Zelfs met suizende oren blijft Lewandowski scoren

Reacties

Robert Lewandowski blijft in het shirt van Polen maar onverstoorbaar bezig met waar hij goed in is: doelpunten maken. Zelfs het vuurwerk dat tijdens het WK-kwalificatieduel met Roemenië in zijn nabijheid ontplofte, bracht de 28-jarige topschutter van Bayern München niet van zijn stuk.

Zelfs met suizende oren blijft Lewandowski scoren

Lewandowski stond zijn ploeggenoten in de 54ste minuut te coachen bij een corner van Roemenië, toen er op nog geen meter van hem een stuk vuurwerk explodeerde. De captain van Polen ging als door de bliksem getroffen naar de grond, zijn gezicht verborgen in zijn handen. Zichtbaar aangeslagen stond de 85-voudig international uiteindelijk weer op. Eenmaal bekomen van de schrik speelde hij nog een cruciale rol door in de slotfase twee keer te scoren: 0-3.

De inzet in het duel tussen Roemenië en Polen was de koppositie in Groep E, omdat Montenegro eerder op de avond een 2-0 voorsprong uit handen had gegeven in Armenië. Dat de bezoekers de klus mede dankzij twee goals van Lewandowski klaarden, deed bondscoach Adam Nawalka goed. 'Na wat er allemaal is gebeurd, heeft het team uitstekend gereageerd. Je kon zien dat alle spelers erg bewust waren van de situatie en dat we de boel mentaal weer moesten oppakken.'

De oren van Robert Lewandowski suizen enkele minuten na de vuurwerk-knal nog na, voordat de Poolse spits besluit het veld weer in te komen.
De oren van Robert Lewandowski suizen enkele minuten na de vuurwerk-knal nog na, voordat de Poolse spits besluit het veld weer in te komen.

Dat Polen ondanks alle commotie en een sterke fase van Roemenië bij een 0-1 tussenstand overeind bleef, mag volgens Nawalka niet voor al te veel euforie zorgen. 'We moeten de kalmte bewaren, al is het lang geleden dat we voor het laatst zo goed hebben gespeeld in een uitwedstrijd. Maar dat we met 3-0 hebben gewonnen, betekent niet dat het een makkelijke wedstrijd was. Roemenië speelde goed. We reageerden zoals het moest. We zijn de verdiende koploper.'

De koppositie in Groep E heeft Polen voor een groot deel te danken aan Lewandowski. De man die zijn 41ste en 42ste interlandgoal maakte heeft negen kwalificatieduels op rij gescoord (zestien in toaal). Ook na afloop suisden zijn oren waarschijnlijk nog na van het vuurwerk-incident, maar woorden wilde Lewandowski er niet aan vuil maken. 'Het is altijd een verschil of je uit of thuis moet spelen. We wilden de drie punten en die hebben we gepakt', hield hij zich op de vlakte tegen RTL.

De Roemeense bondscoach Christoph Daum sprak zich tegenover Duitse media wel uit over het vuurwerkincident. 'Dit zijn groeperingen die het voetbal willen gebruiken voor dergelijke activiteiten. Daar distantiëren we ons van. Dit is een probleem waar we in veel Oostbloklanden mee te maken hebben. We zijn in gesprek met de verschillende supportersgroepen, maar het is moeilijk als je geen hulp krijgt van de politie', aldus de 63-jarige Duitser, die met zijn land op de vierde plek in Groep E staat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.