Zelfs als hij geschorst is, eist Málaga-eigenaar Al-Thani de aandacht op

Reacties

Met torenhoge ambities kocht Abdullah Bin Nasser Al-Thani bijna tien jaar geleden de Spaanse club Málaga. Even hadden de Andalusiërs succes, onder andere met het bereiken van de kwartfinale van de Champions League. De laatste jaren gaat het echter minder goed en komt eigenaar Al-Thani vooral in het nieuws vanwege schandalen en vreemde uitspraken. Zo ook nu.

Zelfs als hij geschorst is, eist Málaga-eigenaar Al-Thani de aandacht op
© Pro Shots

Het is vandaag namelijk zeven jaar geleden dat Málaga die kwartfinale van de Champions League speelde tegen Borussia Dortmund. De Spanjaarden leken na de 0-0 in eigen huis op weg naar de halve finale met een 1-2 voorsprong in Duitsland, maar BVB scoorde in de extra tijd twee keer. Voorafgaand aan de 3-2 van Felipe Santana was er echter sprake van buitenspel.

Gerechtigheid
Dat is Al-Thani nog altijd niet vergeten. De eigenaar wekte na de wedstrijd al woede bij de UEFA door te spreken van racisme en onrecht. Zeven jaar later meldt Al-Thani zich op Twitter: 'Iedereen weet wat Málaga toen is overkomen. We vragen om een open, internationaal onderzoek. Eerlijk en transparant. We vragen om gerechtigheid. Dit was een zwarte dag voor het voetbal.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De kans dat zeven jaar na dato nog een onderzoek naar de wedstrijd gehouden gaat worden, lijkt bijzonder klein. Wat de laatste tijd al wel regelmatig gebeurde, waren onderzoeken naar de rol van Al-Thani bij Málaga. De vijftigjarige Qatarees is op dit moment ook geen voorzitter van de club. In februari werd hij door het Spaanse regionale hof voor zes maanden geschorst vanwege meerdere beschuldigingen die te maken hadden met zijn manier van leiden. Al-Thani is sindsdien bezig met een beroepszaak, maar door de coronacrisis zit daar weinig schot in.

Al-Thani gebruikte geld van de club om vluchten, vakanties en andere persoonlijke uitgaven mee te bekostigen

Leningen
De Spaanse media duiken regelmatig op de eigenaar van Málaga nu het sportief slecht gaat met de club. Zo meldde Marca in september dat uit een rapport van accountancybedrijf Ernst & Young bleek dat Al-Thani en zijn familie de club nog 7,3 miljoen euro aan uitstaande leningen schuldig zijn. Ook werd duidelijk dat de financiële positie van de club erg wankel was.

Al-Thani, die in 2011 nog Ruud van Nistelrooy naar Spanje haalde, wordt ervan beschuldigd dat hij en zijn familie geld via leningen uit de club pompen om het vervolgens niet terug te betalen. Ondertussen kocht de familie volgens Cadena Ser wel aandelen van kleine aandeelhouders om zo meer controle te krijgen over de club. De Spaanse justitie kreeg ondertussen lucht van de bezigheden van de familie Al-Thani.

Geschorst
Bovenop de 1,4 miljoen aan inkomsten die de familie al jaarlijks krijgt van de club leende Al-Thani 5,5 miljoen. Dat geld is nog steeds niet terugbetaald en volgens de Spaanse media werd het gebruikt om vluchten, vakanties, hotels, taxiritten, advocaten en andere persoonlijke uitgaven mee te bekostigen. Mede daardoor werd Al-Thani uiteindelijk geschorst. De onvrede onder de fans groeide ook vanwege het doen en laten van de eigenaar en de sportieve malaise van de club. Málaga is op dit moment de nummer vijftien van het Spaanse tweede niveau.

Al-Thani dreigt zijn macht over Málaga definitief kwijt te raken

Al-Thani dreigt ondertussen zijn macht over Málaga definitief kwijt te raken. De club is nu in handen van Jose Maria Muñoz, die als curator gezien kan worden. Hij heeft een dwangbevel afgegeven aan Al-Thani en zijn familie om 5,4 miljoen euro aan geleende gelden van de club terug te betalen. Als dat niet binnen een bepaalde termijn gebeurt, kan Al-Thani de aandelen van Málaga kwijtraken. Daar betaalde hij in 2010 naar verluidt nog 36 miljoen euro voor. Veel plezier heeft hij er niet van gehad.

Clooney
En dan kwam er vlak na het nieuws over de schorsing van Al-Thani ook nog het verhaal naar buiten dat Málaga mogelijk in de handen van acteur George Clooney komt. De voorzitter van de aandeelhoudersvergadering, Antonio Aguilera, bevestigde dat de leiding praatte met een Amerikaans bedrijf dat banden heeft met Clooney. De acteur zou de club willen omtoveren in 'het Hollywood van Europa'. Voor Hollywood-verhalen hoeft Clooney overigens weinig te veranderen aan Málaga.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Málaga
Meer over Málaga
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.