Roma en Lazio kunnen Pellè goed gebruiken

Reacties

In de rubriek Transferzomer blikt Voetbal International vooruit op de transferplannen van Europese topclubs. In deze editie worden AS Roma en Lazio onder de loep genomen. De Romeinse giganten zitten om verschillende redenen allebei te springen om een nieuwe spits.

Roma en Lazio kunnen Pellè goed gebruiken

Stand van zaken
Het seizoen 2014/15 was een goed jaar voor het Romeinse voetbal, want voor het eerst sinds 2007 plaatsten beide clubs zich voor de Champions League. AS Roma begint in de groepsfase; Lazio in de voorronde. Hoewel Roma met de tweede plaats zijn doel behaalde, overheerst bij de club teleurstelling dat het verschil met kampioen Juventus opnieuw gigantisch (zeventien punten) was. Lazio maakte juist een enorme sprong, want in 2014 eindigde de club nog negende.

Roma is nog niet zeker van het aanblijven van Victor Ibarbo en Radja Nainggolan. Eerstgenoemde wordt gehuurd van Cagliari; van laatstgenoemde delen Roma en Cagliari de eigendomsrechten. Huurlingen Mattia Destro (AC Milan, spits) en Alessio Romagnoli (Sampdoria, verdediger) sluiten in de voorbereiding aan bij de selectie. De geblesseerde Kevin Strootman hoopt datzelfde te doen. Lazio strikte Wesley Hoedt (AZ, verdediger), Ravel Morrison (West Ham United, middenvelder) en Patric (Barcelona B, verdediger) al voor het nieuwe seizoen. Cristian Ledesma heeft een aflopend contract, evenals Edson Braafheid.

Sterke en zwakke punten
Roma heeft zijn zaken verdedigend goed op orde. Vorig seizoen kreeg het slechts 31 goals tegen. Aanvallend hebben de Romeinen daarentegen problemen, want er werd slechts 54 keer gescoord. Dat zijn maar zes doelpunten meer dan degradant Cagliari. Het gebrek aan scorend vermogen verklaart het enorme aantal remises (13) vorig seizoen. In bijna al die duels was Roma dominant, maar ontbrak het vermogen de wedstrijd te beslissen. De hamvraag is daarom of de 38-jarige Francesco Totti (foto onder) nog wel in staat is als aanvalsleider te fungeren.

Lazio blinkt offensief juist uit. De Biancocelesti maakten vorig seizoen 71 goals; één minder dan Juventus. Vooral de productiviteit van de middenvelders en vleugelspitsen valt op. Stefano Mauri maakte negen goals, Felipe Anderson scoorde tien keer, evenals Marco Parolo en Antonio Candreva. Spits Miroslav Klose werd met dertien treffers clubtopscorer. Niet voor niets heeft Lazio bekendheid gekregen als de meest attractieve club van de Serie A. Wel oogt de selectie heel smal voor een Europees avontuur en is de vraag of Lazio geen defensieve middenvelder nodig heeft die centrumverdedigers Stefan de Vrij en Mauricio kan ondersteunen.

Wie worden genoemd
Voor Roma heeft het vastleggen van Nainggolan prioriteit. Daarna gaat het vizier op het aantrekken van een spits, omdat de in januari aangetrokken Seydou Doumbia al te licht bevonden is en mag vertrekken. Hetzelfde geldt voor Gervinho. De belangrijkste kandidaat-versterking voor de frontlinie is Edin Dzeko. De Bosniër zit op een dood spoor bij Manchester City en wil graag naar Roma, maar het is de vraag of de club de benodigde transfersom kan betalen. Carlos Bacca van Sevilla is een alternatief. Ook lijkt de club een vervanger aan te trekken voor doelman Morgan De Sanctis (38). Neto (Fiorentina) wordt genoemd voor die rol.

Lazio heeft ook aanvallende versterking op de korrel, want het is de vraag in hoeverre Klose (37, foto boven) nog een heel seizoen volle bak kan spelen. Graziano Pellè (Southampton) is een van de belangrijkste kandidaten voor die rol, maar ook Robin van Persie (Manchester United) en Alexandre Pato (Corinthians) zouden in beeld zijn. Verder worden met name Felipe Anderson en Stefan de Vrij gelinkt aan een vertrek uit de Italiaanse hoofdstad. Manchester United wordt voor hen beiden als bestemming genoemd.

Analyse
Het doet haast pijn om te schrijven, maar Totti's tijd als basisspeler van Roma lijkt voorbij. Met de bal aan de voet is de clublegende nog steeds van waarde, als hij de ruimte krijgt tenminste. Dan kan hij met passes strooien en het doel vanuit alle hoeken en standen onder vuur nemen. Maar als Totti gedekt wordt, is zijn bijdrage nihil. Dan gaat hij ten onder in het fysieke geweld, omdat hij niet meer wendbaar en snel genoeg is om zich op eigen kracht vrij te spelen.

Roma moet op zoek naar een scorende spits die bediend kan worden door vleugelspitsen Adem Ljajic en Juan Iturbe. Dzeko en Bacca zijn prima kandidaten, maar de vraag is of zij niet te duur zijn en of zij zich kunnen aanpassen aan de Serie A. In dat licht zou Pellè een geschiktere kandidaat zijn. Hij spreekt de taal, kent de competitie en heeft bij Southampton en in het Italiaanse elftal laten zien dat hij ook op het hoogste niveau kan scoren. Bovendien is hij als aanspeelpunt en afmaker bij uitstek geschikt voor het 4-3-3-systeem van trainer Rudi Garcia. Een nieuwe doelman heeft Garcia zeker nodig. De Sanctis is niet meer de doelman die hij ooit was, bleek afgelopen seizoen. Mattia Perin (Genoa) zou een uitstekende vervanger zijn van eigen bodem.

Dat Lazio al gelinkt wordt aan Pellè, is niet gek. Pioli is op zoek naar een opvolger van Klose en in dat licht is er geen betere kandidaat denkbaar dan de ex-Feyenoorder. Maar ook Van Persie (foto boven) zou bij Lazio passen. Hij is wel een ander type dan Klose en Pellè, maar zou met Felipe Anderson en Candreva prima bediening vanaf de vleugels krijgen.

Hoe denk jij over de transferzomer van AS Roma en Lazio? Welke spelers zijn volgens jou rijp voor vervanging, en wie moeten er worden aangetrokken? Login met je VI-account en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.