Wonderschone goal Thiago helpt Bayern aan zege en record

In een spektakelstuk heeft Bayern München in de ultieme slotfase door een schitterende goal van Thiago VfB Stuttgart met 2-1 geklopt. Tot de 76ste minuut keek Bayern nog tegen een 1-0 achterstand aan in het inhaalduel van de Bundesliga, maar door de opleving werd er toch nog een record behaald.

Bayern trad in Stuttgart aan zonder de vedetten Arjen Robben en Franck Ribéry, die beiden met spierblessures kampen. Het gemis van de twee aanvallende sterspelers was voelbaar. In de beginfase kwam Bayern goed weg toen Timo Werner in kansrijke positie over schoot. Aan de andere kant deed Xherdan Shaqiri dat ook.

De waarschuwing van Werner bleek aan dovemansoren gericht, want even later had Stuttgart een strafschop verdiend. De bedrijvige Werner kopte de bal tegen de hand van Philipp Lahm, die goed wegkwam door niet bestraft te worden met een penalty. Het bleek een voorbode, want na 29 minuten werd het alsnog 1-0. Een mislukt schot van Werner caramboleerde via de buitenspel staande Mohammed Abdellaoue voor de voeten van Vedad Ibisevic, die eenvoudig Bayern-doelman Manuel Neuer kon passeren.

Met het inbrengen van de spitsen Mario Mandzukic en Claudio Pizarro ontketende Bayern-trainer Pep Guardiola een slotoffensief. Aanvankelijk bleef Stuttgart ondanks grote kansen voor Thiago en Thomas Müller overeind, maar uiteindelijk werd de druk te groot. Pizarro prikte de gelijkmaker binnen, waarna Bayern opgelucht ademhaalde toen Werner een grote kans om zeep hielp. De vliegende halve omhaal van Thiago in de 93ste minuut bezorgde Bayern ook nog het volle pond en Stuttgart een kater.

Thiao schiet Bayern op zeer fraaie wijze naar de volle winst.

Records
Met de tiende zege op rij is Bayern de eerste Duitse ploeg ooit die van de eerste achttien competitiewedstrijden in een seizoen zestien keer wint. Het vorige record stond op naam van Bayern zelf (seizoen 2005/06) en Borussia Dortmund (2010/11). Het record van 25 duels zonder nederlaag vanaf de competitiestart is daarmee ook nog in zicht. Die mijlpaal staat nu nog op naam van Bayern Leverkusen (seizoen 1989/90).

De macht van Bayern in Duitsland komt wellicht wel het meest tot uitdrukking in de serie competitieduels zonder nederlaag, die inmiddels al 43 wedstrijden bedraagt. De laatste verliespartij dateert nog altijd van 18 oktober 2012, 1-2 tegen Leverkusen. Datzelfde Leverkusen is dit seizoen nog altijd de grootste rivaal van Bayern met dertien punten achterstand.

En passant was er voor Müller en Neuer een klein succesje: zij bleven in Stuttgart voor het 27ste opeenvolgende uitduel in de competitie ongeslagen en evenaarden daarmee het record van Lothar Matthäus.