Wonderstart helpt Spurs langs United, rode loper ligt uit voor City

De weg naar het landskampioenschap in de Premier League ligt voor Manchester City wagenwijd open. De koploper won thuis zelf van nummer twintig West Bromwich Albion, terwijl achtervolger en stadgenoot United na een dramatisch begin onderuit ging bij Tottenham Hotspur. Het gat tussen City en de achtervolgers is nu opgelopen tot vijftien punten.

Tottenham Hotspur - Manchester United 2-0
De term 'droomstart' was nog een understatement voor Spurs, dat al na elf seconden de leiding nam. Vanaf de aftrap verstuurde Jan Vertonghen een lange bal, het daaropvolgende kopduel won Harry Kane van Phil Jones, waarna Chris Smalling slap ingreep in duel met Heung-Min Son. De bal viel precies voor de voeten van Christian Eriksen, die direct raak schoot. Een Premier League-record was de razendsnelle treffer niet: in 2000 scoorde Ledley King (eveneens namens Tottenham) al eens na tien seconden.

Het Premier League-debuut van aanwinst Alexis Sánchez mondde vervolgens uit in een catastrofe. Na een voorzet van Kieran Trippier vanaf de rechterkant ramde Jones de bal nog voordat er een halfuur was verstreken knullig in zijn eigen doel: 2-0. Ook ná de pauze had Spurs binnen een minuut kunnen scoren. Kane ontsnapte aan buitenspel, maar stuitte in kansrijkse positie op David de Gea.

Na rust had United - waar Daley Blind niet bij de selectie zat - een strafschop verdiend, maar de handsbal van Son na een kopbal van Sánchez werd niet gezien. Aan de andere kant was Eriksen met een fraai schot nog dicht bij de 3-0, maar gescoord werd er op Wembley niet meer. Wel was er nog een opvallend moment: Marouane Fellaini kwam na 63 minuten binnen de lijnen, maar moest zeven minuten later alweer geblesseerd naar de kant. Vrijwel direct na zijn invalbeurt kreeg hij een tik, die hem uiteindelijk dus zijn deelname kostte.

Christian Eriksen schiet zijn razendsnelle 1-0 binnen tegen Manchester United.

Manchester City - West Bromwich Albion 3-0
The Citizens profiteerden tegelijkertijd optimaal van de struikelpartij van de aartsrivaal, het duel tussen de koploper en hekkensluiter van de Premier League was behoorlijk eenzijdig te noemen. WBA hield achttien minuten stand in het Etihad Stadium, maar toen brak Fernandinho de ban. De Braziliaan ontving een werkelijk weergaloze pass van Kevin De Bruyne, waarna hij simpel de 1-0 liet aantekenen.

Na een eerste helft waarin West Brom slechts één balcontact had in de zestien van City, duurde het nog tot de 68ste minuut voordat de mannen van Pep Guardiola - die aanwinst Aymeric Laporte zijn debuut gunde - de wedstrijd in het slot gooiden. Uitblinker De Bruyne zette de aanval zelf op, kreeg de bal terug van Raheem Sterling en schoof de 2-0 simpel binnen. Sergio Agüero tekende in de slotfase voor de eindstand. Door de zege - en de nederlagen van United en Chelsea - heeft City nu een voorsprong van vijftien punten, met nog dertien duels te gaan een uiterst riante leiding.

Stoke City - Watford 0-0
De Spaanse manager Javi Gracia koos bij de bezoekers opmerkelijk genoeg direct voor Gerard Deulofeu, die pas maandagavond op huurbasis werd overgenomen van Barcelona. Daryl Janmaat en Marvin Zeegelaar zaten op hun beurt negentig minuten op de bank, terwijl Erik Pieters bij de thuisploeg juist de hele wedstrijd speelde. Gescoord werd er evenwel niet in het Brittania Stadium, waardoor met name Stoke in de serieuze degradatieproblemen blijft.