Wereldgoal niet genoeg voor Been, Lens pakt winst en geel

Mario Been dacht ook na drie pouleduels in de Europa League de volle buit te hebben. Een prachtgoal van Julieb Gorius zette de Belgen tegen Rapid Wien op 1-0, maar de Oostenrijkers kwamen in de slotfase nog langszij.

In de Europa League kwamen donderdagavond her en der tal van Nederlandse spelers en trainers in actie. Een overzicht van hun verrichtingen.

RC Genk - Rapid Wien 1-1
De mannen van Been begonnen aan het duel in de wetenschap dat de Oostenrijkse tegenstanders in twee duels pas één punt hadden verzameld. Genk had alles nog gewonnen, en ging ook tegen Rapid Wien voortvarend van start. Benjamin De Ceulaer, voormalig speler van Feyenoord en RKC Waalwijk, kreeg al snel een goede kans, maar de uiteindelijke openingsgoal was een wonderschone.

Na ruim twintig minuten kreeg de Franse middenvelder Julien Gorius de bal op ruim twintig meter van het doel voor zijn rechtervoet en hij besloot uit te halen. De bal verdween, licht getoucheerd door een Oostenrijker, schitterend in de verre kruising achter doelman Ján Novotna: 1-0. Aan de zijde van Genk speelde overigens ook nog een tweede ex-Feyenoorder mee: Thomas Buffel.

In het restant van de eerste helft drong Rapid Wien wat meer aan dan de ploeg van Been, die na de rust weer wat meer het heft in handen nam. Spits Jelle Vossen kreeg twee prima mogelijkheden, maar doordat die geen treffer opleverden, kreeg Genk in de slotfase de rekening gepresenteerd. Tien minuten voor tijd knikte Marcel Sabitzer na een voorzet vanaf links knap raak: 1-1. Daar bleef het bij, ondanks een schot rakelings naast van Gorius.

Dinamo Kiev - FC Thun 3-0
Bij Dinamo Kiev begon Jeremain Lens wederom in de basis. In de poule waarin ook RC Genk en Rapid Wien actief zijn, behaalden de Oekraïners tot vandaag pas één punt. De Zwitsers van FC Thun wonnen één keer en stonden tot donderdagavond op drie punten.

In het thuisduel ging Dinamo overtuigend over Thun heen. De ploeg uit Oekraïne was veel sterker, maar het duurde tot na het half uur voordat dat in de score tot uiting kwam. Andriy Yarmolenko zette de meer dan terechte 1-0 op het bord. Na een uur spelen zorgde Dieumerci Mbokani voor de beslissende 2-0. Oleg Gusev maakte zelfs nog de 3-0, terwijl Lens in de slotfase een gele kaart ontving.

Door de resultaten in Groep G staat het RC Genk van Been nog wel bovenaan met zeven punten uit drie duels. Dinamo Kiev volgt met vier punten, terwijl FC Thun op drie blijft staan. Rapid Wien blijft door het gelijkspel in Genk weliswaar laatste, maar heeft nu twee punten.

Trabzonspor - Legia Warschau 2-0
Trabzonspor nam door de overwinning op de Polen de koppositie in Groep J over van Lazio, dat doelpuntloos gelijkspeelde bij Apollon Limassol. Marc Janko, de Oostenrijkse spits die in het verleden uitkwam voor FC Twente, zette al na zeven minuten de 1-0 op het scorebord voor de Turken, Olcan Adin was vlak voor tijd verantwoordelijk voor de 2-0.

Bij Trabzonspor speelde Aykut Demir, de in Nederland geboren Turk die ooit voor NAC uitkwam, de volle negentig minuten. Voormalig SC Heerenveen-spits Paulo Henrique werd na tachtig minuten naar de kant gehaald, Janko zelfs al tien minuten eerder.

Slovan Liberec - Sevilla 1-1
Bij Sevilla was wederom geen plek in de selectie ingeruimd voor Hedwiges Maduro. Zonder de Nederlander gingen de Spanjaarden in Tsjechië bijna onderuit tegen Slovan Liberec.

Na twintig minuten opende Michael Rabusic verrassend de score voor de thuisploeg. Dat leek lange tijd ook de enige treffer van de wedstrijd te zijn, maar in de 78ste minuut kreeg keeper Premysl Kovar van Slovan de rode kaart en tegen tien man sleepte Sevilla alsnog een punt uit het vuur. Invaller Vitolo, die na een klein uur op het veld was gekomen, zorgde in de 88ste minuut voor de verdiende gelijkmaker.

Sevilla blijft daardoor koploper in Poule H met zeven punten uit drie duels, gevolgd door Slovan met vier punten. SC Freiburg en Estoril staan op respectievelijk twee en één en bezetten daarmee de derde en de vierde plaats.