Is De Gea antwoord op defensieve kwaal Real Madrid?

Reacties

In de rubriek Transferzomer blikt Voetbal International tot en met 30 juni elke dag vooruit op de transferplannen van Europese topclubs. In de eerste editie Real Madrid. Trainer Rafael Benítez moet de defensieve balans terugbrengen, maar de vraag is of president Florentino Pérez dezelfde prioriteiten heeft.

Is De Gea antwoord op defensieve kwaal Real Madrid?

Stand van zaken
Geen prijzen is geen baan. Dat is de regel die Real Madrid al tijden hanteert als het op trainers aankomt. Daarom heeft de club Carlo Ancelotti vervangen door Rafael Benítez. Omdat hij ruim vóór de voorbereiding op het seizoen 2015/16 is aangesteld, heeft hij alle tijd om in samenspraak met zijn directie een selectie te formeren die kampioen kan worden in Spanje én ver komt in de Champions League.

Wat vast staat is dat Javier Hernández (gehuurd van Manchester United) en Sami Khedira (vertrekt transfervrij naar Juventus) Real Madrid verlaten. Daar tegenover staat de komst van middenvelder Casemiro, die afgelopen seizoen werd verhuurd aan FC Porto. Ook vleugelverdediger Danilo komt over van de Portugese grootmacht. Hij mag zichzelf met een transfersom van 31,5 miljoen euro de duurste Real-verdediger aller tijden noemen.

Sterke en zwakke punten
Een selectie van een club van het formaat van Real Madrid heeft eigenlijk geen zwakke punten, hooguit plekken die wat minder sterk bezet zijn. Offensief valt er voor Benítez (op de foto met Pérez) weinig te verbeteren. Real Madrid was afgelopen seizoen met liefst 118 doelpunten met afstand de productiefste ploeg in de Primera División.

Offensief is het middenveld ook op krachten, maar of dat verdedigend zo is, valt te betwijfelen. Met Khedira is Real Madrid namelijk ook zijn laatste controlerende middenvelder kwijtgeraakt. Centraal achterin heeft Benítez zijn zaakjes ook aardig op orde. Dan is er tot slot nog de doelmannen-kwestie. Het staat buiten kijf dat Iker Casillas niet meer zo goed is als hij ooit was. Wel heeft Real Madrid met Keylor Navas een gelouterde back-up achter de hand.

Wie worden genoemd?
Marca, AS en alle andere Spaanse kranten speculeren al weken volop over met welke spelers de club haar selectie zou willen versterken. Eén naam blijft altijd en overal terugkomen en dat is die van David de Gea (foto onder). De doelman van Manchester United moet in Madrid de langdienende Casillas opvolgen. Ook wordt aanvaller Sergio Agüero van Manchester City nadrukkelijk in verband gebracht met een toptransfer naar De Koninklijke. Marco Verratti van Paris Saint-Germain werd eveneens aan Real gelinkt. Ook de naam van Paul Pogba (Juventus) is in de Spaanse hoofdstad gevallen.

In de media wordt ook volop gespeculeerd over een vertrek van Karim Benzema en Raphaël Varane. De spits en verdediger zouden in de belangstelling staan van Manchester United. Daarnaast zou Álvaro Arbeloa bij elk aannemelijk bod mogen vertrekken. Ook de naam van Gareth Bale blijft terugkeren in de transferrubrieken. Het is de Welshman in zijn tweede seizoen in Madrileense dienst niet gelukt te overtuigen. Toch lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat Real Madrid de Man van Honderd Miljoen afschrijft.

Analyse
Wie op de berichtgeving van de Spaanse media afgaat, komt tot de conclusie dat Real Madrid deze zomer in elk geval een doelman en een spits gaat aantrekken. Dat de club een stand-in zoekt van Benzema is logisch, maar of het prioriteit geniet is de vraag. Benítez heeft Jesé Rodríguez namelijk nog achter de hand en het aantrekken van een betrouwbare defensieve middenvelder lijkt harder nodig. Met Asier Illaramendi, Toni Kroos en Luka Modric heeft Real voor die positie op dit moment alleen voetballende alternatieven. Casemiro en Lucas Silva zijn op het allerhoogste niveau onervaren.

Of Pérez dat ook zo ziet is de vraag. De middenvelders aan wie de club gelinkt wordt zijn lang niet allemaal van het controlerende soort. Opvallend, want wie naar de cijfers van het afgelopen seizoen kijkt - Real Madrid kreeg méér tegendoelpunten dan nummer acht Villarreal - zal toch tot de conclusie komen dat de defensie de achilleshiel van dit elftal is. De wens van president Pérez om supersterren te strikken lijkt echter - zoals vaker - het complete technische beleid te overvleugelen. Het zorgt voor een interessant spanningsveld tussen hem en Benítez, die bij zijn vorige clubs altijd bouwde op een sterke verdediging.

Tot slot de doelmannen-kwestie, die zelfs de meest loyale Madridista's verdeelt. Het begint er steeds meer op te lijken dat Real Madrid deze zomer afscheid gaat nemen van clubicoon Casillas (foto boven), om zo plaats te maken voor De Gea. Het wekt het idee Real Madrid het grote aantal tegendoelpunten niet wijt aan zijn defensie of (gebrek) aan verdedigende middenvelders, maar aan zijn keeper. De vraag is of Real daarmee niet slechts het symptoom bestrijdt in plaats van de werkelijke kwaal.

Hoe denk jij over de transferzomer van Real Madrid? Welke spelers zijn volgens jou rijp voor vervanging, en wie moeten er worden aangetrokken? Login met je VI-account en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.