Chicharito kan einde maken aan ineffectiviteit Dortmund

Reacties

In de rubriek Transferzomer blikt Voetbal International vooruit op de transferplannen van Europese topclubs. In deze editie Borussia Dortmund. De Duitse club moet een grote inhaalslag maken om weer mee te kunnen strijden om de landstitel.

Chicharito kan einde maken aan ineffectiviteit Dortmund

Stand van zaken
Borussia Dortmund eindigde vorig seizoen na een teleurstellende jaargang op de zevende plaats in de Bundesliga en eindigde het seizoen in mineur door in de eindstrijd om de DFB Pokal te verliezen van VfL Wolfsburg (3-1). De enige troost voor scheidend hooftrainer Jürgen Klopp was dat BVB toch plaatsing voor de Europa League afdwong, nadat de ploeg in de eerste seizoenshelft nog rekening moest houden met een strijd tegen degradatie.

Voor de nieuwe jaargang is coach Thomas Tüchel de belangrijkste aanwinst. De 41-jarige Duitser maakte furore door zich met 1. FSV Mainz 05 tot twee keer toe te plaatsen voor Europees voetbal en is na een sabbatical klaar voor een nieuwe uitdaging. Voor het nieuwe seizoen heeft hij Gonzalo Castro reeds vastgelegd als opvolger van de afzwaaiende Sebastian Kehl. Ook doelman Roman Bürki en talent Julian Weigl worden aan de selectie toegevoegd.

Sterke en zwakke punten
De oorzaak voor de tegenvallende prestaties van Dortmund was vorig seizoen lange tijd een raadsel. De ploeg dook namelijk in vrijwel alle ranglijsten op in het kielzog van het ongenaakbare Bayern München, behalve in het belangrijkste klassement: de daadwerkelijke stand in de Bundesliga. Hoe was het mogelijk dat Dortmund veel kansen creëerde, nauwelijks mogelijkheden weggaf en toch tegenvallend presteerde?

Ciro Immobile baalt na opnieuw een gemiste kans. De 25-jarige Italiaan staat ongewild symbool voor het mislukte seizoen van Borussia Dortmund. De 42 schoten van Immobile, waarvan 33 binnen het strafschopgebied afgevuurd werden, leverden slechts drie goals op.
Ciro Immobile baalt na opnieuw een gemiste kans. De 25-jarige Italiaan staat ongewild symbool voor het mislukte seizoen van Borussia Dortmund. De 42 schoten van Immobile, waarvan 33 binnen het strafschopgebied afgevuurd werden, leverden slechts drie goals op.

De belangrijkste verklaring was een hopeloos gebrek aan scorend vermogen. De 570 schoten van Dortmund leverden slechts 47 doelpunten op, een schotconversie van slechts 8,3 procent. Daarmee scoorde BVB ruim onder het competitiegemiddelde van 10,5 procent. Aankopen Ciro Immobile en Adrían Ramos faalden hopeloos, gezamenlijk kwamen ze slechts tot vijf goals. Ook defensief geklungel droeg bij aan de tegenvallende prestaties. Maar liefst negen tegenteffers werden ingeleid door een grote individuele fout, blijkt uit de cijfers van Opta.

Wie worden genoemd?
Zoals iedere zomer moet Dortmund weer vrezen voor een vertrek van Mats Hummels naar de Premier League. Daarnaast keert de mislukte spits Immobile waarschijnlijk terug naar Italië en wordt overwogen de 34-jarige doelman Roman Weidenfeller een nieuw avontuur te gunnen. Daarnaast is het aannemelijk dat Ilkay Gündogan, die weigert zijn in 2016 aflopende contract te verlengen, verkocht wordt. Al blijven er wisselende berichten verschijnen over de middenvelder.

Qua nieuwe aanwinsten is het vooralsnog redelijk stil in Dortmund. Dat Tüchel Johannes Geis wil losweken bij Mainz is het meest hardnekkige gerucht. De 21-jarige middenvelder lijkt op voorhand uitermate geschikt voor het pressingvoetbal dat Tüchel wil gaan spelen. Geis moet de vertrekkende Gündogan doen vergeten. Daarnaast viel de naam van Bas Dost onlangs.

Analyse
Het is duidelijk dat Dortmund behoefde heeft aan scorend vermogen. BVB kreeg in de vorige jaargang immers evenveel tegendoelpunten als in het seizoen 2012/13, toen het de Champions League-finale bereikte en als tweede eindigden in de competitie. De ploeg van Klopp maakte toen echter 34 doelpunten meer dan vorig seizoen. Voor dat probleem kan Javier Hernández, die overbodig is verklaard bij Manchester United, de oplossing zijn.

Javier Hernández maakte afgelopen seizoen negen doelpunten voor Real Madrid. Kan Borussia Dortmund met hem in de spits de weg omhoog inslaan?
Javier Hernández maakte afgelopen seizoen negen doelpunten voor Real Madrid. Kan Borussia Dortmund met hem in de spits de weg omhoog inslaan?

De 27-jarige Mexicaan is in zijn carrière namelijk een garantie voor doelpunten gebleken. Hernández heeft in zijn hele loopbaan gemiddeld slechts 140 minuten nodig per goal, ruim minder dan de 151 minuten van de duurdere Dost. Vorig seizoen bewees hij als huurling bij Real Madrid het scoren nog niet verleerd te zijn. Het grootste probleem van Chicharito is dat hij voetballend weinig toevoegt, maar creativiteit is er bij Dortmund reeds voldoende.

Daarnaast is een nieuwe doelman waarschijnlijk geen overbodige luxe voor Dortmund, aangezien Weidenfeller over zijn top is. De 23-jarige Mathew Ryan is wat dat betreft een interessante optie. De Australiër maakte dit seizoen veel indruk bij Club Brugge en kan waarschijnlijk voor een relatief beperkte transfersom opgepikt worden.

Hoe denk jij over de transferzomer van Borussia Dortmund? Welke spelers zijn volgens jou rijp voor vervanging, en wie moeten er worden aangetrokken? Login met je VI-account en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.