Wéér geen zege en wéér rood voor Arsenal, Leicester grijpt naast eerste plek

Arsenal heeft voor de vijfde thuiswedstrijd op rij niet weten te winnen in de Premier League. Na vier nederlagen werd tegen Southampton gelijkgespeeld.

Arsenal
1 - 1
Southampton
Southampton

Het is crisis met hoofdletter C bij Arsenal nadat afgelopen weekend in eigen huis met 0-1 werd verloren van Burnley. The Gunners pakten in de laatste vijf Premier League-wedstrijden slechts één punt, scoorden dit seizoen pas tien keer (het minst sinds het seizoen 1981/82) en zijn daardoor terug te vinden op de vijftiende plek. En dan kwam woensdagavond ook nog Southampton op bezoek, de revelatie van het seizoen die op een vierde plek te vinden is.

En inderdaad, ook tegen Southampton pakten de donkere wolken zich al samen boven het Emirates Stadium. Nota bene Theo Walcott, de man die tussen 2006 en 2018 liefst twaalf jaar lang onder contract stond bij Arsenal, deed zijn oude liefde pijn. Hij wipte de bal na achttien minuten handig over Bernd Leno in de verre hoek binnen: 0-1. Het was voor Walcott zijn 38ste goal in het Emirates Stadium, waarmee hij alleen Robin van Persie (46) en Olivier Giroud (40) voor zich hoeft te dulden.

Desondanks knokte Arsenal zich dit keer terug in de wedstrijd. Coach Mikel Arteta zag hoe Pierre-Emerick Aubameyang na rust een einde maakte aan een doelpuntendroogte van liefst 648 minuten. De laatste keer dat de captain scoorde in de Premier League was op 1 november tegen Manchester United. Toen werd er 0-1 gewonnen, tevens meteen de laatste zege van Arsenal. Of Aubameyang zijn ploeg dit keer opnieuw op weg naar een zege hielp?

Het antwoord was: nee! Arsenal kreeg namelijk wéér een rode kaart. Het was Gabriel die binnen vier minuten twee gele kaarten kreeg en daarmee alweer de zevende rode kaart voor het Arsenal onder Arteta kreeg. In de periode dat Arteta coach is van Arsenal (sinds december 2019) kregen andere clubs niet meer dan drie rode kaarten. Arsenal dus liefst zeven. Het zorgde er voor dat Arsenal in de laatste minuten van de wedstrijd vooral een vijfde thuisnederlaag op rij wilde voorkomen in plaats van de drie punten te pakken.

Het voorkomen van de nederlaag lukte, maar met een bal op de lat was Arsenal zelf nog het dichtst bij een zege. Rob Holding knikte de bal keihard op de kruising. Weer geen zege dus voor Arsenal, maar ook geen nederlaag voor Arteta en consorten.

Leicester City
0 - 2
Everton
Everton

Een ander fraai affiche ging tussen Leicester City en Everton. Tot woensdagavond de nummers drie en acht van de Premier League. Bij winst zouden The Toffees Leicester City op één punt naderen en dat was precies wat er gebeurde in Leicester. Richarlison zorgde voor rust voor de 0-1 voor Everton, waarna Mason Holgate, de 24-jarige verdediger van Everton, in zijn 69ste wedstrijd zijn eerste goal maakte. Dat deed hij in de 72ste minuut en na die 0-2 leek de wedstrijd daarmee dus beslist.

Ayoze Pérez dacht kort voor tijd nog wel een penalty te krijgen voor Leicester City, maar na het zien van de beelden werd die strafschop teruggedraaid. Het werd zodoende niet meer spannend in de slotfase en Everton vertrok met drie punten uit Leicester. The Foxes verzuimen met die nederlaag de koppositie (tijdelijk) over te nemen. Everton komt nu op plek vijf één punt achter Leicester City te staan.

Leeds United
5 - 2
Newcastle United

Het meest doelpuntrijke duel van de Premier League-duels die om 19.00 uur begonnen, vond plaats in Leeds. Daar maakten Leeds United en Newcastle United er een groot doelpuntenfestijn van. Jeff Hendrick opende na 26 minuten de score voor The Magpies, waarna Patrick Bamford de score weer gelijktrok voor de thuisploeg. De ruststand werd daarmee bepaald op 1-1.

Na rust barstte het doelpuntenfestijn los. Nadat Rodrigo en Ciaran Clark beiden een goal hadden gemaakt en de stand zodoende nog steeds in evenwicht was, sloeg Leeds United in het laatste kwartier keihard toe. Stuart Dallas, Ezgjan Alioski en Jack Harisson lieten de score oplopen naar een eclatante 5-2 zege voor de ploeg van Marcelo Bielsa, die nu over Newcastle United heen wipt op de ranglijst. Leeds staat nu dertiende, Newcastle veertiende.