Ploeterend Egypte kan dankzij Salah eindelijk juichen

Egypte is er met hangen en wurgen in geslaagd om het tweede groepsduel op het toernooi om de Afrika Cup 2021 te winnen. De ploeg van de Portugese bondscoach Carlos Queiroz kwam tegen Guinnee-Bissau laat in de tweede helft op voorsprong en wist die marge nipt te behouden.

Guinee-Bissau
0 - 1
Egypte
Egypte

Egypte domineerde vanaf het eerste fluitsignaal, maar wist het overwicht in de eerste fase van de wedstrijd niet om te zetten in doelpunten. Gekeken werd naar de sterspelers Mohamed Salah en Mostafa Mohamed, maar de aanvallers van Liverpool en Galatasaray raakten allebei de paal. Ook zagen beiden hun inzetten gekeerd worden door Guinnee-Bissau-doelman Jonas Mendes.

Na een half uur ontsnapte aanvaller Jefferson Encada aan een rode kaart. Hij trok Egypte-aanvaller Omar Marmoush neer in een kansrijke positie, maar kwam er slechts af met geel. Salah probeerde kort voor de pauze nog een corner in één keer binnen te schieten, maar faalde en moest wachten op zijn eerste succes op het eindtoernooi.

Dat succesje kwam er diep in de tweede helft, al had Salah daar wel de hulp van Mendes bij nodig. De buitenspeler volleerde een voorzet in één keer op doel en hoewel zijn poging houdbaar was, ging de inzet onder Mendes door. Een kwartier voor het laatste fluitsignaal had Ahmed 'Zizo' Sayed de beslissing op zijn schoen, maar ook zijn inzet belandde op de paal.

Afgekeurd
Daar waar de 0-2 voor de hand lag, leek de tweede treffer van het duel aan de andere kant te gaan vallen. Na een wervelende actie aan de linkerkant trok Mama Baldé naar binnen. De Troyes-aanvaller haalde verwoestend uit met rechts en trof doel in de lange hoek, maar zijn goal werd afgekeurd. Baldé beging in zijn actie een overtreding, waarna de treffer niet telde.

Door de overwinning staat Egypte tweede in Groep D met drie punten uit twee gespeelde wedstrijden. Nigeria gaat aan kop met zes punten uit even veel duels. Sudan en Guinnee-Bissau hebben één punt.