Wereldbekerhouder en recordkampioen weer in actie

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Na de vier duels op zaterdag gaan we voor de zondag weer terug naar drie groepswedstrijden.

Wereldbekerhouder en recordkampioen weer in actie

Wedstrijden zondag 17 juni:
14.00 uur: Costa Rica - Servië (Samara)
Groep E
Scheidsrechter: Malang Diedhiou (Senegal)

17.00 uur: Duitsland - Mexico (Moskou)
Groep F
Scheidsrechter: Alireza Faghani (Iran)

20.00 uur: Brazilië - Zwitserland (Rostov)
Groep E
Scheidsrechter: César Ramos Palazuelos (Mexico)

Costa Rica - Servië

• Servië speelt voor de derde keer op een WK, geen enkele keer overleefde het de groepsfase. In 2006 (als Servië en Montenegro) en 2010 ging het in de eerste ronde al mis voor Servië.

• Bij speeltijd op het WK kan Branislav Ivanovic recordspeler van Servië worden. De verdediger staat momenteel op 103 interlands en kan Dejan Stankovic passeren als speler met de meeste wedstrijden in het shirt van de Serven.

• Costa Rica kwam tijdens de eerste WK-deelname tot de achtste finale op het WK van 1990, vier jaar geleden leverde het land de beste prestatie. Toen werd Costa Rica pas na penalty's uitgeschakeld door het Nederlands elftal in de kwartfinale.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Duitsland - Mexico

• 1.435 dagen na de WK-winst in Brazilië speelt Duitsland weer op een mondiaal eindtoernooi. In 2014 werd Argentinië verslagen in de finale, Mario Götze maakte in de verlenging de winnende treffer. De speler van Borussia Dortmund is er tijdens dit WK niet bij.

• De 39-jarige Rafael Márquez kan de derde speler in de geschiedenis worden die op vijf WK's in actie kwam. De Mexicaan speelde in totaal zestien WK-wedstrijden en verdeelde die duels over de WK's van 2002, 2006, 2010 en 2014. Lothar Matthaüs en Antonio Carbajal maakten eerder al speelminuten op vijf WK's.

De WK-selectie van Mexico is zéér ervaren te noemen. De 23 spelers komen bij elkaar tot 1.400 interlands, een gemiddelde van 61 caps per international. Tunesië (478) en Engeland (482) teren op een stuk minder international ervaring.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Brazilië - Zwitserland

• Geen enkel land werd vaker wereldkampioen dan Brazilië. In vijf edities (1958, 1962, 1970, 1994 en 2002) waren de Brazilianen het beste. Duitsland en Italië wonnen de wereldbeker viermaal.

Voor Brazilië wordt het de 21ste keer dat het land deelneemt aan een WK. De Seleção zijn daarmee het enige land in de geschiedenis dat nog geen mondiale eindronde miste. Zwitserland neemt voor de elfde keer deel aan een WK.

• Zwitserland was actief op de eerste vier WK's (1930, 1934, 1938 en 1950) en de laatste vier (2006, 2010, 2014, 2018), maar miste tussen 1970 tot 1990 liefst zes eindrondes achter elkaar. In 1966 en 1994 namen ze wel deel.

• Op weg naar het WK behaalde Zwitserland liefst 27 punten in de kwalificatiegroep. Hiermee waren de Zwitsers met afstand de beste nummer twee van alle kwalificatiegroepen. Italië pakte als nummer twee in Groep G 23 punten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wat gebeurt er vandaag nog meer in Rusland?

• Er worden een boel kilometers gemaakt door landen die binnenkort in actie komen op het WK. Zo vertrekt de selectie van Engeland van Repino naar Volvograd, waar op 18 juni gespeeld wordt tegen Tunesië. De auto of fiets is niet aan te raden, want de reis is ruim 1.700 kilometer lang. België pakt het wat slimmer aan, daar wordt gewoon getraind naast het stadion waar Panama komende maandag de tegenstander is.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Getal van de dag:

112

Na 112 minuten voetbal werd er tijdens de WK-finale van 2014 voor het eerst gescoord. De voorzet vanaf links van André Schürrle, de aanname op de borst van Götze en de vloeiende beweging naar de bal. Sergio Romero, vanwege een blessure niet aanwezig op dit WK, was kansloos op de inzet van Götze en Duitsland won het WK in Brazilië ten koste van Argentinië.

Vandaag in het WK-verleden:

56 jaar geleden, prolongeerde Brazilië op 17 juni 1962 als tweede land in de historie de WK-titel. Italië won eerder al de WK's van 1934 en 1938 achter elkaar, de Zuid-Amerikanen herhaalden dat kunststukje in 1958 en 1962. Het inmiddels opgedeelde Tsjecho-Slowakije werd in de eindstrijd met 3-1 verslagen. In Chili, waar het WK werd georganiseerd, kwam Tsjecho-Slowakije via de legendarische Josef Masopust nog brutaal op voorsprong, maar Amarildo, Zito en Vavá stelden vervolgens orde op zaken.

Liefst zes spelers mogen zich topscorer van het WK in 1962 noemen. Vavá, Valentin Ivanov, Leonel Sánchez, Garrincha, Florian Albert en Drazen Jerkovic maakten allen vier doelpunten tijdens het toernooi. Alleen het WK van 1994 kende ook meerdere topscorers: Oleg Salenko en Hristo Stoichkov maakten er toentertijd ieder zes. Bij het WK van 2010 finishten ook meerdere spelers met hetzelfde aantal goals, maar omdat de FIFA sinds enkele jaren per se een enkele speler naar voren wil schuiven als topscorer, werd dat Thomas Müller, op basis van het aantal assists.

Groep E: Brazilië wil eerherstel na afgang, Mister 100 Milioni van Servië
Groep F: Duitsland verdedigt titel, Zweden zonder Zlatan
'Het Duitsland van 2014 hebben we nog niet gezien'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.