Wens Cillessen komt uit: Alavés tegenstander Barça in finale

Barcelona stuit over ruim drie maanden op Alavés in de finale van de strijd om de Copa del Rey. De ploeg van trainer Mauricio Pellegrino ontdeed zich in de halve eindstrijd van Celta de Vigo. Na de 0-0 in de heenwedstrijd volstond in eigen huis een 1-0 overwinning.

Alavés, dat nog nooit de bekerfinale had bereikt, probeerde in de beginfase het heft in handen te nemen, waar Celta de Vigo juist loerde op een counter. De bezoekers hadden in de elfde minuut bijna het kapitale uitdoelpunt te pakken. Keeper Fernando Pacheco redde echter knap op een inzet van Iago Aspas, die zich later in de eerste helft nog vaker zou onderscheiden met gevaarlijke acties. Aan de andere kant stichtte Ibai Gómez gevaar met een vrije trap.

In de tweede helft was Alavés veel dreigender. Waar Celta zich voor rust bewust leek terug te plooien, moest het nu wel achteruit door het sterke spel van de thuisploeg. Alavés kwam evenwel moeizaam tot mogelijkheden en de kansen die ontstonden werden niet benut door Deyverson. Édgar Antonio Méndez had in de 82ste minuut meer succes. De middenvelder rondde oog in oog met keeper Sergio Álvarez knap af en bezorgde zich daarmee een plek in de geschiedenisboeken van Alavés. Bij de bezoekers viel John Guidetti vlak voor tijd nog in.

Met de zege van Alavés krijgt Jasper Cillessen zijn zin: de 'bekerdoelman' van Barcelona sprak na het behalen van het finaleticket de hoop uit dat Alavés de opponent zou worden in de eindstrijd. Op die manier heeft de Oranje-international de kans zich te revancheren voor zijn mislukte debuut. Medio september won Alavés in La Liga met 1-2 bij Barcelona, waar Cillessen destijds de geblesseerde Marc-André ter Stegen verving.

De finale om de Copa del Rey wordt betwist op 27 mei. Barcelona gaat voor de derde eindzege op rij.