Wie voorziet Huntelaar van toevoer bij Schalke 04?

Reacties

In de rubriek Transferzomer blikt Voetbal International vooruit op de transferplannen van Europese topclubs. In deze editie aandacht voor Schalke 04. Hoe kan de club terugkeren aan de Duitse top?

Wie voorziet Huntelaar van toevoer bij Schalke 04?

Stand van zaken
Afgaande op de gezaghebbende Deloitte Money League behoort Schalke 04 al jarenlang tot de vijftien clubs in Europa met de hoogste omzet. Het vele geld leidt echter niet tot klinkende resultaten. Het laatste kampioenschap van Schalke dateert van 1958, terwijl de club van spits Klaas-Jan Huntelaar in 2010 voor het laatst tweede werd.

Ook vorig seizoen hield het niet over in Gelsenkirchen. Onder leiding van trainer Roberto Di Matteo werd de club zesde in de Bundesliga. De Italiaanse coach werd vervolgens ontslagen en vervangen door André Breitenreiter. De nieuwe oefenmeester zag  Chinedu Obasi (onbekend), Christian Fuchs (Leicester City), Tranquillo Barnetta (onbekend) en Kyriakos Papadopoulos (Bayer Leverkusen) reeds vertrekken. Johannes Geis, Matija Nastasic en Junior Caicara werden aangetrokken.

Sterke en zwakke punten
Onder leiding van Di Matteo speelde Schalke vorig seizoen betonvoetbal. Dat leidde aanvankelijk tot aardige resultaten, maar na de winterstop kreeg de ploeg het steeds lastiger om kansen te creëren in het 5-3-2 systeem van de Italiaanse coach. Na een reeks dramatische resultaten stapte Di Matteo in april van zijn geloof en ging hij 4-2-3-1 spelen, maar dat was onvoldoende om een kentering in te zetten.

Spits zijn bij Schalke 04 was vorig seizoen geen pretje, zo ondervond Klaas-Jan Huntelaar.
Spits zijn bij Schalke 04 was vorig seizoen geen pretje, zo ondervond Klaas-Jan Huntelaar.

Het grootste probleem voor Schalke was de aanvallende schotkracht. In het afgelopen seizoen maakte de ploeg slechts 42 doelpunten in de Bundesliga, liefst tien teams scoorden vaker. Gek genoeg werkte de tactiek van Die Königsblauen ook in defensief opzicht moeizaam. Geen enkel elftal in de Bundesliga kreeg vorig seizoen namelijk meer schoten tegen dan Schalke, blijkt uit de cijfers van Opta. Het is dus duidelijk dat er voldoende werk aan de winkel is voor Breitenreiter.

De sterke jeugdopleiding zorgt desondanks voor perspectief bij Schalke. Rondom jeugdproducten Leroy Sané, Julian Draxler, Maximilian Meyer, Leon Goretzka, Marvin Friedrich kan de komende seizoenen een mooi elftal gebouwd worden.

Wie worden genoemd
Het is oorverdovend stil in Gelsenkirchen wat geruchten over nieuwe aankopen betreft. Het laatste verhaal dat de ronde deed was dat linksback Georgi Schennikov (CSKA Moskou) wordt aangetrokken als vervanger van Christian Fuchs.

Kevin-Prince Boateng staat onbedoeld symbool voor het mislukte aankoopbeleid van Schalke 04 in de afgelopen jaren. Hij heeft zijn torenhoge salaris op het veld nooit waar kunnen maken.
Kevin-Prince Boateng staat onbedoeld symbool voor het mislukte aankoopbeleid van Schalke 04 in de afgelopen jaren. Hij heeft zijn torenhoge salaris op het veld nooit waar kunnen maken.

Daarnaast zit Schalke in zijn maag met Kevin-Prince Boateng. De clubs die interesse in hem hebben, waaronder AC Milan en Galatasaray, zijn niet bereid een transfersom te betalen voor de aanvallende middenvelder, die in mei uit de eerste selectie gezet werd. Een seizoen in het tweede team dreigt nu voor Boateng. Ander slecht nieuws voor Schalke is dat buitenlandse clubs dingen naar de diensten van Draxler, Meyer en Joel Matip.

Analyse
Met Johannes Geis (controlerende middenvelder), Matija Nastasic (centrumverdediger) en Junior Caicara (rechtsback) heeft Schalke reeds in drie belangrijke vacatures in het elftal voorzien. Daarnaast heeft de Duitse club nog een vervanger nodig voor de vertrokken Fuchs. Jonas Hector, die dit seizoen via 1. FC Köln het nationale elftal bereikte, lijkt daarvoor een logische optie.

Ook heeft Schalke behoefte aan vleugelspelers die spits Klaas-Jan Huntelaar kunnen gaan voorzien van panklare voorzetten. Zeker nu Barnetta vertrokken is en Jefferson Farfan de enige overgebleven klassieke buitenspeler is. Patrick Herrmann, Dusan Tadic en Yevhen Konoplyanka zijn spelers die voor die vacature in aanmerking komen.

Verder doet Schalke er verstandig aan om vooral in te zetten op de ontwikkeling van de jeugdige talenten in de selectie, waardoor Bayern München over een aantal seizoenen mogelijk weer de stuipen op het lijf gejaagd kan worden. (Pieter Zwart)

Hoe denk jij over de transferzomer van Schalke 04? Welke spelers zijn volgens jou rijp voor vervanging, en wie moeten er worden aangetrokken? Login met je VI-account en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.