Ziyech, Van de Beek en co bezorgen Ajax financieel doekje voor het bloeden

Reacties

Ajax heeft het financiële jaarverslag over het seizoen 2020/21 gepubliceerd. Die cijfers zijn (zoals verwacht) niet bepaald positief, vanwege de impact van het coronavirus.

Ziyech, Van de Beek en co bezorgen Ajax financieel doekje voor het bloeden
© Pro Shots

De Amsterdammers noteren een netto-omzet van 125,2 miljoen. Dat is 37,1 miljoen lager dan een jaar eerder. Ajax laat weten dat dat komt door 'lagere voetbalopbrengsten', waarmee uiteraard wordt bedoeld dat de club geruime tijd in een lege Johan Cruijff Arena moest spelen en dus geen inkomsten had uit bijvoorbeeld de kaartverkoop. Daar staat tegenover dat door het coronavirus ook de kosten met 7,1 miljoen zijn gedaald tot 158,3 miljoen.

Ajax laat weten dat het totale operationele verlies 33,1 miljoen euro bedraagt, ook omdat 3 miljoen uit de Champions League-inkomsten zijn uitgegeven aan de Nederlandse clubs die geen Europees voetbal speelden, als eenmalige solidariteitsbijdrage. Het netto resultaat is uiteindelijk 8,1 miljoen negatief, terwijl het totale vermogen van Ajax nu 220 miljoen bedraagt, 6,8 miljoen minder dan voorheen.

Ook betaalde de club 2,3 miljoen meer aan lonen, salarissen en sociale lasten: die post bedraagt nu 94,7 miljoen. 'Voornamelijk door een toename in de salariskosten voetbal als gevolg van de gestegen premies door de behaalde sportieve resultaten', meldt Ajax. In totaal zijn de vaste salarissen voor spelers juist gedaald. Dat komt deels door transfers, maar deels ook door het loonoffer dat de spelers hebben gebracht. Dat geldt overigens ook voor directie en werknemers.

De cijfers hadden nog lager uit kunnen vallen, maar de schade wordt beperkt door een aantal toptransfers. Over het afgelopen boekjaar hengelde Ajax precies 86,1 miljoen euro binnen omdat er spelers verkocht werden. Onder meer de transfers van Donny van de Beek (naar Manchester United), Hakim Ziyech (naar Chelsea), Sergiño Dest (naar Barcelona), Sven Botman (naar Lille OSC) en Lassina Traoré (naar Shakhtar Donetsk) tellen mee over afgelopen boekjaar.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.