Afrika Cup-stunt van Comoren wordt nachtmerrie van Ghana

De Comoren hebben dinsdag voor een stunt gezorgd in het toernooi om de Afrika Cup. Door de eerste overwinning ooit op het toernooi zorgde de eilandengroep ervoor dat tegenstander Ghana al na drie wedstrijden naar huis moet.

© Imago
Ghana
Ghana
2 - 3
Comoren
Comoren

De Comoren nemen voor het eerst deel aan het toernooi en waren in Groep C met Marokko, Gabon en Ghana de absolute underdog. Van Marokko en Gabon werd al verloren, maar tegen Ghana ging het een stuk beter. Al na iets meer dan drie minuten was het raak. El Fardou Ben zorgde voor de allereerste goal van de Comoren op het toernooi. De defensie van Ghana lag open en de spits schoot raak in de rechterhoek.

Halverwege de eerste helft ging het van kwaad tot erger voor Ghana, dat voor het toernooi tot de outsiders voor de eindzege werd gerekend. Aanvaller André Ayew probeerde de bal voor de doelman van de Comoren weg te grissen, maar raakte hem daarbij met zijn voet. Na inmenging van de VAR werd geoordeeld dat de rode kaart op zijn plaats was en dus moest Ghana nog 65 minuten met tien man spelen.

Toen Ahmed Mogni na rust voor de tweede goal van de Comoren zorgde, leek het over en uit voor Ghana. Toch knokte het land zich met tien man terug. Invaller Richmond Boakye maakte de aansluitingstreffer en even later was het Alexander Djiku die op aangeven van Thomas Partey gelijkmaakte. Een gelijkspel was echter niet genoeg voor Ghana, dat daarna alsnog de boot inging. Na 85 minuten maakte Mogni zijn tweede van de wedstrijd en de 3-2 voor de Comoren. De eilandengroep mag door de eerste zege ooit op het toernooi nog hopen om als een van de beste nummers drie door te gaan. Voor Ghana zit het erop.

Gabon
Gabon
2 - 2
Marokko
Marokko

Marokko was door de zeges op de Comoren en Ghana al zeker van een plek in de volgende ronde, maar moest tegen Gabon nog wel de groepswinst veiligstellen. Met Sofyan Amrabat in de basis moest Marokko na twintig minuten echter in de achtervolging. Jim Allevinah opende de score voor Gabon. Marokko kwam na rust nog wel op gelijke hoogte toen invaller Soufiane Boufal een strafschop benutte, maar niet lang daarna tekende Aaron Boupendza voor de 2-1 van Gabon. De goal kwam uiteindelijk op naam van Marokko-verdediger Nayef Aguerd, die dus een eigen doelpunt maakte. Fataal was die niet voor Marokko, want Achraf Hakimi zorgde er met een prachtige vrije trap voor dat het land met zeven punten bovenaan eindigde in Groep C.