Willem II begint 2024 in bloedvorm, ADO tweede na spektakelstuk

Keuken Kampioen Divisie-koploper Willem II is het kalenderjaar begonnen met een duidelijke boodschap aan de achtervolgers. De Tilburgse formatie haalde in het Frans Heesen Stadion hard uit: 0-5. ADO Den Haag is de nieuwe nummer twee na een uiterst spectaculaire zege op De Graafschap. SC Cambuur stuurde MVV met een pak slaag terug voor de lange rit naar Maastricht: 5-2.

TOP Oss
TOP Oss
0 - 5
Willem II
Willem II

De ploeg van Peter Maes was snel los in Oss. Jeredy Hilterman en Jeremy Bokila hadden al gevaar gesticht voordat Ringo Meerveld de score opende met een ferme knal – voor een Bossche jongen is scoren in Oss het mooiste dat er is. De thuisploeg kon weinig doen en moest toezien hoe Matthias Verreth op slag van rust de marge verdubbelde door een afgeslagen corner in de bovenhoek te nagelen.

Na een uur besliste Bokila de wedstrijd. Van even buiten de zestien haalde de spits verwoestend uit. Mike Havekotte kreeg nog een vinger tegen de bal en dat was al vrij knap, maar aan de 0-3 kon hij niks doen. Bokila had de smaak meteen te pakken, een paar minuten later was het weer raak, na knap voorwerk van Meerveld. De middenvelder bepaalde de eindstand op 0-5 met een fraai stiftje, nadat de TOP-verdediging die benaming niet bepaald eer had aangedaan.

ADO Den Haag
5 - 3
De Graafschap

In het Bingoal Stadion kregen beide ploegen mogelijkheden om de ban te breken. Flakus Bosilj kopte rakelings naast namens de bezoekers uit de Achterhoek, een inzet van Henk Veerman viel net over. De Graafschap werd sterker en Bosilj, die al een tweede goede kans onbenut had gelaten, sloeg nu wél toe: 0-1.

ADO wilde terugslaan, maar het onscherpe vizier van Veerman en goed keeperswerk van Thijs Jansen hield de stand op het bord voordat Basar Önal een cadeautje kreeg en uitpakte. Hij kreeg de bal zomaar aangespeeld en maakte er zelfs 0-2 van in Den Haag. Even na de pauze bracht ADO de spanning terug, Silvinho Esajas maakte uit een hoekschop de 1-2.

Erop en erover: Jort van de Sande werkte de gelijkmaker binnen op aangeven van Daryl van Mieghem, en halverwege de tweede helft had Veerman de situatie volledig hersteld. De Haagse Paling profiteerde van een assist van andermaal Van Mieghem. Jan Vreman, coach van de Superboeren, reageerde met het inbrengen van Ralf Seuntjens, die terug op het veld is na zijn ziekte.

Met een assist liet hij zich meteen gelden ook: hij legde klaar op Mimoun Mahi, en in een mum van tijd stond het weer 3-3. Op deze meeslepende voetbalavond was dat nog niet het laatste woord: Lasse Vigen stelde Joel Ideho in staat om de groen-gelen weer op voorsprong te zetten: 4-3. Van Mieghem scoorde daarna zelf ook nog, hij pegelde het vijfde Haagse doelpunt binnen. Daar had De Graafschap niet meer van terug, ADO wipt over Roda JC Kerkrade heen naar plek twee in de stand. De Limburgse club kwam vanwege een onbespeelbaar veld niet in actie op deze vrijdagavond.

SC Cambuur
SC Cambuur
5 - 2
MVV Maastricht

In een ijskoud Leeuwarden deed Cambuur in het eerste kwartier meteen zaken. Roberts Uldrikis had binnen vijf minuten twee keer gescoord, eerst op aangeven van Remco Balk, daarna uit een vrije trap van Michael Breij. Het was Breij die voor het moment van de avond zorgde door een hoekschop in een keer binnen te draaien, zij het met wat hulp van MVV-goalie Romain Matthys.

Op het Cambuurplein ontstond daarna een open gevecht tussen twee ploegen die volop kansen kregen, maar gek genoeg bleef het in de eerste helft bij 3-0. De score werd in de tweede helft nog verder uitgebreid door Fedde de Jong. Breij voltooide de Leeuwarder score door van enkele meters de vijfde goal op het bord te schieten. Twee knappe eretreffers van Dailon Livramento vormden de slotakkoorden voor de Sterrendragers.

FC Dordrecht
2 - 0
Helmond Sport

Het verrassend sterke FC Dordrecht nadert de plekken voor automatische promotie inmiddels tot op vier punten. Aan de Krommedijk ging Helmond Sport over de knie. Shiloh 't Zand omspeelde doelman Wouter van der Steen en schoot de Schapenkoppen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Na rust rommelde René Kriwak zich vrij, de Oostenrijkse spits maakte er 2-0 van. Daar bleef het bij.

Telstar
Telstar
1 - 1
Jong AZ
Jong AZ

Voor Telstar is het nog geen voetbaljaar om van te smullen. De Witte Leeuwen kwamen vrijdagavond tegen Jong AZ ook niet verder dan 1-0. Zakaria Eddahchouri zette het team van Mike Snoei tegen de Alkmaarse beloften nog wel op voorsprong, maar nog voor rust zorgde Ernest Poku ervoor dat dit Noord-Hollandse onderonsje in een remise eindigde.