Zwalkend ADO ziet FC Groningen passeren, Willem II wint Brabantse derby

ADO Den Haag heeft in de jacht op promotie de volgende tegenvaller moeten incasseren. De club uit de Hofstad ging vrijdag onderuit tegen Telstar en kwam voor de derde keer op rij niet tot een overwinning. Dat betekende goed nieuws voor FC Groningen, dat won van De Graafschap. Willem II kwam ongeschonden uit de Brabantse derby met FC Den Bosch.

Telstar
Telstar
3 - 1
ADO Den Haag

Als ADO aanspraak wil maken op de tweede plek en een ticket voor de Eredivisie, moet het wedstrijden volgens Darije Kalezic goed beginnen. Tot teleurstelling van de trainer lukte dat maandag niet tegen FC Dordrecht. Zijn spelers blijken hardleers, want ook op bezoek bij Telstar keek ADO binnen het kwartier tegen een achterstand aan.

Danzell Gravenberch opende de score namens de nummer negentien van de KKD. Jort van der Sande bracht ADO voor rust op gelijke hoogte, maar daarna zakten de Hagenaren toch weer in elkaar. Mees Kaandorp (de vervanger van de geblesseerd geraakte Gravenberch) en Youssef El Kachati deden de bezoekers pijn en zorgden voor een comfortabele voorsprong van Telstar. Na de derde Telstar-treffer begon ADO beter te voetballen, maar dat bleek te laat.

Te laat
Door de nederlaag zakt ADO naar de vierde plaats. De achterstand op nummer twee FC Groningen, dat nog een wedstrijd tegoed heeft, bedraagt twee punten. Roda heeft net als ADO 55 punten, maar de nummer drie heeft zelfs nog twee duels tegoed. Dat betekent dat directe promotie steeds verder uit zicht raakt voor de ploeg van Kalezic.

FC Den Bosch
1 - 4
Willem II
Willem II

Op bezoek bij buurman FC Den Bosch ging het niet vanzelf voor Willem II. Jesse Bosch zorgde op fraaie wijze nog voor de openingstreffer van de bezoekers, maar de voorsprong bleef niet lang staan. Salah-Eddine Oulad M'Hand zorgde een aantal minuten later voor de gelijkmaker. Daarna nam de koploper alsnog afstand van de club uit de provinciehoofdstad.

Twee keer was Nick Doodeman de aangever, twee keer was Jeredy Hilterman de afmaker. Willem II voetbalde het laatste half uur uit en profiteerde van de nederlaag van ADO. In de extra tijd zorgde Tommy St. Jago met een flipperkastgoal voor het slotstuk. De voorsprong van de Tilburgers op FC Groningen, de nieuwe runner-up, bedraagt zes punten.

FC Groningen
4 - 2
De Graafschap

De KKD-topper in de Euroborg was er een om van te smullen. Romano Postema liet FC Groningen binnen het kwartier twee keer juichen, maar De Graafschap heeft de beschikking over Ralf Seuntjens. De routinier kopieerde zijn collega aan de andere kant en sloeg ook twee keer toe. Een dreun voor de Groningen, maar de thuisploeg zou de rug rechten.

Dat was te danken aan Luciano Valente en opnieuw Postema, die het duel in de tweede helft in het slot gooiden. Door de overwinning klimt Groningen in een klap over ADO en Roda JC heen. De Limburgers gaan zondag op bezoek bij MVV Maastricht en kunnen de tweede plaats dan weer heroveren.

FC Dordrecht
0 - 0
FC Eindhoven

Door de nederlaag van ADO kon FC Dordrecht klimmen op de ranglijst, maar dat liet de ploeg van Michele Santoni na. Ondanks een enorm slotoffensief lukte het Dordt niet om in eigen huis af te rekenen met FC Eindhoven. De Brabanders hielden knap stand aan De Krommedijk en stapten met een puntje in de bus terug naar huis.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 0
VVV-Venlo
VVV-Venlo

De ontmoeting tussen NAC Breda en VVV-Venlo stelde teleur. De toeschouwers in het Rat Verlegh Stadion zagen 94 minuten lang geen doelpunten. Daar leek geen verandering meer in te komen, maar de thuisploeg zou er in de dying seconds alsnog met de overwinning vandoor gaan. Na een corner bleef de bal hangen in het zestienmetergebied van VVV, waarna Cuco Martina genadeloos toesloeg (1-0).

Jong AZ
Jong AZ
2 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

Cambuur is er niet in geslaagd om Jong AZ te naderen op de ranglijst. Door twee doelpunten van Ernest Poku gingen de Leeuwarders, die aantraden zonder Roberts Uldrikis, onderuit in Wijdewormer. De Letse spits begon op de bank, omdat hij komende zaterdag vanwege interlandverplichtingen ontbreekt tijdens het thuisduel met Telstar. Uldrikis viel voor aanvang van de tweede helft in, maar kon niets meer aan de score veranderen.

TOP Oss
TOP Oss
1 - 0
Helmond Sport

TOP Oss is in vorm. De Ossenaren hebben vrijdag de de vierde overwinning in de laatste zes duels geboekt. Een benutte penalty van Roshon van Eijma volstond om Helmond Sport over de knie te leggen. De bezoekers drongen nog aan, maar kregen het niet meer voor elkaar om langszij te komen.

Jong FC Utrecht
2 - 3
FC Emmen
FC Emmen

Na vier nederlagen op rij was Jong Utrecht tegen FC Emmen hard op weg naar een overwinning. In de extra tijd ging het echter helemaal mis voor de talenten uit de Domstad, die de bezoekers er met de overwinning vandoor zagen gaan. Mike te Wierik opende eerder op de avond de score met een eigen doelpunt en maakte dat goed door in de 93ste minuut voor de gelijkmaker te zorgen. Na gestuntel in de verdediging bezorgde Desley Ubbink Emmen zelfs nog de volle buit (2-3).

Jong Ajax
Jong Ajax
3 - 0
Jong PSV
Jong PSV

De kleine topper tussen Jong Ajax en Jong PSV leverde een eenzijdige wedstrijd op. Joël Drommel verdedigde het doel van de bezoekers, maar de sluitpost kon niet voorkomen dat de Amsterdamse talenten een eenvoudige avond beleefden. David Kalokoh en Julian Rijkhoff (2) namen de doelpunten voor hun rekening op De Toekomst.