Weergaloze James houdt Everton in Premier League-top bij debuut Veltman

Everton heeft zijn sterke start in de Premier League tegen Brighton & Hove Albion een vervolg gegeven. James Rodríguez en Dominic Calvert-Lewin maakten opnieuw het verschil op Goodison Park, waar langzaam gedroomd mag worden van meer dan een plek in de subtop.

Everton
Everton
4 - 2
Brighton & Hove Albion

Everton oogde in de eerste speelrondes al erg sterk en had met de League Cup-wedstrijden er bij opgeteld al zes keer op rij gewonnen. Dominic Calvert-Lewin was bij die reeks misschien wel het meest opgevallen. De 23-jarige Engelsman wordt door Carlo Ancelotti langzaam maar zeker getransformeerd tot een goalgetter à la Filippo Inzaghi en had in de eerste drie speelrondes al vijf keer gescoord. Zijn eerste oproep voor het Engelse nationale elftal deze week was daarvoor een mooie beloning en de week van Calvert-Lewin werd tegen Brighton alleen maar mooier. In de zestiende minuut was het al raak voor de spits, die uit een voorzet van Gylfi Sigurdsson met een kopbal scoorde: 1-0.

Het zwakke punt bij Everton is de defensie en veel van de kritiek is al een tijdje gericht op Jordan Pickford. Door in de 41ste minuut in de fout te gaan, hielp de doelman zichzelf niet bepaald in de discussie over zijn basisplaats. Pickford grabbelde bij een slap schot van Leandro Trossard en Neal Maupay profiteerde bij de rebound genadeloos.

Door de gelijkmaker van Maupay moest Everton vlak voor rust opnieuw beginnen en al snel had de ploeg alweer een voorsprong te pakken. Met dank aan James. De topaanwinst hielp met een feilloze vrije trap Yerri Mina aan een kopkans en zijn landgenoot kopte in de extra tijd van de eerste helft raak: 2-1. James speelde ijzersterk door continu aanspeelbaar te zijn en met zijn acties tussen de linies voor dreiging te zorgen. Het optreden van de Colombiaan kreeg in de tweede helft nog meer glans.

Na een actie van Alex Iwobi zorgde James in de 52ste minuut voor de 3-1 en twintig minuten voor het einde deelde de rechtsbuiten de genadeklap uit aan Brighton. Abdoulaye Doucouré gaf voor en de voormalig Real Madrid-speler scoorde van dichtbij eenvoudig: 4-1. Zo staat de transfervrij uit Madrid overgekomen blikvanger na vier optredens in de Engelse competitie op drie goals en twee assists. Een kleine tegenvaller op de mooie middag voor Everton was het geblesseerd uitvallen van Richarlison in de eerste helft. De tegenvaller in de extra tijd was er slechts een voor de statistieken: Yves Bissouma deed nog wat terug namens Brighton met een fraai schot en bepaalde de eindstand zo op 4-2.

Veltman
Bij Brighton maakte Joël Veltman in Liverpool zijn Premier League-debuut. De ex-Ajacied, die wel al in actie was gekomen in het League Cup-toernooi, viel bij de start van de tweede helft in voor Tariq Lamptey en speelde als meest rechter verdediger in de vijfmansdefensie. Van Veltman mocht niet verwacht worden dat hij de wedstrijd kon keren, Brighton was duidelijk de onderliggende partij.