Ik kon begrijpen dat Marco door Michels in het openingsduel op de bank werd gezet. Hij had dat seizoen weinig gespeeld. Maar Marco was grétig, niet normaal. Dus ik wist: Zodra hij zijn basisplaats terugheeft, gaan we volle bak. Ik paste mijn spel erop aan.'

'Voor mij was het absolute hoogtepunt de thuiskomst na het EK', blikt Van Breukelen terug. 'Dat is een onvergetelijke herinnering. Veruit, echt veruit, het mooiste wat ik ooit in mijn voetbalcarrière heb meegemaakt. Wat ik op die dag gezien en gevoeld heb is fantastisch en ongekend. Met geen pen te beschrijven. Toen we gingen landen op het vliegveld van Eindhoven, maakte de piloot eerst nog een rondje boven de luchthaven. Daar was een enorme Oranje-zee.'


27-06: Real Madrid strikt Isco, Fernandinho naar City
Ook in de maand juni worden er een aantal grote transfers afgerond. Zo vervolgt Isco - een van de grote uitblinkers bij Jong Spanje tijdens het EK Onder-21 - zijn loopbaan bij Real Madrid. De spelmaker komt voor liefst 27 miljoen euro over van Málaga, dat hem ook kon verkopen aan Manchester City.

Manuel Pellegrini, de nieuwe manager van The Citizens en voormalig trainer van Isco bij Málaga, krijgt wel twee andere nieuwe spelers tot zijn beschikking. Voor 35 miljoen euro wordt Fernandinho overgenomen van Shakthar Donetsk, terwijl Jesús Navas voor 23 miljoen euro de overstap maakt van Sevilla naar City.


30-06: Jozefzoon en Maher naar PSV, Lens en Pieters vertrekken
Technisch manager Marcel Brands van PSV heeft het druk in juni, want na een desastreus verlopen seizoen in Eindhoven maakt de selectie een metamorfose door. Jeremain Lens wordt verkocht aan Dinamo Kiev en Erik Pieters maakt een transfer in de Premier League, waar hij een avontuur aangaat bij Stoke City. Eerder namen de Brabanders al afscheid van Mark van Bommel en Wilfred Bouma.

Maar PSV-trainer Phillip Cocu krijgt de beschikking over Florian Jozefzoon en Adam Maher, die worden overgenomen van respectievelijk RKC Waalwijk en AZ. Voor Maher zijn er maar twee opties na ruim twee seizoenen in Alkmaar: Ajax of PSV, aangezien hij het nog te vroeg vindt voor het buitenland. Het wordt uiteindelijk PSV, waar hij rugnummer 6 overneemt van Van Bommel.


Samenstelling: Arjan van den IJssel

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen