Wie heeft de langste? Uitzonderlijke reeksen Ajax en Bayern op het spel

Reacties

Ajax verdedigt dinsdagavond op Anfield zijn uitzonderlijk lange ongeslagen reeks in uitwedstrijden in de Champions League. Alleen Bayern München kan wedijveren met de Amsterdammers.

Wie heeft de langste? Uitzonderlijke reeksen Ajax en Bayern op het spel

Di 1 dec. 2020

Ajax verloor in Champions League-verband al zeventien wedstrijden op rij niet op vreemde bodem, alle duels uit de voorronden van de laatste jaren meegerekend. Het is een serie die zijn gelijke in Europa nauwelijks kent. Van het huidige deelnemersveld kan alleen Bayern bogen op een vergelijkbare serie. De titelhouder verloor al vijftien uitwedstrijden op rij niet in het miljardenbal.

De ongeslagen serie van Ajax duurt dus nog twee wedstrijden langer, al moet daarbij wel worden aangetekend dat de Amsterdammers van die zeventien duels er elf in het hoofdtoernooi speelden en zes in het voorportaal. Het doet echter weinig af aan de uitzonderlijke prestatie van de ploeg van Erik ten Hag, zeker gezien de tegenstanders die onderweg op het pad kwamen.

Vreugde bij Ajax in wat waarschijnlijk de mooiste uitwedstrijd van allemaal was: die tegen Real Madrid op 5 maart 2019: 1-4.
© Pro Shots
Vreugde bij Ajax in wat waarschijnlijk de mooiste uitwedstrijd van allemaal was: die tegen Real Madrid op 5 maart 2019: 1-4.

Op papier zou je kunnen zeggen dat Bayern ook al zeventien uitwedstrijden op rij niet verloor in de Champions League, maar de duels met Barcelona (2-8, kwartfinale) en Olympique Lyon (0-3, halve finale) in de Final Eight van vorig seizoen waren op neutraal terrein (in Lissabon) en kunnen net als de gewonnen finale tegen Paris Saint-Germain (0-1) dus niet worden meegeteld.

Ajax verloor op zijn beurt tussendoor wel een Europese uitwedstrijd. Getafe was eerder dit jaar te sterk in de zestiende finale van de Europa League, maar de ongeslagen serie in de Champions League staat nog overeind. Die loopt inmiddels al ruim drie jaar, sinds het 1-1 gelijkspel tegen OGC Nice in de derde voorronde op 26 juli 2017. Die van Bayern begon op 28 oktober 2017, uit bij Celtic (0-3).

Arjen Robben deed nog mee toen Bayern München in september 2017 voor het laatst een uitwedstrijd verloor in de Champions League.
© Pro Shots
Arjen Robben deed nog mee toen Bayern München in september 2017 voor het laatst een uitwedstrijd verloor in de Champions League.

Drie weken eerder leed Bayern zijn laatste Champions League-nederlaag op vreemde bodem, toen Paris Saint-Germain in de groepsfase met 3-0 te sterk was door treffers van Dani Alves, Edinson Cavani en Neymar. Arjen Robben deed toen nog mee als invaller. Ajax verloor in CL-verband voor het laatst een uitwedstrijd op 24 augustus 2016, toen FK Rostov met 4-1 te sterk was in de play-off.

Dinsdagavond wacht voor Ajax een echte vuurproef op Anfield. Liverpool is al 64 thuisduels op rij ongeslagen in de Premier League, maar ging in de CL onderuit tegen Atalanta Bergamo en vorig seizoen na verlenging tegen Atlético Madrid (2-3). De ploeg van Diego Simeone kan op zijn beurt een einde maken aan de ongeslagen reeks van Bayern, in de wetenschap dat het zelf al twintig thuisduels op rij niet verloor.

De ongeslagen reeksen van Ajax en Bayern

Ajax Bayern München
OGC Nice (1-1)* Celtic (1-2)
Sturm Graz (1-3)* Anderlecht (1-2)
Standard Luik (2-2)* Besiktas (1-3)
Dinamo Kiev (0-0)* Sevilla (1-2)
Bayern München (1-1) Real Madrid (2-2)
Benfica (1-1) Benfica (0-2)
AEK Athene (0-2) AK Athene (0-2)
Real Madrid (1-4) Ajax (3-3)
Juventus (1-2) Liverpool (0-0)
Tottenham Hotspur (0-1) Tottenham Hotspur (2-7)
PAOK Saloniki (2-2)* Olympiakos Piraeus (2-3)
APOEL Nicosia (0-0)* Rode Ster Belgrado (0-6)
Valencia (0-3) Chelsea (0-3)
Chelsea (4-4) Lokomotiv Moskou (1-2)
Lille (0-2) Red Bull Salzburg (2-6)
Atalanta (2-2)
FC Midtjylland (1-2)

* wedstrijd in CL-voorronde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Bayern München
Meer over Bayern München
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.