Zuinig Egypte doet wat het moet doen, Troost-Ekong helpt Nigeria aan zege

Egpyte heeft zich woensdag geplaatst voor de achtste finales van het toernooi om de Afrika Cup. De ploeg van bondscoach Augustine Eguavoen rekende in het derde en laatste groepsduel af met Soedan. William Troost-Ekong droeg bij aan de zege van groepswinnaar Nigeria.

Egypte
Egypte
1 - 0
Soedan
Soedan

Net als tegen Guinee-Bissau dicteerde Egypte vanaf het eerste fluitsignaal. De zevenvoudig kampioen wist dat het tegen Soedan een resultaat moest boeken om door te stoten naar de achtste finales. Mohamed Abdelmonem, actief in eigen land bij Future FC, wees de Egyptenaren tien minuten voor rust de weg. De verdediger kopte uit een hoekschop van Abdallah Said in het hart van het doel (1-0).

Egypte ging in de tweede helft op zoek naar de tweede treffer, maar ondanks de inbreng van vedette Mohamed Salah bleef dat doelpunt uit. Salah toonde tijdens het tweede groepsduel met Guinee-Bissau nog zijn waarde door enigszins fortuinlijk het enige doelpunt van de wedstrijd binnen te schieten.

Egypte, dat het vijf jaar geleden voor het laatst tot de finale van het toernooi om de Afrika Cup schopte, schaarde zich door de nipte zege op Soedan bij de laatste zestien. De Farao's begonnen in mineur aan het toernooi met een nederlaag tegen Nigeria, maar zetten de duels met Guinee-Bissau en Soedan om in een overwinning.

Guinee-Bissau
0 - 2
Nigeria
Nigeria

Nigeria plaatste zich zaterdag al voor de achtste finales van het toernooi om de Afrika Cup. The Super Eagles speelden de wedstrijd tegen Guinee-Bissau dus om des keizers baard, maar vervulden hun sportieve plicht. Umar Sadiq leidde na een klein uur een Nigeriaanse zege in. De voormalig spits van NAC Breda promoveerde een voorzet van Leicester City-aanvaller Kelechi Iheanacho tot doelpunt (0-1).

In de slotfase deed ook Troost-Ekong een duit in het zakje. De in Haarlem geboren verdediger verdubbelde tien minuten voor tijd de score (0-2). De VAR had veel tijd nodig om te kijken of het doelpunt van Troost-Ekong geldig was, maar gaf uiteindelijk zijn goedkeuring. Door de zege op Guinee-Bissau sluit Nigeria, waar Sparta-doelman Maduka Okoye op de bank zat, de groepsfase foutloos af.