Kampioen van standaardsituaties zoekt scorend vermogen

Reacties

In de rubriek Transferzomer blikt Voetbal International vooruit op de transferplannen van Europese topclubs. In deze editie Atlético Madrid. De nummer drie van het afgelopen seizoen zoekt op de transfermarkt naar scorende spelers.

Kampioen van standaardsituaties zoekt scorend vermogen

Stand van zaken
Atlético Madrid kon afgelopen seizoen geen vervolg geven aan de briljante jaargang 2013/14, waarin de titel gepakt werd en de Champions League-finale bereikt werd. De tweede club van Madrid eindigde in de Primera División op een straatlengte achterstand van Barcelona en moest ook in de Champions League (Real Madrid) en het Copa del Rey-toernooi (Barcelona) zijn meerdere erkennen in de twee Spaanse grootmachten.

In het komende seizoen moet de ploeg van trainer Diego Simeone verder zonder Mario Mandzukic, die overstapt naar Juventus. Daar staat tegenover dat onder meer Óliver Torres, Silvio, Toby Alderweireld en Emiliano Insua terugkeren van een uitleenbeurt, al is het nog niet duidelijk of zij misschien definitief mogen vertrekken.

Sterke en zwakke punten
Het verdedigen als collectief is al sinds de komst van Simeone in 2011 de kracht van Atlético. De Rojiblancos beheersen met hun 4-4-2-formatie het compact houden van het veld als geen ander. In topwedstrijden doen ze dit vaak door massaal in te zakken, maar Atlético kan wanneer nodig een tegenstander ook vastzetten op de eigen speelhelft.

Atlético Madrid viert feest nadat het opnieuw heeft toegeslagen uit een standaardsituatie.
Atlético Madrid viert feest nadat het opnieuw heeft toegeslagen uit een standaardsituatie.

Scoren doen de Madrilenen vooral uit standaardsituaties. Liefst 35 van de 67 competitiedoelpunten in het afgelopen seizoen kwamen direct voort uit een hoekschop, inworp, vrije trap of strafschop. Geen enkele club in de Europese topcompetities is zo effectief uit dode spelmomenten, maar dat maakt Atlético tegelijkertijd bijzonder afhankelijk. Qua gecreëerde kansen en doelpunten uit open spel is de ploeg namelijk een middenmoter in Spanje en dat is onvoldoende voor een team dat de titel wil winnen.

Wie worden genoemd?
Atlético lijkt deze zomer rekening te moeten houden met een leegloop. Zoals ieder jaar wordt namelijk aan de beste spelers van de Madrileense club getrokken. Zo kunnen Koke en Antoine Griezmann de overstap maken naar de Premier League, terwijl centrumverdediger Miranda naar Internazionale lijkt te vertrekken.

Met de op handen zijnde komst van Jackson Martínez, die de overstap lijkt te maken van FC Porto, speelt Atlético in op het vertrek van Mandzukic. De Spaanse topclub heeft zich ook concreet gemeld voor Luciano Vietto. Simeone liet zich zelfs al ontvallen dat de Argentijn hem aan David Villa deed denken. Daarnaast schrijft Marca dat Atlético Thiago Motta wil halen.

Analyse
Zoals gezegd heeft Atlético vooral behoefte aan scorend vermogen. Het lijkt  verstandig dat de club zich wat dat betreft gemeld heeft voor Jackson Martínez. Hij is namelijk naast Cristiano Ronaldo en Lionel Messi de enige speler die in de tien beste competities van Europa in de afgelopen drie seizoenen minimaal twintig competitietreffers gemaakt heeft. Ook Vietto heeft de potentie om zich onder de vleugels van Simeone te ontpoppen tot doelpuntenmaker.

Is João Moutinho de creatieve geest waar Atlético Madrid behoefte aan heeft?
Is João Moutinho de creatieve geest waar Atlético Madrid behoefte aan heeft?

Dan is er slechts nog behoefte aan een speler die Koke kan ontzien bij het in stelling brengen van de nieuwe voorhoede. De 28-jarige João Moutinho is wat dat betreft misschien wel de beste keuze. Bij AS Monaco heeft hij dit seizoen bewezen goed te kunnen functioneren in een ploeg die georganiseerd speelt. Door gemiddeld bijna twee keer per wedstrijd een teamgenoot in schietpositie te brengen behoort hij bovendien tot de meest creatieve spelers in de Franse Ligue 1. Bijkomend voordeel: zijn zaakwaarnemer heet Jorge Mendes, tevens de huismakelaar van Atlético Madrid.

Aangezien Atlético ook nauw samenwerkt met Doyen Sports, zal de club er verstandig aan doen in de etalage van die investeringsmaatschappij rond te neuzen voor een middenvelder aan de buitenkant. De namen Felipe Anderson, Dusan Tadic en Yacine Brahimi springen daarbij direct in het oog als interessante opties. (Pieter Zwart)

Hoe denk jij over de transferzomer van Atlético Madrid? Welke spelers zijn volgens jou rijp voor vervanging, en wie moeten er worden aangetrokken? Login met je VI-account en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.