Wervelend City kan zich opmaken voor kampioenswedstrijd tegen United

Een oppermachtig Manchester City heeft zaterdagavond eenvoudig afgerekend met Everton (1-3). De ploeg van Pep Guardiola kan zich zodoende gaan opmaken voor het kampioenschap. Dan moet er volgende week worden gewonnen van aartsrivaal, en de huidige nummer twee van de Premier League, Manchester United.

In tegenstelling tot vrijwel alle andere ploegen in de Premier League besloot Everton-manager Sam Allardyce de ongenaakbare koploper met een aanvallend ingesteld elftal te bestrijden. Een plan dat Big Sam al snel duur kwam te staan. The Citizens kregen in de openingsfase ruim baan en na vier minuten was het Leroy Sané die fenomenaal raak volleerde na een voorzet van David Silva.

Everton was via een goede kopkans voor Yannick Bolasie nog dicht bij de gelijkmaker, al was dat lange tijd het laatste wapenfeit. Een minuut later was het namelijk City-spits Gabriel Jesus, die in de basis startte vanwege een blessure van Sergio Agüero, die liet zien hoe je van dichtbij raak kopt: 0-2. De aanval vooraf werd prachtig opgezet door Sané en Kevin De Bruyne.

Daarna was het alleen City dat de klok sloeg. Na een half uur spelen had de ploeg niet minder dan 86 procent balbezit en die dominantie resulteerde dan ook nog voor rust in een derde treffer. Weer was het David Silva met de voorzet en nu was Raheem Sterling de afmaker.

Typerend beeld in de eerste helft; een speler van City (Leroy Sané in dit geval) met heel veel ruimte.

Na een grote kans voor Jesus liep het balbezit van City in de tweede helft op naar negentig procent. Werkelijk uit het niets kwamen The Toffees weer een beetje terug in de wedstrijd. Na een uur spelen viel de bal voor de voeten van Bolasie en die schoot hem mooi en onverwachts in de korte hoek. Everton gooide daarna de schroom een beetje van zich af en maakte via spits Cenk Tosun zelfs bijna de aansluitingstreffer.

De plotselinge opleving bleek echter van korte duur. Allardyce liet zijn ploeg in de tweede helft een stuk verdedigender spelen. Hierdoor had City dus wel veel de bal, maar creëerde het weinig.

Door de overwinning kan City zich dus officieel gaan opmaken voor het kampioenschap. Volgende week zaterdag kan het in eigen huis de titel ophalen tegen aartsrivaal Manchester United. Aanvang: 18:30 uur.