Juli 2013: transfers, pijnlijke primeur, indrukwekkend PSV

Het kalenderjaar 2013 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand juli. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

Juli 2013: transfers, pijnlijke primeur, indrukwekkend PSV

01-07: Brazilië breekt hegemonie van Spanje  
'De weg ligt vrij voor ons naar een prachtig toernooi waarin we de gelijke zijn aan sterke tegenstanders. Ik ben verrukt over het resultaat. Winnen met 3-0 is meer dan ik me kon indenken', vertelt de Braziliaanse bondscoach Felipe Scolari.

De winst in de finale van de Confederations Cup laat ook zien dat er scheurtjes zitten in het schijnbaar onaantastbare Spaanse bastion, de regerende wereld- en Europees kampioen. De Braziliaanse ster Neymar waakt voor te groot optimisme. 'Ik kan niet zeggen welke impact deze titel heeft, ik weet alleen dat het heel belangrijk is. Het is een enorme stap voor het team. Het was een fantastische wedstrijd, eentje waarvoor de wereld even stilstond om naar te kijken.'


06-07: Ajax slaat dubbelslag op transfermarkt
Na een telefoontje van Johan Cruijff is Bojan Krkic overstag. De 22-jarige Spaanse aanvaller wordt met zijn tijdelijke overgang naar Amsterdam de twintigste speler die voor Ajax en Barcelona uitkomt tijdens zijn loopbaan.

Voor trainer Frank de Boer is het de tweede aanwinst die hij binnen 24 uur kan begroeten. Mike van der Hoorn is Bojan voorgegaan met zijn miljoenentransfer (bijna vier). 'Mike is heel talentvol en pas twintig jaar, maar hij zal zich moeten bewijzen. Bij Ajax voetballen is toch iets heel anders dan bij FC Utrecht', is De Boer voorzichtig. Later blijkt die voorzichtigheid terecht. Van der Hoorn heeft rond de jaarwisseling zijn belofte nog geenszins ingelost.


09-07: kaalslag bij Vitesse door Britten
In een tijdbestek van minder dan een week verzekert Vitesse zich van ruim 22 miljoen euro aan transferinkomsten, maar raakt de Arnhemse club wel twee pijlers kwijt. 'Al snel was duidelijk dat José Mourinho het volste vertrouwen in mij heeft en dat hij me stapje voor stapje wil inpassen in het eerste team van Chelsea', zegt Marco van Ginkel over zijn overstap.

In de Premier League komt de middenvelder een ploeggenoot tegen. Wilfried Bony volgt namelijk na de nodige speculaties over zijn bestemming met zijn transfer naar Swansea City het voorbeeld Van Ginkel. 'Er was een hoop interesse, ik had veel aanbiedingen van verschillende clubs over de hele wereld, maar ik heb bewust voor Swansea gekozen.'


14-07: Premier League winkelt ook bij FC Twente
Leroy Fer heeft dan tóch zijn transfer naar de Premier League te pakken. De middenvelder zag een half jaar eerder Everton op het laatste moment afhaken, maar Norwich City laat de belangstelling wel leiden tot een contract.

FC Twente verliest meer smaakmakers in deze maand, want de in Enschede opgebloeide Nacer Chadli maakt twee weken na Fer de overstap naar Tottenham Hotspur. De Tukkers moeten genoegen nemen met ruim zes miljoen euro, waar de meer lucratieve overgang naar Rusland is afgeschoten door de Belg zelf.


19-07: Tata Martino vervangt zieke Tito Vilanova
Tito Vilanova vertrekt als trainer van Barcelona om zich volledig te richten op zijn herstel van kanker. 'En die wedstrijd speel ik niet alleen, maar de hele club staat achter me. Ik wil iedereen die mij de laatste maanden - en nu ook weer - zo hartverwarmend heeft gesteund, bedanken. Ik ben sterk en ga deze nieuwe fase met vertrouwen tegemoet.'

De Catalaanse grootmacht vindt drie dagen na het afscheid van Vilanova in Argentinië een opvolger. 'Ik weet niet precies hoe het is gegaan, maar Jorge en Lionel Messi hebben ongetwijfeld hun invloed gebruikt', reageert Gerardo Tata Martino. 'Ik zat op een club te wachten, maar dat het deze club zou worden, kwam voor mij ook als een grote verrassing. Hier had ik niet op gerekend.'


22-07: FC Anzhi zwaait Hiddink uit
Guus Hiddink zet een streep onder zijn werkzaamheden bij FC Anzhi. 'Ik heb altijd gezegd dat deze missie voor mij zou eindigen op het moment dat de club in staat was zichzelf te ontwikkelen.'

De Achterhoeker was al langer verbonden aan de Russische club dan hij aanvankelijk had gedacht bij zijn entree anderhalf jaar geleden. 'Dat liep uit de hand, zodanig dat ik er nog een jaartje aan heb vastgeplakt. Vroeg of laat zou ik toch een stap terug doen. Dat is vroeg geworden.'


25-07: pijnlijke Europese primeur voor FC Utrecht
'Van deze ploegen horen wij met twee vingers in de neus te winnen', zegt aanvaller Cedric van der Gun. 'Dit is voetbal. In heel korte tijd kun je alles waar je vorig seizoen voor gewerkt hebt verpesten.'

FC Utrecht verdwijnt in de tweede voorronde voor de Europa League met een blamage van het Europese toneel. Na de 2-1 nederlaag in Luxemburg volgt op eigen veld een 3-3 gelijkspel tegen Differdange 03.

Daarmee heeft het wel een primeur. Na zeven eerdere succesvolle dubbele confrontaties is FC Utrecht de eerste die uit Europa vliegt door toedoen van een club uit Luxemburg, een land dat met recht te boek staat als voetbaldreumes.


30-07: handelshuis PSV maakt indruk
PSV steelt de harten van de Nederlandse voetbalfan met het optreden in de voorronde van Champions League. Met fris en fruitig voetbal wordt SV Zulte-Waregem te kijk gezet door het jongste PSV ooit.

Het aantrekkelijke optreden wekt verwachtingen voor PSV, dat een nieuw gezicht heeft gekregen in juli. In het Eindhovense handelshuis is het vertrek van Kevin Strootman de grootste transfer, voor 16,5 miljoen euro naar AS Roma.

PSV zwaait ook onder anderen Jeremain Lens (Dinamo Kiev) en Dries Mertens (Napoli) uit, maar verwelkomt ook Stijn Schaars, Santiago Arias, Jefrey Bruma, Karim Rekik, Adam Maher en Ji-Sung Park. Een metamorfose voor de ploeg van debuterend trainer Phillip Cocu.

Samenstelling: Lars Ulrich

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen