Wonder van Enschede blijft uit: Twente ligt uit Europa

FC Twente is uitgeschakeld in de Conference League. De ploeg van Joseph Oosting kon de in het heenduel met Fenerbahçe opgelopen schade in de eigen Grolsch Veste niet herstellen: de 0-1 nederlaag betekent het einde van de Europese ambities in Enschede.

FC Twente
FC Twente
0 - 1
Fenerbahçe
Fenerbahçe

Oosting had na de met 5-1 verloren wedstrijd in Turkije al aangekondigd dat het voor hem geen optie was om op te geven, en de trainer hield woord met een aanvallende opstelling. Alles in de hoop op een vroeg doelpunt, en dat viel bijna. Ricky van Wolfswinkel miste een behoorlijke kans om in de tweede minuut al te scoren. Ook Michel Vlap kreeg binnen twintig minuten een gelegenheid om de score te openen, de Fries schoot een afvallende bal naast.

Met het wegtikken van de minuten groeide het besef dat Twente aan een onmogelijke opdracht bezig was. De ploeg had Lars Unnerstall nog nodig om in elk geval met 0-0 te gaan rusten: de Duitse doelman voorkwam dat Dusan Tadic voor de tweede week op rij scoorde tegen zijn ex-club. Aan goede wil geen gebrek, maar het ontbrak in de afronding in de tweede helft aan precisie. Vlap en Sem Steijn raakten allebei de paal.

Een onhandige overtreding van Robin Pröpper veroorzaakte twintig minuten voor tijd een penalty, die Edin Dzeko koelbloedig benutte. De Bosnische spits maakte daarmee ook aan de grootste optimisten in de Grolsch Veste duidelijk dat FC Twente voor het tweede jaar op rij zou gaan stranden in de play-offs van de Conference League. Fenerbahçe zit vrijdag in de koker voor de loting van de groepsfase.