Zelfs 500ste Messi verlost zwalkend Barcelona niet van crisis

Reacties

De titelstrijd in de Primera División ligt weer helemaal open. Valencia heeft Barcelona enkele dagen na de uitschakeling in de Champions League de derde competitienederlaag op rij bezorgd door in Camp Nou met 2-1 te winnen. Lionel Messi kon er met zijn langverwachte vijfhonderdste goal ook niets aan veranderen.

Zelfs 500ste Messi verlost zwalkend Barcelona niet van crisis

Valencia ging twee maanden geleden onder leiding van Gary Neville nog met 7-0 ten onder in Camp Nou. Het elftal dat zijn opvolger Pako Ayesterán zondagavond het veld instuurde verschilde op vijf posities. De belangrijkste verandering had plaats onder de lat: Diego Alves. Waar zijn Australische collega Mathew Ryan tijdens het bekerduel op 3 februari in het eerste half uur al drie keer had gevist, voorkwam de Braziliaanse sluitpost in de openingsfase nu drie zekere treffers.

Met name Lionel Messi kreeg keer op keer de gelegenheid de trekker over te halen, maar telkens stond de katachtige Diego Alves de jubileumtreffer van de Argentijn in de weg. Ook Luis Suárez had het vizier niet op scherp. Zo kopte de Uruguayaanse spits van dichtbij over uit een corner. De vastberadenheid waarmee Barcelona begon aan de belangrijke wedstrijd ebde daarom langzaam weg bij de ploeg van trainer Luis Enrique, die woensdag in de CL-kwartfinale nog verloor bij Atlético Madrid (2-0).

Zeker toen de defensie net als de in de vorige drie duels die verloren gingen (ook nog tegen Real Madrid en Real Sociedad) scheurtjes begon te vertonen. Rodrigo sneed na twintig minuten wel erg makkelijk door het hart van de verdediging. Het schot van de Spaanse aanvaller verdween nog naast de paal, maar in de 26ste minuut was Claudio Bravo wel geklopt. Atlético-huurling Guilherme Siqueira kroop uit de rug van Ivan Rakitic en schoot de bal via de Kroatische middenvelder in de korte hoek.

Valencia bezorgden Lionel Messi en zijn ploeggenoten heel wat kopzorgen in Camp Nou. Desondanks scoorde de Argentijn wel weer na vijf wedstrijden zonder treffer of assist.
Valencia bezorgden Lionel Messi en zijn ploeggenoten heel wat kopzorgen in Camp Nou. Desondanks scoorde de Argentijn wel weer na vijf wedstrijden zonder treffer of assist.

Gerard Piqué riep zijn ploeggenoten op tot concentratie, maar die oproep was aan dovemansoren gericht. Plotseling was het Valencia dat in Camp Nou de bal had. Dat resulteerde vlak voor rust in de volgende tik voor de kwakkelende koploper van de Primera División. Met een verfijnde pass spleet Dani Parejo de Catalaanse achterhoede opnieuw open. Santi Mina, in het thuisduel verantwoordelijk voor de late 1-1, plaatste de bal ditmaal in de verre hoek achter Bravo.

Door dat scenario moest Barcelona na rust de duimschroeven verder aandraaien. Overtuigend ging dat niet, totdat Messi in de 64ste minuut eindelijk een opening vond. Uit een voorzet van Jordi Alba maakte de 28-jarige linkspoot het vijfhonderdste doelpunt van zijn loopbaan voor club en land. Maar ook daarna bleven Los Che onder aanvoering van Shkodran Mustafi en Aymen Abdennour hun doel met hand en tand verdedigen. Ook toen Piqué zich in de spits meldde, viel de 2-2 niet meer.

Als Valencia beter was omgesprongen met zijn kansen uit de counter, hadden de cijfers zelfs nog een pijnlijker aanzien kunnen krijgen. Zo raakte Paco Alcácer de bal slechts met zijn standbeen toen hij die voor het intikken had. Desondanks leverde de ploeg van Ayesterán een puike prestatie, waardoor degradatie wel lijkt afgewend. Barça moet in de laatste vijf duels juist weer vol aan de bak. De riante voorsprong op Atlético (ook 76 punten) en Real Madrid (75) is in enkele weken tijd volledig verdampt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.