Oekraïense 'coronakeeper' held én schlemiel tegen Duitsland

Reacties

In Groep 4 van Divisie A van de Nations League hebben de twee toplanden drie punten kunnen bijschrijven. Duitsland wipte over Oekraïne heen door op bezoek bij de concurrent te winnen, Spanje rekende in eigen huis nipt af met Zwitserland.

Oekraïense 'coronakeeper' held én schlemiel tegen Duitsland
© Pro Shots
Oekraïne
Oekraïne
1 - 2
Duitsland
Duitsland

Bij het thuisland stond Georgiy Bushchan onder de lat, de 26-jarige goalie verzamelde pas zijn tweede cap. Hij is deze interlandperiode de eerste keus omdat drie andere keepers van Oekraïne eerder deze week plotseling positief testten op het coronavirus. Om die reden zat tijdens de midweekse oefenwedstrijd tegen Frankrijk good old Oleksandr Shovkovskiy op de reservebank als tweede goalie. Saillant, want hij is niet alleen 46 jaar oud en al drie jaar met voetbalpensioen, maar hij is bovendien de keeperstrainer van de nationale ploeg. Zaterdag keerde Shovkovskiy terug in zijn rol als staflid, omdat bondscoach Andriy Shevchenko inmiddels twee nieuwe keepers aan de selectie had toegevoegd, maar Bushchan hield zijn plek onder de lat.

Waar zijn debuut in en tegen Frankrijk een absoluut drama werd (hij kreeg zeven doelpunten om zijn oren) kon hij zich tegen Duitsland meerdere keren in positieve zin onderscheiden. Bushchan redde voor rust knap op pogingen van onder anderen Serge Gnabry en Leon Goretzka, aan de ene tegengoal in de eerste helft kon hij niets doen. Antonio Rüdiger draaide zich vrij en gaf de bal laag voor, Gnabry probeerde met een hakje te scoren maar raakte de bal niet, waardoor Borussia Mönchengladbach-verdediger Matthias Ginter de bal in het lege doel kon tikken.

Flater
Waar de 'coronakeeper' van Oekraïne voor rust dus uitstekend keepte, beging hij direct ná de hervatting een flater van jewelste. Bushchan leek een voorzet van Lukas Klostermann simpel te kunnen vangen, maar hij liet de bal kinderlijk eenvoudig glippen. Het speeltuig viel daardoor pardoes op het hoofd van Goretzka, waarna de bal over de lijn hobbelde voor 0-2. Niet veel later stond het bijna 0-3 via Julian Draxler, maar Bushchan herstelde zich van zijn fout met een redding op diens schot van dichtbij.

Ook in het restant van de wedstijd hield de doelman van Dinamo Kiev zijn ploeg een paar keer fraai op de been, maar genoeg voor een positief resultaat was het dus niet. Ook niet nadat Ruslan Malinovskyi er met een rake penalty (na een domme overtreding van Niklas Süle) 1-2 van maakte, want dat bleek de eindstand. Door de allereerste Nations League-overwinning ooit wipt Duitsland over Oekraïne heen naar de tweede plek.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Spanje
Spanje
1 - 0
Zwitserland
Zwitserland

In dezelfde poule deed ook Spanje wat het moest doen. Met de piepjonge Ansu Fati (het Barcelona-talent werd eerder op de dag uitgeroepen tot Speler van de Maand in La Liga) en Ferán Torres begonnen er twee aanvallers van de nieuwe lichting sterren in de basis, zoals op het middenveld ook Dani Olmo zijn opwachting maakte. De spelmaker van RB Leipzig speelde tekenend genoeg op de plek van Isco, die niet eens was opgeroepen. De ploeg van bondscoach Luis Enrique boekte uiteindelijk een reguliere zege.

Zwitserland kreeg in de openingsfase een prima kans, maar na een kwartiertje was het aan de andere kant raak. De bezoekers wilden van achteruit opbouwen, maar het ging faliekant mis toen keeper Yann Sommer ploeggenoot Granit Xhaka inspeelde. De middenvelder van Arsenal gleed namelijk uit, waardoor Mikel Merino de bal kon onderscheppen en aan naamgenoot Mikel Oyarzabal kon geven. Voor de aanvaller van Real Sociedad was het maken van de 1-0 daarna een koud kunstje.

Daar bleef het ook bij, mede omdat Zwitserland geen vuist kon maken, waardoor Spanje aan kop blijft van Groep A4. Over drie dagen staan de ontmoetingen Duitsland - Zwitserland en Oekraïne - Spanje op de rol, pas op 17 november treffen La Furia Roja en Die Mannschaft elkaar in de laatste speelronde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 4 UEFA Nations League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Spanje
6
3
2
1
13-3
+10
11
2
Duitsland
6
2
3
1
10-13
-3
9
3
Zwitserland
6
1
3
2
9-8
+1
6
4
Oekraïne
6
2
0
4
5-13
-8
6
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Overige uitslag:


Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.