Wervelende Robben, goede WK-start Oranje

Nederland wervelde als team niet tegen Servië en Montenegro, dat ook tot weinig verheffends in staat bleek. Maar de individuele klasse van Arjen Robben gaf Oranje de goede WK-start (1-0).

Wervelende Robben, goede WK-start Oranje

De Servische bondscoach Ilja Petkovic had zijn tactiek ietwat aangepast aan de verwachte aanvalskracht van Nederland. Nenad Djordjevic moest als rechtsback Arjen Robben beteugelen, terwijl Igor Duljaj als controlerende middenvelder aan de aftrap kwam als vervanger van de verwachte Ognjen Koroman.

Het bleek een misrekening die Petkovic nog vóór rust al weer rechtzette. Niet alleen kwam er weinig van het Servische middenveld, maar ook was Robben zo nu en dan ongrijpbaar voor Djordjevic.

Het was dan ook niet verassend dat juist Robben na ruim een kwartier Nederland op voorsprong had gezet. De linksbuiten werd weggestuurd door Robin van Persie, die nauwelijks in het spel werd betrokken. Koelbloedig maakte Robben het af: 1-0. Getuige het weinig solide verdedigen vormde de voorsprong geen zekerheid voor een positieve WK-start van Nederland. De Servische spitsen Mateja Kezman en Savo Milosevic profiteerden echter niet van het weinig doortastende optreden van de Nederlandse defensie.

Op de sterke beginfase van de tweede helft na kon Servië en Montenegro maar geen druk ontwikkelen op het Nederlandse doel. De offensieve onmacht werd geïllustreerd door de wissel van Mateja Kezman, waarmee het gevreesde Servische aanvalskoppel helemaal ontmanteld werd. In de rust was aanvoerder Milosevic al achtergebleven in de kleedkamer. De Servische onmacht was voor Nederland allerminst reden zorgeloos de wedstrijd uit te spelen. Bondscoach Marco van Basten moest constateren dat zijn defensie bibberde, terwijl Oranje er niet in slaagde de bal in z'n bezit te houden.

Uiteindelijk haalde Nederland het einde ongeschonden. Omdat Ruud van Nistelrooy en zijn vervanger Dirk Kuijt van dichtbij net iets tekort kwamen bij vrije trappen van respectievelijk Wesley Sneijder en Robin van Persie, resteerde een magere maar wel verdiende 1-0 overwinning.

Bekijk hier al onze video's