Groep E: Denen winnen bij debuut Dolberg, Polen ongeslagen

Denemarken krabbelt op na een overwinning op Kazachstan in Groep E van de WK-kwalificatie. Ajax-spits Kasper Dolberg maakte in de slotfase zijn debuut. Polen gaat alleen aan kop na de zege op Roemenië omdat Montenegro eerder punten verspeelde tegen Armenië.

Denemarken - Kazachstan 4-1
Denemarken, met Feyenoorder Nicolai Jørgensen in de basis, nam al na een kwartier de leiding. Dolberg viel na 82 minuten in voor Andreas Cornelius (foto), die de score in de eerste helft opende. Twee minuten later bracht Gafurzhan Suyumbayev de gasten al op gelijke hoogte met een prachtige knal van afstand. Door een benutte strafschop van ex-Ajacied Christian Eriksen gingen de Denen toch met een voorsprong de rust in.

Pas laat in de tweede helft nam Denemarken definitief afstand. Rechtsback Peter Ankersen pikte een afgeslagen bal op en zorgde voor zijn eerste interlandgoal voor Denemarken en de beslissing in het duel. In de extra tijd, toen Dolberg Cornelius had afgelost, zorgde Eriksen ook nog voor de 4-1. Zo krabbelen de Denen op na een teleurstellende periode in oktober waarin werd verloren van Polen en Montenegro. De ploeg van bondscoach Age Hareide klimt naar de derde plek en heeft zes punten.

Roemenië - Polen 0-3
Polen nam pas laat afstand van concurrent Roemenië, maar greep zo wel de koppositie. De bezoekers speelden een dominante eerste helft, maar verzuimden een ruime voorsprong te pakken. De openingstreffer van Kamil Grosicki was de enige voor de Polen in de eerste 45 minuten. De aanvaller slalomde door de Roemeense defensie, terwijl spits Robert Lewandowski als bliksemafleider fungeerde. Na zijn solo-actie rondde Grosicki knap af in het dak van het doel.

Na rust kreeg Roemenië meer grip op de wedstrijd, maar daar maakte de thuisploeg geen gebruik van. Het duel lag zelfs even stil, nadat er in de buurt van Lewandowski een vuurwerkbom afging. De Poolse spits nam uiteindelijk wraak toen hij in de slotfase op eigen houtje voor de 0-2 zorgde. In de laatste minuut maakte Lewandowski er met een benutte strafschop ook nog 0-3 van. Polen heeft na vier duels tien punten. Roemenië zakt naar de vierde plaats en heeft vijf punten.

Armenië - Montenegro 3-2
Eerder op de vrijdag leek Montenegro bij rust een gemakkelijke avond te krijgen. Door doelpunten van Damir Kojasevic en Stevan Jovetic vlak het einde van de eerste helft leek het duel al beslist, want Armenië had niks in te brengen. Montenegro zorgde alleen niet voor een ruimere marge, waardoor de thuisploeg in leven bleef.

De bezoekers betaalden in de tweede helft de prijs voor de gemiste kansen in het eerste bedrijf. Artak Grigoryan bracht de spanning al vroeg terug: 2-1. Armenië klopte aan de deur, maar aan de andere kant kreeg Montenegro ook mogelijkheden. Uiteindelijk zorgde Varazdat Haroyan na een foutje van doelman Mladen Bozovic voor de gelijkmaker namens Armenië. In de laatste minuut van de blessuretijd knalde Gevorg Ghazaryan zelfs nog de winnende treffer binnen voor Armenië.

De late nederlaag is een flinke dreun voor Montenegro, dat vooraf samen met Polen aan kop ging. Nu gaan de Polen alleen aan kop. Montenegro heeft zeven punten en staat tweede. Armenië verlaat door de eerste zege de laatste plaats in de strijd om een WK-ticket.

Kazachstan 4-2 3-11

De nummers één plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De beste acht nummers twee spelen play-offs.