Groep E: Lewandowski velt Denen met drie treffers

Polen heeft zich naast Montenegro en Roemenië aan kop genesteld van Groep E van de WK-kwalificatiereeks. Robert Lewandowski was met drie doelpunten de grote man in het thuisduel met Denemarken.

Polen – Denemarken 3-2
Polen had na de teleurstellende start van de WK-kwalificatiereeks in Kazachstan (2-2) een overwinning nodig tegen Denemarken, dat met een minimale zege op Armenië was begonnen. De kwartfinalist van het EK nam die taak uiterst serieus op en maakte met name voor rust de dienst uit tegen de ploeg van de ex-Ajacieden Viktor Fischer, Christian Eriksen en Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen.

Vooral Kamil Grosicki was een plaag voor de Deense defensie. Keer op keer zorgde de snelle vleugelspits van Stade Rennes voor aanvoer richting Lewandowski en Arek Milik. Waar de spits van Napoli zijn kopbal nog gekeerd zag worden door Kasper Schmeichel, daar was de topschutter van Bayern München even later wel succesvol uit een voorzet van Grosicki. Nog voor rust vergrootte Lewandowski de marge uit een strafschop.

Invaller Yussuf Poulsen bracht de hoop in Deense harten terug, maar de inbreng van de aanvaller van RB Leipzig leverde geen punt op.

Het Poolse feest leek compleet toen Lewandowski vlak na rust geheel op eigen kracht zijn derde van de avond maakte, maar een kopbal in eigen doel van Kamil Glik kort daarna hield Denemarken in het zadel. Toen invaller Yussuf Poulsen een voorzet van Peter Ankersen met het nodige geluk achter Lukasz Fabianski prikte, werd het nog echt spannend ook. Polen hield de voorsprong in de laatste twintig minuten echter vast.

Armenië – Roemenië 0-5
Christoph Daum heeft zijn eerste zege als bondscoach van Roemenië verwelkomd. De 62-jarige Duitser, die begon met een 1-1 gelijkspel tegen Montenegro, kon al snel met een gerust hart achterover leunen. De actie van Gor Malakyan in de openingsfase bleek het begin van het einde voor Armenië. De aanvaller maakte hands en moest dat vergrijp bekopen met een strafschop en een rode kaart.

Bogdan Stancu verzilverde de penalty, waarna Adrian Popa en Razvan Narin binnen een kwartier het Roemeense succes al zeker stelden. Nicolae Stanciu vergrootte na een half uur het leed van de tien Armeniërs, die in de tweede helft ook nog een treffer van Alexandru Chipciu moesten incasseren.

Montenegro – Kazachstan 5-0
Montenegro heeft in de tweede helft Kazachstan op een zware nederlaag getrakteerd. Zarko Tomasevic had de thuisploeg halverwege de eerste helft op een voorsprong gezet. Na rust maakte de formatie van bondscoach Ljubisa Tumbakovic in een tijdsbestek van vijf minuten een einde aan de illusies van Kazachstan. De goals van Nikola Vukcevic en Stevan Jovetic zorgden voor een zorgeloos laatste half uur, waarin Fatos Beciraj en Stefan Savic het feestje van Montenegro vergrootten.