Wondergoal Gnabry niet genoeg voor Duitsland, eerste nederlaag Spanje in twee jaar

Duitsland is er niet in geslaagd om Zwitserland te verslaan in de Nations League. In een duel met zes goals schreven beide landen een puntje bij.

Duitsland
Duitsland
3 - 3
Zwitserland
Zwitserland

Het duel tussen Duitsland en Zwitserland, de honderdste interland voor Toni Kroos, werd er eentje in de categorie "knotsgek". Na 26 minuten stond er al een verrassende 0-2 op het scorebord voor Zwitserland. De Duitse verdediging leek nog niet helemaal wakker in de eerste minuten en Mario Gavranovic knikte na vijf minuten de 0-1 tegen de touwen. Na 26 minuten was het Remo Freuler die op prachtige wijze de bal over Manuel Neuer stiftte en omdat ook Antonio Rüdiger er op de lijn net niet meer bij kon, maakte hij er dus 0-2 van.

De Zwitsers zaten daarmee op rozen, maar al twee minuten na de 0-2 deed Duitsland alweer wat terug via Timo Werner. De aanvaller van Chelsea legde de bal heel subtiel in de verre hoek, net buiten het bereik van Yann Sommer. Werner leidde daarmee de comeback van Duitsland in, want tien minuten na rust werd het uiteindelijk ook 2-2 via clubgenoot Kai Havertz. Daarmee lukte het Havertz wat Robin Gosens, die een basisplaats had, niet lukte. De Nederlandse Duitser van Atalanta Bergamo zag zijn poging met buitenkant voet voor rust ternauwernood gered worden door Sommer.

Na die 2-2 leek het een kwestie van "erop en erover" voor Duitsland, maar twee minuten na de goal van Havertz was het juist Zwitserland weer dat toesloeg. Haris Seferovic ontsnapte aan de Duitse buitenspelval en stuitte tot twee keer toe op Neuer. Drie keer was echter scheepsrecht voor Zwitserland. Gavranovic ramde de bal in de rebound keihard binnen.

Of de doelpuntenregen daarmee voorbij was? Nee hoor. Het was immers nog wachten op een goal van Serge Gnabry. De aanvaller van Bayern München maakte dertien goals in zijn veertien voorgaande interlands en scoort daardoor bijna altijd bij Die Mannschaft. En ook tegen de Zwitsers. Met een weergaloos hakje achter het standbeen maakte Gnabry er 3-3 van in Köln.

Oekraïne
Oekraïne
1 - 0
Spanje
Spanje

Spanje heeft voor het eerst sinds 15 november 2018 weer eens een wedstrijd verloren. Toen verloor de ploeg van Luis Enrique met 3-2 van Kroatië en dit keer was het Oekraïne dat met 1-0 te sterk was voor de Spanjaarden. Daarmee kwam er een einde aan de reeks aan vijftien wedstrijden zonder nederlaag voor Spanje.

Dat Spanje niet tot scoren kwam in Oekraïne was vooral te danken aan de doelman van de gastheren. Georgiy Bushchan, de 'coronakeeper' die tegen Duitsland nog de schlemiel was, was de grote sta-in-de-weg voor Spanje met onder meer een prachtige redding bij een vrije trap van Sergio Ramos, die alweer zijn 175ste interland speelde voor het Spaanse elftal.

Ramos moest in het laatste kwartier als spits fungeren in Oekraïne. Reden daarvoor was de 1-0 van Viktor Tsygankov, die Jesús Navas te snel af was en na een prachtige bal van Andriy Yarmolenko De Gea passeerde. Het bleek achteraf de enige goal van de wedstrijd, want ook met Ramos als spits lukte het Spanje niet meer om te scoren. Daarmee maakt Oekraïne het weer bloedstollend spannend in Groep 4 van de Nations League.