Groep E: Jovetic verpest debuut Daum, Denemarken wint

Reacties

Roemenië en Montenegro zijn door een gelijkspel met puntenverlies begonnen aan de WK-kwalificatiecampagne. Eerder deze zondag won Denemarken van Armenië en liep Polen averij op bij Kazachstan.

Roemenië - Montenegro 1-1
Christoph Daum heeft als bondscoach van Roemenië zijn debuut niet kunnen opluisteren met een zege. De Roemenen, op het afgelopen EK laatste in een poule met Frankrijk, Zwitserland en Albanië, dachten vijf minuten voor tijd wel de beslissende slag geslagen te hebben. Adrian Popa zorgde immers voor de 1-0 met een schot in de verre hoek. Dat feestje was maar van korte duur omdat Stevan Jovetic kort daarna de 1-1 maakte door hard raak te koppen. Nicolae Stanciu kreeg vervolgens nog een uitgelezen mogelijkheid om alsnog voor een zege te zorgen, maar hij schoot zijn strafschop in de 97ste minuut huizenhoog over. Daardoor is Denemarken na de eerste speeldag de koploper in Groep E.

Denemarken - Armenië 1-0
De ploeg van Age Hareide, de opvolger van Morten Olsen, kwam al na een kwartier op voorsprong. Bij het openingsdoelpunt waren twee ex-Ajacieden betrokken. Met een knap hakje bracht Viktor Fischer, die bij Middlesbrough vooralsnog weinig aan spelen toekomt, Christian Eriksen (foto) in stelling. De spelmaker van Tottenham Hotspur rondde met een bekeken schot af.

Fischer liet zich sowieso gelden, want kort na het openingsdoelpunt raakte hij bij een ziedende knal de lat. Na rust verzuimden de Denen opnieuw toe te slaan. Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen, die na zijn twee goals tegen Liechtenstein opnieuw in de basis stond, was dicht bij de 2-0 en ook Peter Ankersen, wederom op aangeven van Fischer, kon de marge niet vergroten.

De grootste kans van de tweede helft was voor Eriksen. Hij mocht aanleggen voor een strafschop nadat Fischer was neergelegd door Hovhannes Hambardzumyan, maar faalde. Daardoor bleef het tot het einde spannend. Denemarken trok de zege wel over de streep, al was het in de slotfase bij een grote kans voor Marcos Pizzelli wel nog even billenknijpen.

Kazachstan - Polen 2-2
Polen begon aan de weg richting het WK in Rusland met een uitduel in Kazachstan. De kwartfinalist van het EK, die uiteindelijk verloor na strafschoppen van latere winnaar Portugal, stond al na negen minuten op voorsprong. Jakub Blaszcykowski legde breed op Bartosz Kaputska en de deze zomer naar Leicester City vertrokken Pool tikte binnen.

De Polen vieren een doelpunt, maar zouden uiteindelijk toch nog punten verliezen.

Oud-Ajacied Arek Milik, die zoals vertrouwd een aanvalskoppel vormde met Robert Lewandowski, dacht vervolgens de 0-2 te maken. Hij mikte evenwel iets te hoog, waardoor de lat redding bracht voor het thuisland. Even later werd het alsnog 0-2 toen Lewandowski een door arbiter Serdar Gözübüyük gegeven strafschop benutte. De spits van Bayern München was zelf naar de grond gebracht door Eldos Akhmetov en staat na vier officiële duels dit seizoen al op zeven goals voor club en land.

Voor Polen leek er dus 35 minuten niets aan de hand, maar in de slotfase van het eerste bedrijf beet de thuisploeg opeens van zich af. Dotten van kansen waren niet besteed aan Bauyrzhan Islamkhan en Islambek Kuat, kort voordat Milik voor een tweede keer de lat raakte. Die twee grote mogelijkheden bleken voorbodes van de aansluitingstreffer. Kort na rust kon Sergei Khizhnichenko de bal op de borst aannemen en binnentikken.

Ook de 1-2 zorgde er niet voor dat de Polen wakker schrokken, want even later was het opnieuw Khizhnichenko die doel trof. De spits kon de bal van dichtbij en al glijdend binnenfrommelen. Omdat er niet meer gescoord werd, Blaszcykowski raakte met zijn inzet de paal, startte Polen dus direct met een tegenvaller aan de WK-kwalificatiecampagne.

Groep E: Jovetic verpest debuut Daum, Denemarken wint
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.