Dramatische middag voor Hoedt, Aké belangrijk in blessuretijd

Voor Wesley Hoedt is degradatie uit de Premier League zaterdag een stuk dichterbij gekomen. Met Southampton leed de verdediger een kansloze nederlaag bij concurrent West Ham United, dat al bij rust op een beslissende 3-0 voorsprong stond. Dankzij een assist van Nathan Aké ontsnapte AFC Bournemouth aan een nederlaag bij Watford.

West Ham United - Southampton 3-0
Bij de vorige thuiswedstrijd van West Ham United (0-3 nederlaag tegen Burnley) was het bijzonder onrustig en kreeg aanvoerder Mark Noble het aan de stok met een veldbestormer. Zaterdag was een mooiere dag voor The Hammers in het Olympisch Stadion: dankzij een riante zege op directe concurrent Southampton heeft de ploeg weer wat lucht in de strijd tegen degradatie. De voorsprong van West Ham op Southampton, dat onder de degradatiestreep staat, bedraagt nu vijf punten.

Al bij rust stond West Ham met 3-0 voor. João Mário opende na een vlijmscherpe counter de score, waarna Marko Arnautovic tweemaal ('17 en '45+4) de trekker overhaalde. Het was voor het eerst sinds september 2012 dat West Ham drie keer scoorde in de eerste vijfenveertig minuten. Met Hoedt van begin tot eind binnen de lijnen probeerde Southampton er na rust nog wat van te maken en Shane Long en Charlie Austin kregen ook aardige mogelijkheden. Southampton scoorde echter niet en een comeback zat er daardoor geen moment in.

Marko Arnautovic was met twee goals erg belangrijk voor West Ham United.

Watford - AFC Bournemouth 2-2
Marvin Zeegelaar zat voor het derde competitieduel op rij niet bij de wedstrijdselectie van Watford. De Nederlander is zijn plek in het team kwijtgeraakt aan José Holebas en de Grieks-Duitse back vestigde de aandacht op zich bij het thuisduel met AFC Bournemouth, waar Aké in de basis stond en al in de vierde minuut op de lat kopte. Tien minuten na zijn kans kwam Watford op voorsprong. Na een korte corner gaf Holebas de bal voor op Kiko Fermenia, die met een knappe volley de score opende.

Kort voor rust zorgde Holebas ervoor dat zijn assist voor even vergeten werd. De verdediger maakte hands in zijn eigen strafschopgebied, veroorzaakte daarmee een penalty en zag Joshua King niet falen. Kort na rust herstelde Watford zijn voorsprong, via Roberto Pereyra, en dat leek voldoende te zijn voor de overwinning. In blessuretijd bezorgde Jermain Defoe Bournemouth echter toch nog een punt: Aké verlengde een vrije trap met het hoofd en Defoe schoot van dichtbij de 2-2 binnen. Watford (waar Daryl Janmaat in tegenstelling tot Zeegelaar nog wel basisspeler is) blijft hierdoor onder Bournemouth staan op de ranglijst.

Nathan Aké (midden) deed van begin tot eind mee bij AFC Bournemouth en was in blessuretijd belangrijk voor zijn ploeg.

Brighton & Hove Albion - Leicester City 0-2
Na twee invalbeurten had Jürgen Locadia tegen Leicester City voor het eerst een basisplaats bij een competitiewedstrijd van Brighton & Hove Albion. De voormalig PSV'er kreeg ook de eerste kans van de wedstrijd: na een lange bal van verdediger Lewis Dunk schoot Locadia over het doel van Kasper Schmeichel. Met ook Davy Pröpper bij de eerste elf was Brighton in de eerste helft de betere ploeg, maar het wist geen openingstreffer te forceren. De beste kans voor rust was voor Glenn Murray: hij schoot na een prima steekpass van Pascal Gross van dichtbij net naast.

'Ook bij Brighton speelde Pröpper uitstekend als defensieve middenvelder'

In de tweede helft bleef Brighton het proberen. Er werden echter nauwelijks kansen gecreëerd en een kwartier voor tijd werd Locadia naar de kant gehaald. Hij zat nog maar net op de bank, toen Brighton een penalty kreeg na een overtreding van Wilfred Ndidi op José Izquierdo. Murray ging vol vertrouwen achter de bal staan, maar zijn strafschop werd gekeerd door Schmeichel. Dat bleek een misser met flinke gevolgen te zijn, want Vicente Iborra kopte Leicester op een 0-1 voorsprong. Ndidi kreeg in de slotfase zijn tweede gele kaart en dus eindigde Leicester met tien man, maar dat deerde de bezoekende ploeg niet. Jamie Vardy maakte er diep in blessuretijd zelfs nog 0-2 van.

Jürgen Locadia kon het verschil niet maken.

Newcastle United - Huddersfield Town 1-0
Terence Kongolo en Rajiv van La Parra stonden in de basis bij Huddersfield Town, maar konden een nederlaag voor hun ploeg niet voorkomen. Ayoze Pérez was tien minuten voor tijd de maker van het enige doelpunt van de wedstrijd: Kenedy was na een voorzet van Christian Atsu niet zelfzuchtig en stelde Pérez in staat om binnen te schuiven. Newcastle lijkt zich door deze overwinning geen zorgen meer te hoeven maken over degradatie. De ploeg van Rafael Benítez heeft nu zeven punten meer dan Southampton. Huddersfield Town heeft maar drie punten meer dan deze ploeg.

West Bromwich Albion - Burnley 1-2
Voor West Bromwich Albion lijkt degradatie slechts een kwestie van tijd. De hekkensluiter van de Premier League verloor zaterdag ook in eigen huis van Burnley, mede door een wonderschoon doelpunt van Ashley Barnes. De spits van Burnley maakte na ruim twintig minuten spelen met een omhaal zijn vierde doelpunt uit zijn laatste vier wedstrijden. Chris Wood zorgde twintig minuten voor tijd voor de 0-2, voordat José Salomón Rondón de wedstrijd nog spannend maakte. De gelijkmaker viel echter niet en dus heeft West Bromwich nog steeds tien punten minder dan Crystal Palace, dat net boven de degradatiestreep staat.

Ashley Barnes scoorde met een omhaal.

Klik hier voor de stand in de Premier League.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}